Dokumenti


Dobro došli na upravne poslove.

Ova grupa web stranica bi trebala biti najzanimljiva građanima jer se tu nalaze praktične upute za izradu osobnih dokumenata, što vam je potrebno, koliko kuna će vam trebati i sl.

Ako želite broj telefona informacija za vašu policijsku upravu možete posjetiti stranicu policijskih uprava.

U slučaju gubitka ili krađe dokumenata, upute kako izraditi nove dokumente možete pronaći u savjetima.

Važna napomena!

U slučajevima kada osoba podnosi zahtjev za izdavanje osobne iskaznice ili putovnice, a već joj je ranije izdana neka od navedenih isprava, ta osoba ne mora priložiti domovnicu i izvadak iz matice rođenih ili rodni list (primjerice osoba podnosi zahtjev za izdavanje osobne iskaznice prvi put a već ima evidentirano izdavanje putovnice ili podnosi zahtjev za izdavanje putovnice prvi put a ima izdanu osobnu iskaznicu).

Isto vrijedi i u slučaju kada roditelj podnosi zahtjev za izdavanje putovnice ili osobne iskaznice za maloljetno dijete, a djetetu je ranije izdana jedna od navedenih isprava.

Ako se zahtjev podnosi zbog promjene osobnih podataka (primjerice: osobnog imena ili promjene prezimena, potrebno je priložiti i izvod iz matice rođenih ili vjenčani list u kojima je navedena bilješka o novom osobnom podatku primjerice novom osobnom imenu ili novom prezimenu kojim se osoba dužna služiti u pravnom prometu.

Prihvaća se i elektronički zapis iz državnih matica i Knjige državljana pribavljen kroz sustav e-Građani.