početna > Vijesti > Topvijesti > Poginuli pripadnik "Alfi" Ivica Drmić dobio ulicu u Zagrebu

Poginuli pripadnik "Alfi" Ivica Drmić dobio ulicu u Zagrebu

Poginuli pripadnik "Alfi" Ivica Drmić dobio ulicu u Zagrebu
21. siječanj 2016. objavljeno u 14:54

Foto: MUP

Svečanim otkrivanjem ploče s natpisom, neimenovana ulica koja se od Av. Većeslava Holjevca odvaja u smjeru juga do Oreškovićeve ulice u Novom Zagrebu, u četvrtak 21. siječnja 2016. godine, dobila je ime pokojnog Ivice Drmića, hrvatskog branitelja i heroja domovinskog rata.

Ovu inicijativu pokrenula je Udruga veterana Specijalne jedinice policije „Alfa“ u spomen i trajni pijetet prema svome suborcu. Značaj i veličinu žrtve ovog ratnog heroja prepoznala je Gradska skupština Grada Zagreba te je svojom odlukom doprinijela da se Grad Zagreb i Republika Hrvatska zahvale pokojnom Ivici na vlastitoj žrtvi kojom je pridonio obrani domovine od agresije.

Uz obitelj poginulog, suprugu Tanju, kćer Doroteju i sina Ivicu, koji su otkrili ploču, svečanosti su nazočili brojni veterani, pripadnici Specijalne jedinice policije „Alfa“ i suborci pokojnog Ivice, izaslanik ministra unutarnjih poslova i ratni zapovjednik SJP „Alfa“ Vladimir Faber, izaslanstvo Grada Zagreba na čelu s pročelnicom Gradskog ureda za branitelje Vesnom Helfrih, predsjednik Gradskog odbora za imenovanje ulica, trgova i naselja Zoran Piličić, predstavnici gradske četvrti Novi Zagreb, udruga iz domovinskog rata, aktivni i umirovljeni policijski službenici.

„Većina od vas misli da je rat prilika za popeti se na scenu i postati slavan, ali vjerujte mi da je to čisti pakao“, rekao je izaslanik ministra unutarnjih poslova i ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije "Alfa" Vladimir Faber, citirajući američkog generala Williama Shermana iz njegovog govora u pripremi vojnika za ratna djelovanja. „Zato ne volim kad političari govore o ratu. O ratu mogu govoriti samo oni koji su u njemu bili. Pokojni Ivica Drmić doživio je pakao, a vjerujem i njegova obitelj kad je saznala vijest o njegovoj pogibiji. Ali, ako ima raja i ako je to mjesto samo za dobre, poštene, pravedne i hrabre, onda je Ivica danas sigurno u njemu, u što mi, pripadnici "Alfi", duboko vjerujemo. Poznavajući Ivicu, siguran sam da on ne bi odobrio ovo današnje imenovanje jer je to bio izuzetno skroman, smiren, povučen obiteljski čovjek koji je živio za svoju obitelj i za Jedinicu. Ali, zahvalni smo Udruzi veterana Specijalne jedinice policije Alfa i gradskoj skupštini Grada Zagreba, koji su donijeli odluku o imenovanju jer je Ivica Drmović poginuo kao heroj i dostojno je da naše ulice nose imena heroja“, zaključio je Vladimir Faber, nakon čega je đakon Stanko Mikulić blagoslovio ploču s natpisom, ulicu i njene stanovnike.

Ivica Drmić kao dragovoljac pristupio je u Specijalnu jedinicu policije "Alfa" prilikom njenog formiranja u srpnju 1991. godine. Sudjelovao je u svim borbenim akcijama jedinice od njenog formiranja do Vojno redarstvene akcije „Maslenica“, u kojoj je i poginuo 22. siječnja 1993. godine, upravo na svoj 31. rođendan. Jedinica je u spomenutoj akciji bila određena za postavljanje zasjede na Velebitu. Ivica se izdigao iz zasjede kako bi svojim ručnim raketnim bacačem pogodio neprijateljsku kolonu koja se kretala od Svetog Roka prema prijevoju Mali Alan, odnosno prema Obrovcu. Bio je pogođen u vrat i poginuo je na licu mjesta. Ironično, život je izgubio u jednoj od najuspješnijih akcija „Alfi“ budući da je u toj akciji poginulo 25 neprijateljskih vojnika i četničkih dragovoljaca i uništen je veći broj vozila i borbene tehnike. Za sobom ostavio je trudnu suprugu Tanju i jednogodišnju kćer Doroteju. Očevim stopama nastavio sin Ivica, koji je po završetku srednje policijske škole postao pripadnik Interventne jedinice policije i danas časno i dostojanstveno nosi istu odoru koju je nosio i njegov pokojni otac, na ponos Ministarstvu unutarnjih poslova.


Obitelj poginulog Ivice Drmića: sin Ivica, kći Dorotea i supruga Tanja
Veterani SJP "Alfa" i aktivni pripadnici ATJ Lučko
Pripadnici ATJ Lučko ispred stambene zgrade na kojoj se nalazi ploča s natpisom Ulica Ivice Drmića

Svečanošću otkrivanja ploče s natpisom novoimenovane ulice, obilježena je 33. obljetnica pogibije Ivice Drmića
Izaslanik ministra i ratni zapovjednik SJP "Alfa" Vladimir Faber
Djeca poginulog Ivice Drmića, kći Dorotea i sin Ivica, otkrivaju ploču s natpisom

Dorotea i Ivica Drmić ispred ploče s natpisom ulice koja je dobila ime po njihovom pokojnom ocu
Interventna jedinica policije čiji je pripadnik mladi Ivica Drmić, sin poginulog
Svečanosti otkrivanja ploče s natpisom Ulica Ivice Drmića nazočili su brojni uzvanici


10.9.2016.Operativna akcija „Helios“
9.9.2016.„Poštujte naše znakove“: Edukativno-preventivne aktivnosti
8.9.2016.25 godina od pogibije 20 hrvatskih branitelja u Kusonjama
8.9.2016.Zaplijenjeno više od 5 kg marihuane
7.9.2016.Izjava ministra Vlahe Orepića vezana uz pojačani interes javnosti u vezi migrantske krize
7.9.2016.Predstavljen preventivni projekt ''Ubacite oprez u brzinu''
7.9.2016.ATJ Lučko proslavila 26. obljetnicu postojanja
7.9.2016.Raspisan javni natječaj
6.9.2016.Započelo školovanje 12. naraštaja budućih policajaca
5.9.2016.Predstavljene nove web stranice Ministarstva unutarnjih poslova
5.9.2016.Pronalazak marihuane na graničnom prijelazu Macelj
2.9.2016.Otvorene nove prostorije Hrvatskog generalskog zbora
2.9.2016.Izjava ministra Vlahe Orepića u Tranzitnom prihvatnom centru Tovarnik
2.9.2016.17. hodočašće policije u Ludbregu
2.9.2016.Održana konferencija „Poštujte naše znakove 2016.“
2.9.2016.Policija zaplijenila preko osam kilograma heroina
1.9.2016.Varaždinska policija traži pomoć građana u pronalasku razbojnika
30.8.2016.Obilježena deveta godišnjica kornatske tragedije
30.8.2016.Dovršeno kriminalističko istraživanje prijevare
30.8.2016.Svečano zatvoren projekt „IOM migranti i izbjeglice u Hrvatskoj“


str.: 46 od 629. Ukupno: 12568 zapisa.