početna > Vijesti > Topvijesti > Poginuli pripadnik "Alfi" Ivica Drmić dobio ulicu u Zagrebu

Poginuli pripadnik "Alfi" Ivica Drmić dobio ulicu u Zagrebu

Poginuli pripadnik "Alfi" Ivica Drmić dobio ulicu u Zagrebu
21. siječanj 2016. objavljeno u 14:54

Foto: MUP

Svečanim otkrivanjem ploče s natpisom, neimenovana ulica koja se od Av. Većeslava Holjevca odvaja u smjeru juga do Oreškovićeve ulice u Novom Zagrebu, u četvrtak 21. siječnja 2016. godine, dobila je ime pokojnog Ivice Drmića, hrvatskog branitelja i heroja domovinskog rata.

Ovu inicijativu pokrenula je Udruga veterana Specijalne jedinice policije „Alfa“ u spomen i trajni pijetet prema svome suborcu. Značaj i veličinu žrtve ovog ratnog heroja prepoznala je Gradska skupština Grada Zagreba te je svojom odlukom doprinijela da se Grad Zagreb i Republika Hrvatska zahvale pokojnom Ivici na vlastitoj žrtvi kojom je pridonio obrani domovine od agresije.

Uz obitelj poginulog, suprugu Tanju, kćer Doroteju i sina Ivicu, koji su otkrili ploču, svečanosti su nazočili brojni veterani, pripadnici Specijalne jedinice policije „Alfa“ i suborci pokojnog Ivice, izaslanik ministra unutarnjih poslova i ratni zapovjednik SJP „Alfa“ Vladimir Faber, izaslanstvo Grada Zagreba na čelu s pročelnicom Gradskog ureda za branitelje Vesnom Helfrih, predsjednik Gradskog odbora za imenovanje ulica, trgova i naselja Zoran Piličić, predstavnici gradske četvrti Novi Zagreb, udruga iz domovinskog rata, aktivni i umirovljeni policijski službenici.

„Većina od vas misli da je rat prilika za popeti se na scenu i postati slavan, ali vjerujte mi da je to čisti pakao“, rekao je izaslanik ministra unutarnjih poslova i ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije "Alfa" Vladimir Faber, citirajući američkog generala Williama Shermana iz njegovog govora u pripremi vojnika za ratna djelovanja. „Zato ne volim kad političari govore o ratu. O ratu mogu govoriti samo oni koji su u njemu bili. Pokojni Ivica Drmić doživio je pakao, a vjerujem i njegova obitelj kad je saznala vijest o njegovoj pogibiji. Ali, ako ima raja i ako je to mjesto samo za dobre, poštene, pravedne i hrabre, onda je Ivica danas sigurno u njemu, u što mi, pripadnici "Alfi", duboko vjerujemo. Poznavajući Ivicu, siguran sam da on ne bi odobrio ovo današnje imenovanje jer je to bio izuzetno skroman, smiren, povučen obiteljski čovjek koji je živio za svoju obitelj i za Jedinicu. Ali, zahvalni smo Udruzi veterana Specijalne jedinice policije Alfa i gradskoj skupštini Grada Zagreba, koji su donijeli odluku o imenovanju jer je Ivica Drmović poginuo kao heroj i dostojno je da naše ulice nose imena heroja“, zaključio je Vladimir Faber, nakon čega je đakon Stanko Mikulić blagoslovio ploču s natpisom, ulicu i njene stanovnike.

Ivica Drmić kao dragovoljac pristupio je u Specijalnu jedinicu policije "Alfa" prilikom njenog formiranja u srpnju 1991. godine. Sudjelovao je u svim borbenim akcijama jedinice od njenog formiranja do Vojno redarstvene akcije „Maslenica“, u kojoj je i poginuo 22. siječnja 1993. godine, upravo na svoj 31. rođendan. Jedinica je u spomenutoj akciji bila određena za postavljanje zasjede na Velebitu. Ivica se izdigao iz zasjede kako bi svojim ručnim raketnim bacačem pogodio neprijateljsku kolonu koja se kretala od Svetog Roka prema prijevoju Mali Alan, odnosno prema Obrovcu. Bio je pogođen u vrat i poginuo je na licu mjesta. Ironično, život je izgubio u jednoj od najuspješnijih akcija „Alfi“ budući da je u toj akciji poginulo 25 neprijateljskih vojnika i četničkih dragovoljaca i uništen je veći broj vozila i borbene tehnike. Za sobom ostavio je trudnu suprugu Tanju i jednogodišnju kćer Doroteju. Očevim stopama nastavio sin Ivica, koji je po završetku srednje policijske škole postao pripadnik Interventne jedinice policije i danas časno i dostojanstveno nosi istu odoru koju je nosio i njegov pokojni otac, na ponos Ministarstvu unutarnjih poslova.


Obitelj poginulog Ivice Drmića: sin Ivica, kći Dorotea i supruga Tanja
Veterani SJP "Alfa" i aktivni pripadnici ATJ Lučko
Pripadnici ATJ Lučko ispred stambene zgrade na kojoj se nalazi ploča s natpisom Ulica Ivice Drmića

Svečanošću otkrivanja ploče s natpisom novoimenovane ulice, obilježena je 33. obljetnica pogibije Ivice Drmića
Izaslanik ministra i ratni zapovjednik SJP "Alfa" Vladimir Faber
Djeca poginulog Ivice Drmića, kći Dorotea i sin Ivica, otkrivaju ploču s natpisom

Dorotea i Ivica Drmić ispred ploče s natpisom ulice koja je dobila ime po njihovom pokojnom ocu
Interventna jedinica policije čiji je pripadnik mladi Ivica Drmić, sin poginulog
Svečanosti otkrivanja ploče s natpisom Ulica Ivice Drmića nazočili su brojni uzvanici


14.3.2017.Daljnje jačanje ljudskih resursa i sustava edukacije i treninga u MUP-u
14.3.2017.U Policijskoj akademiji nastavljene pripreme za operativne akcije Frontex-a
14.3.2017.Pokušao krijumčariti devet pištolja i više od 50 tisuća tableta
10.3.2017.Terenska obuka na poligonu vojarne „Josip Jović“ u Udbini
10.3.2017.Šestorica osumnjičena za izazivanje nereda
10.3.2017.Uručena odlikovanja Spomenica domovinske zahvalnosti
10.3.2017.Glavni ravnatelj policije održao kolegij u PU ličko-senjske
9.3.2017.Zaplijenjeno 43,5 kilograma marihuane
9.3.2017.Preventivna aktivnost „Police 2 Peer“
8.3.2017.Održana promocija knjige „Žene u policiji"
8.3.2017.SASTANAK ČELNIKA HRVATSKE I BOSANSKO-HERCEGOVAČKE POLICIJE
8.3.2017.Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju
8.3.2017.Muftija Islamske zajednice na sastanku kod ministra Orepića
7.3.2017.Predstavnici Hrvatske gospodarske komore na sastancima u MUP-u
7.3.2017.Svečano otvaranje Twinning light projekta CRO STAT
6.3.2017.U moru kod Dubrovnika pronađena veća količina marihuane
6.3.2017.Poziv na testiranje kandidatima na natječaj od 13. siječnja 2017.
6.3.2017.Regionalna predstavnica UNHCR-a za središnju Europu u MUP-u
6.3.2017.Sastanak šefova hrvatske i mađarske policije
6.3.2017.Održana utrka Holjevka


str.: 46 od 646. Ukupno: 12920 zapisa.