početna > Vijesti > Top vijesti > Konferencija policijskih časnika za vezu

Konferencija policijskih časnika za vezu

Konferencija policijskih časnika za vezu
18. svibanj 2017. objavljeno u 17:50

Foto: PU splitsko-dalmatinska

 

Ove se godine tradicionalno godišnje okupljanje stranih policijskih časnika za vezu koji surađuju s hrvatskom policijom održava u PU splitsko-dalmatinskoj.

Prvi dio dvodnevne konferencije održan je danas u prostorijama Prihvatno tranzitnog centra u Trilju, gdje se prisutnima uvodno obratio Corrado Palmioti, talijanski policijski ataše koji se u ime organizatora zahvalio na potpori u organizaciji ove konferencije. Istaknuo je kako vjeruje u snažnu izgradnju međunarodne policijske suradnje, zajedničke strategije u suradnji te zahvalio na prilici za ovim susretom.

Na samom otvaranju konferencije prisutne je pozdravio glavni ravnatelj policije Marko Srdarević koji je naglasio kako je ovo tradicionalno okupljanje prilika za osnaživanje suradnje i razmjene informacija o aktualnim temama i događanjima, no što je još važnije, za stvaranje osobnog kontakta i poznanstva.

Glavni ravnatelj policije iskoristio je ovu priliku da zahvali na otvorenoj, bliskoj i iskrenoj suradnji te rekao kako "u današnje vrijeme, kada kriminalitet svake vrste ne poznaje granice, kvalitetan odgovor na prijetnje nikako ne može doći samo s nacionalne razine. Svjesni smo važnosti međunarodne policijske suradnje, pravovremene informacije i dostupnosti zatraženog odgovora. Stoga svaka konferencija, svaki sastanak koji ima za cilj osnažiti spomenuto hvale je vrijedna inicijativa. I tu jasno želim naglasiti  spremnost hrvatske policije na otvorenu suradnju sa svima vama, na jačanje svih raspoloživih resursa i kapaciteta kako bismo postigli zajednički cilj, a to je sigurnost svih naših građana."

Iskoristio je ovu priliku i u nekoliko riječi predstavio aktualna događanja u hrvatskoj policiji te predstavio nekoliko strateških projekata koje provodi hrvatska policija.  Jedan od najvažnijih prioriteta, kako policije, tako i cijele Republike Hrvatske, je priprema za schengensku reevaluaciju. Vjerujem kako će intenzivne pripreme na uklanjanju nepravilnosti i usvajanju preporuka u konačnici polučiti pozitivan rezultat i kako će reevaluacija u studenom dobiti pozitivnu ocjenu, kazao je Srdarević.

Na kraju izlaganja glavni ravnatelj policije zahvalio je prisutnima na svemu što osobno čine da suradnja hrvatske policije i drugih policijskih organizacija bude na visokoj razini te naglasio kako su vrata hrvatske policije otvorena te da u prisutnima vidi partnere, ali i prijatelje.

Gilio Toić Sintić, pomoćnik načelnika Uprave za granicu održao je prezentaciju vezanu uz migracijsku situaciju i ulogu hrvatske granične policije u zaštiti državne granice. Pobliže je pojasnio kako hrvatska policija štiti svoju granicu u tri zone te koja sve tehnička sredstva i metode koriste u graničnoj kontroli i zaštiti državne granice. Naglasio je da upravo snažna suradnja temeljne, granične i kriminalističke policije daje izvrsne rezultate kod strateškog cilja hrvatske policije, zaštite državne granice.

Gordan Franjić, voditelj Odjela EUROPOL-a u svojoj prezentaciji ukratko se osvrnuo na strukturu različitih jedinica za međunarodnu policijsku suradnju i njihove uloge te je prisutne upoznao s općim stanjem kriminaliteta i trendovima u 2016. godini. Dio svoje prezentacije posvetio je aktivnostima vezanim za punu implementaciju SIS II sustava i pripremu za schengensku reevaluaciju te sekundiranje policijskih službenika u Europol za potrebe rada na vanjskim granicama EU. Na kraju svog izlaganja osvrnuo se na operativne prioritete kriminalističke policije.

Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije prezentirao je stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj, ključne sigurnosne pokazatelje i trendove u području sigurnosti tijekom ljeta. Sigurna turistička sezona, projekt je koji se u RH provodi od 2006. Godine te predstavlja strateški prioritet MUP-a zbog sve većeg broja stranih gostiju. Sigurnost ima važno mjesto u turizmu što, uz kvalitetu policijske usluge, hrvatskoj policiji predstavlja glavni cilj. Borovec se osvrnuo na ovogodišnju turističku sezonu te prezentirao angažman stranih policajaca na hrvatskoj obali.

Marco Weiser, časnik za vezu Savezne policije SR Njemačke uvodno je pojasnio područja odgovornosti Savezne policije te ulogu policijskih časnika van zemlje. Detaljno je prezentirao raspored policijskih časnika te naglasio da će zbog migracijske situacije broj policijskih časnika povećavati.

Corrado Palmiotti, talijanski policijski ataše prezentirao je strukturu i nadležnost nacionalnog sjedišta za javnu sigurnost te važne aspekta međunarodne policijske suradnje. Giansaverio Caci, zamjenik talijanskog policijskog atašea istaknuo je važnost sudjelovanja talijanskih policajaca na hrvatskoj obali tijekom ljeta, isto kao i tijekom zime kada su hrvatski policajci angažirani na talijanskim skijalištima. No istaknuo je i dobru suradnju hrvatske i talijanske policije u drugim aktivnostima, kao sto je prevencija kriminalnih aktivnosti i razmjena operativnih informacija.

Časnik za vezu Saveznog kriminalističkog ureda Martin Daske prezentirao je strukturu, nadležnost i ulogu BKA  s naglaskom na međunarodnu suradnju te nadležnostima za slučajeve kaznenih djela s međunarodnim aspektom. Policijske časnike za vezu BKA ima u 50 zemalja diljem svijeta.

U nastavku konferencije sudionici će posjetiti Postaju pomorske policije Split gdje će se upoznati s aktivnostima pomorske policije i Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka. Tijekom sutrašnjeg dana prezentirat će se aktivnosti Prihvatno tranzitnog centra Trilj te donijeti zaključci konferencije.23.8.2017.Svjetska policijska olimpijada: Ekipa MUP-a osvojila 27 medalja
22.8.2017.Ministar Božinović na požarištima
21.8.2017.Natječaj za rukovodeće pol. službenike: Obavijest o izmjeni termina
19.8.2017.Obilježavanje 26. godišnjice obrane PP Daruvar i Grada Daruvara
16.8.2017.Poziv na razgovor kandidatima za glavnog ravnatelja policije
14.8.2017.U Kninu je svečano obilježen Dan logoraša i Dan Logora Knin
13.8.2017.26. godišnjica tragične pogibije pripadnika PP Beli Manastir
12.8.2017.Pucnjava u mjestu Šećerana
12.8.2017.U Palači Herzer otvorena izložba „Ljepota lažnog sjaja“
10.8.2017.Izložba „Ljepota lažnog sjaja“ gostuje Varaždinu
7.8.2017.Netočnost informacije o prihvatu 1500 migranata prema Dublinskom sporazumu
7.8.2017.Održana 302. Sinjska alka: među natjecateljima i policijski službenici
7.8.2017.Poziv na testiranje kandidatima za rukovodeća radna mjesta
4.8.2017.Zadar: Policijski brod dobio ime po prvom poginulom specijalcu u Oluji
4.8.2017.Europolova ljetna kampanja – šaljemo razglednice najtraženijim europskim bjeguncima
4.8.2017.Čestitke ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije
4.8.2017.27. obljetnica prvog postrojavanja Prvih hrvatskih redarstvenika
4.8.2017.Priopćenje za javnost povodom javnog okupljanja u Slunju 5. kolovoza
3.8.2017.Video: Upozorenja i savjeti za sigurnu vožnju
2.8.2017.Međunarodnom suradnjom do sigurnije turističke sezone


str.: 1 od 614. Ukupno: 12263 zapisa.