početna > Vijesti > Topvijesti > Održana konferencija „Poštujte naše znakove 2016.“

Održana konferencija „Poštujte naše znakove 2016.“

Održana konferencija „Poštujte naše znakove 2016.“
2. rujan 2016. objavljeno u 14:07

Počinje nova školska godina, a prevedeno na jezik prometne policije to znači: novi sudionici u prometu!

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u amfiteatru Ravnateljstva policije, istaknuto je kako je početkom nove školske godine 2016./2017. u prve razrede osnovnih škola u Hrvatskoj upisano preko četrdeset tisuća djece. Opet jezikom prometne policije: više od četrdeset tisuća novih svakodnevnih sudionika u prometu!

Kako prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa imaju značajnu ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već niz godina poduzima razne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu. Najpoznatija od ovih aktivnosti je akcija „Poštujte naše znakove“, koja se provodi kontinuirano još od 1995. godine. Njenu učinkovitost i svrhovitost kroz godine dokazuje znatno smanjeni  broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama.

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija navodi da ovogodišnje stanje sigurnosti karakterizira smanjenje svih brojčanih pokazatelja vezanih za prometne nesreće i stradavanje u njima. Ono što posebno zadovoljava je ponovno smanjenje broja smrtno stradalih i to za 23 osobe ili 12,9 posto. Ništa manje važan je podatak o smanjenju broja ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama. Njih je u sedam mjeseci ove godine, za 245 ili 3% manje nego u istom razdoblju prošle, 2015. godine.

Smanjenje broja najtežih stradavanja, sigurno je za istaknuti, pogotovo kada je riječ o djeci. Ali zabrinjava nešto drugo. Naime, prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja, s kojima bi zapravo trebala biti najsigurnija. Nepropisno se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije. Apeliramo na roditelje da vode računa o sigurnosti svoje djece.

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Momir Karin rekao je da podržava ovu akciju usmjerenu na najosjetljivije sudionike u prometu, djecu. „Svako dijete je jedan život, jedna budućnost, jedan svijet. Pozivam sve sudionike u prometu da pripaze na djecu i tako sačuvaju naš svijet, našu budućnost, a svoje zadovoljstvo izrazit ćemo kada broj smrtno stradale djece u prometu bude jednak nuli.“

Posebna gošća ove konferencije, Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, rekla je kako ovu akciju treba ponavljati i provoditi kroz cijelu godinu i podsjećati sve sudionike na sigurnost djece u prometu. Poziva roditelje da svoju djecu svakodnevno podsjećaju na prometna pravila, a posebno se osvrnula na djecu koja po prvi put samostalno, bez pratnje roditelja, kreću u školu te pozvala sve roditelje da prošeću s djecom na putu do škole kako bi se upoznala s trasom i stekla sigurnost.

Tijekom rujna policijski će službenici održati predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, a učenicima će se  podijeliti reflektirajuće kišne kabanice. Policijski će službenici biti nazočni i na prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima prenijeli najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

Svakog dana tijekom rujna policijski će službenici pojačano nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Prema nediscipliniranim vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu će poduzimati sve zakonom propisane mjere, a sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola će sankcionirati. Pojačano će kontrolirati brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola.

U vrijeme trajanja akcije u zonama škola raditi će i pripadnici prometne jedinice mladeži kako bi upravljali prometom pješaka na pješačkom prijelazu u blizini škole, a pridružiti će im se i školske prometne jedinice u školama u kojima su oformljene.

Svoj djeci, roditeljima i nastavnicima želimo sretan i siguran početak školske godine!


plakat "Poštujte naše znakove"
govornici konferencije
voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija

pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa prof. Momir Karin
Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić
plakat Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa


22.2.2018.U PU splitsko-dalmatinskoj održan Dan otvorenih vrata
22.2.2018.Foto i video dokumentiranja - važne specijalnosti Interventne policije
22.2.2018.Policija pomaže građanima zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta
22.2.2018.Dvije rumunjske državljanke osumnjičene za krađe i računalne prijevare
22.2.2018.Nastavak operativne akcije Brevis
21.2.2018.Priopćenje za javnost
21.2.2018.Splitska policija razriješila seriju provala
20.2.2018.Osumnjičeni za ubijanje ili mučenje životinja
20.2.2018.Održana 6. međunarodna skijaška utrka MUP-a na Sljemenu
19.2.2018.„Manje oružja, manje tragedija“ u jednoj od minski najugroženijih županija
16.2.2018.Dijete nije bilo bez pratnje i dijete nije deportirano
16.2.2018.Preventivne aktivnosti prometne policije u veljači
16.2.2018.Polaznici škole „Josip Jović“ posjetili Centar za autizam u Zagrebu
15.2.2018.Na omiškom području zaplijenjeno gotovo 22 kg marihuane
14.2.2018.Nastavak operativne akcije "Krug"
12.2.2018.U PU međimurskoj obilježena 15. godišnjica pogibije Željka Murka
12.2.2018.Natjecanje u noćnoj orijentaciji
9.2.2018.Konferencija o zaštiti osobnih podataka
9.2.2018.Završeni projekti razminiranja duž granice s BiH
9.2.2018.Posjet šefa Ureda UNHCR–a Di Cara Prihvatilištu za tražitelje azila


str.: 1 od 632. Ukupno: 12621 zapisa.