početna > Vijesti > Topvijesti > Održana konferencija „Poštujte naše znakove 2016.“

Održana konferencija „Poštujte naše znakove 2016.“

Održana konferencija „Poštujte naše znakove 2016.“
2. rujan 2016. objavljeno u 14:07

Počinje nova školska godina, a prevedeno na jezik prometne policije to znači: novi sudionici u prometu!

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u amfiteatru Ravnateljstva policije, istaknuto je kako je početkom nove školske godine 2016./2017. u prve razrede osnovnih škola u Hrvatskoj upisano preko četrdeset tisuća djece. Opet jezikom prometne policije: više od četrdeset tisuća novih svakodnevnih sudionika u prometu!

Kako prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa imaju značajnu ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već niz godina poduzima razne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu. Najpoznatija od ovih aktivnosti je akcija „Poštujte naše znakove“, koja se provodi kontinuirano još od 1995. godine. Njenu učinkovitost i svrhovitost kroz godine dokazuje znatno smanjeni  broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama.

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija navodi da ovogodišnje stanje sigurnosti karakterizira smanjenje svih brojčanih pokazatelja vezanih za prometne nesreće i stradavanje u njima. Ono što posebno zadovoljava je ponovno smanjenje broja smrtno stradalih i to za 23 osobe ili 12,9 posto. Ništa manje važan je podatak o smanjenju broja ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama. Njih je u sedam mjeseci ove godine, za 245 ili 3% manje nego u istom razdoblju prošle, 2015. godine.

Smanjenje broja najtežih stradavanja, sigurno je za istaknuti, pogotovo kada je riječ o djeci. Ali zabrinjava nešto drugo. Naime, prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja, s kojima bi zapravo trebala biti najsigurnija. Nepropisno se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije. Apeliramo na roditelje da vode računa o sigurnosti svoje djece.

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Momir Karin rekao je da podržava ovu akciju usmjerenu na najosjetljivije sudionike u prometu, djecu. „Svako dijete je jedan život, jedna budućnost, jedan svijet. Pozivam sve sudionike u prometu da pripaze na djecu i tako sačuvaju naš svijet, našu budućnost, a svoje zadovoljstvo izrazit ćemo kada broj smrtno stradale djece u prometu bude jednak nuli.“

Posebna gošća ove konferencije, Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, rekla je kako ovu akciju treba ponavljati i provoditi kroz cijelu godinu i podsjećati sve sudionike na sigurnost djece u prometu. Poziva roditelje da svoju djecu svakodnevno podsjećaju na prometna pravila, a posebno se osvrnula na djecu koja po prvi put samostalno, bez pratnje roditelja, kreću u školu te pozvala sve roditelje da prošeću s djecom na putu do škole kako bi se upoznala s trasom i stekla sigurnost.

Tijekom rujna policijski će službenici održati predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, a učenicima će se  podijeliti reflektirajuće kišne kabanice. Policijski će službenici biti nazočni i na prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima prenijeli najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

Svakog dana tijekom rujna policijski će službenici pojačano nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Prema nediscipliniranim vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu će poduzimati sve zakonom propisane mjere, a sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola će sankcionirati. Pojačano će kontrolirati brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola.

U vrijeme trajanja akcije u zonama škola raditi će i pripadnici prometne jedinice mladeži kako bi upravljali prometom pješaka na pješačkom prijelazu u blizini škole, a pridružiti će im se i školske prometne jedinice u školama u kojima su oformljene.

Svoj djeci, roditeljima i nastavnicima želimo sretan i siguran početak školske godine!


plakat "Poštujte naše znakove"
govornici konferencije
voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija

pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa prof. Momir Karin
Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić
plakat Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa


19.8.2018.Obilježena 27. obljetnica obrane Policijske postaje Daruvar i središta grada Daruvara
18.8.2018.Pomorski policajci PU istarske spasili maloljetnog stranca
18.8.2018.NAJAVA: Izvješćivanje predsjednika Vlade RH o tijeku protupožarne sezone 2018.
17.8.2018.Pomoćnik ministra i zamjenik glavnog ravnatelja policije u posjetu PU istarskoj
17.8.2018.Upozorenje vozačima
16.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
14.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
14.8.2018.Blagdan Velike Gospe
13.8.2018.U Belom Manastiru obilježena 27. obljetnica smrtnog stradavanja hrvatskih policajaca
10.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti-PU zadarska i dr.
10.8.2018.Zaplijenjeno oko 150 kg razne droge
10.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti - PU vukovarsko srijemska
9.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti- PU brodsko-posavska i splitsko-dalmatinska
7.8.2018.Internetske prijevare
6.8.2018.303. Sinjska alka
1.8.2018.DALJ: 27. obljetnica tragične pogibije daljskih branitelja
1.8.2018."Ljepota lažnog sjaja"- izložba u Kneževoj palači u Zadru
31.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
31.7.2018.Poziv za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa
30.7.2018.Poziv kandidatima za pružanje pravne pomoći u postupku povratka


str.: 1 od 648. Ukupno: 12953 zapisa.