početna > Policija > Zaklada policijske solidarnosti

Zaklada policijske solidarnosti

 

 

 

    

 

Odlukom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, 11. listopada 2005. godine proglašen je Zakon o Zakladi policijske solidarnosti, temeljem kojeg je osnovana Zaklada policijske solidarnosti.

 
 
 
 
 
 
Svrha Zaklade policijske solidarnosti je promicanje humanitarnog djelovanja i potpore policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova, a osnovana je zbog:
  • pružanja pomoći prilikom svih oblika stradavanja i ugrožavanja socijalnog položaja policijskih službenika
  • pružanja financijske pomoći članovima obitelji poginulih policijskih službenika,
  • pružanja pomoći pri rješavanju stambenog pitanja, školovanja djece, socijalnom i zdravstvenom zbrinjavanju,
  • pružanja materijalne i zdravstvene pomoći nezaposlenim roditeljima, kojima je poginuli policijski službenik bio jedini skrbnik,
  • pružanja financijske pomoći za liječenje teško oboljelih policijskih službenika i članova njihove najuže obitelji i
  • materijalnog zbrinjavanja teško socijalno ugroženih obitelji policijskih službenika. 
Zaklada policijske solidarnosti pravno je počela djelovati 5. svibnja 2006. godine, a kako bi bila što funkcionalnija odlučeno je da se po policijskim upravama, u Ravnateljstvu policije i za Ministarstvo unutarnjih poslova u sjedištu osnuju komisije, koje će obavljati poslove Zaklade na svojim područjima. Stoga je Upravni odbor Zaklade policijske solidarnosti donio Odluku o osnivanju 22 komisije Zaklade. 
 
Predviđeno je da jedan od značajnijih novčanih prihoda Zaklade policijske solidarnosti budu dobrovoljni prilozi policijskih službenika MUP-a, koji će se kontinuirano odbijati od neto iznosa njihove mjesečne plaće, i to na temelju pisane dragovoljne odluke.
Polaže se nada u dobar odaziv policijskih službenika, koji će u Zakladi policijske solidarnosti prepoznati plemenite i čestite namjere da se pruži potpora i pomoć policijskim službenicima kojima je najpotrebnija.  

Policijski službenici osnovne informacije o Zakladi policijske solidarnosti mogu dobiti u Ravnateljstvu policije, gdje se nalaze prostorije Zaklade (niže navedeni kontakti), a obrazac zahtjeva za dodjelu pomoći (Obrazac ZPS) i izjave (Izjava ZPS) kojom izražavaju svoj pristanak za dragovoljno izdvajanje dijela plaće za fond Zaklade, mogu ispisati s ove web stranice (Korisni linkovi) ili dobiti u Zakladi policijske solidarnosti.
 
Zaklada policijske solidarnosti djeluje na adresi:
 
Avenija Gojka Šuška 1
10 000 Zagreb
(treći paviljon, prizemlje lijevo, soba 21)
Telefon: 01/2426 473, 099 3136  661
Radno vrijeme: radnim danom od 7 do 15 sati
policijska_zaklada@mup.hr
 
IBAN: HR0723900011100332922
 
Tajnica Zaklade: Marija Šikić
 
Upravitelj: Dubravko Novak
 
Zamjenik: Ivan Sokač
 
Upravni odbor Zaklade policijske solidarnosti: predsjednik Upravnog odbora Dražen Vitez, zamjenice Helena Biočić i Gordana Bušić Vojnović, Marko Rašić, Slobodan Marendić, Josip Ćelić i Fabijan Kapular.