početna > Vijesti > Topvijesti > Edukativno-preventivni program u sklopu akcije "Poštujte naše znakove"

Edukativno-preventivni program u sklopu akcije "Poštujte naše znakove"

Edukativno-preventivni program u sklopu akcije "Poštujte naše znakove"
13. rujan 2017. objavljeno u 14:18

Ispred Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu, Ministarstvo unutarnjih poslova i HNK su u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Gradom Zagrebom, Kazalištem Tvornica lutaka, Hrvatskim društvom skladatelja, Hrvatskim autoklubom i drugim partnerima iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, proveli edukativno-preventivni program u sklopu tradicionalne preventivne akcije „Poštujte naše znakove“.

Na manifestaciji, kojoj su prisustvovali i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, državni tajnik iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak te zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, djeca najmlađeg školskog uzrasta, pristigla iz raznih zagrebačkih osnovnih škola, vrlo su aktivno i sa zanimanjem sudjelovala u programu, kroz koji su ih pjesmom, plesom i glumom proveli policajci, glumci, balerine i ostali sudionici akcije.

Uživala su u glazbeno-scenskom nastupu balerina i glumaca Hrvatskog narodnog kazališta, a maskote dragih im likova iz crtića, poput profesora Baltazara, Hello Kitty, Popaja i Olive, Petra Pana, Štrumpfa i Štrumpfete, Ninjaga, koji je izazvao opće oduševljenje i nezaobilaznih, glavnih Šegrta Hlapića i prijateljice mu Gite, učile su ih značenju raznih, njima bitnih, prometnih znakova. Doznala su sve i o ulozi policajca, svog prijatelja-pomagača. 

Ministar Božinović priupitao je prvašiće što rade kada prelaze cestu, pregledao njihove crteže, porazgovarao s njima o prometu, obišao postavljene štandove u njihovom društvu te im podijelio promotivno-edukativne materijale iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Podsjetivši na cilj i rezultate ove akcije, ministar je uputio apel roditeljima i svim odraslim osobama: „Djeca danas stradavaju puno više kao sudionici u prometu, na način da ih prevoze njihovi roditelji ili stariji, a manje kao samostalni sudionici, tako da koristimo ovu akciju da uputimo apel svim roditeljima i starijima da čuvaju djecu, da ih propisno prevoze u vozilima, da ih propisno vezuju, da koriste sjedalice za djecu, jer šestero djece koja su ove godine poginula, poginula su upravo u prometu kao putnici.“ Pojasnivši također kako je akcija ustvari jedan proaktivni pristup edukaciji najmlađih sudionika u prometu, pozvao je sve vozače da u blizini škola smanje brzinu, da budu naročito oprezni zbog toga što su djeca, kao što i poznata pjesma akcije kaže, plaha, da ih sačuvaju jer sigurnost djece je zajednički cilj, ali sigurnost djece je i odgovornost odraslih.    

Učenici su imali prilike izravno sudjelovati u različitim preventivnim aktivnostima poput interaktivnih radionica: „Policajac - prijatelj pomagač“, „Čarobnjaci u akciji - mali forenzičari:  zaviri u mobilni preventivni centar policije i pronađi trag“ „Želim biti humanitarac“, „Biciklirajmo zajedno“, „Vidi i klikni“, likovne radionice „Poštujem prometni znak - ja sam đak prvak“, kao i vožnje mobilnim poligonom „Program prometne kulture za najmlađe“ i drugo.

Ovoj preventivnoj akciji pridružili su se i brojni partneri: Croatia Film, Crveni križ grada Zagreba, „Studio Tanay“ - Učilište za likovno obrazovanje, kreativnost i dizajn, Jumicar, kao i drugi partneri u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske. 19.8.2018.Obilježena 27. obljetnica obrane Policijske postaje Daruvar i središta grada Daruvara
18.8.2018.Pomorski policajci PU istarske spasili maloljetnog stranca
18.8.2018.NAJAVA: Izvješćivanje predsjednika Vlade RH o tijeku protupožarne sezone 2018.
17.8.2018.Pomoćnik ministra i zamjenik glavnog ravnatelja policije u posjetu PU istarskoj
17.8.2018.Upozorenje vozačima
16.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
14.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
14.8.2018.Blagdan Velike Gospe
13.8.2018.U Belom Manastiru obilježena 27. obljetnica smrtnog stradavanja hrvatskih policajaca
10.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti-PU zadarska i dr.
10.8.2018.Zaplijenjeno oko 150 kg razne droge
10.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti - PU vukovarsko srijemska
9.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti- PU brodsko-posavska i splitsko-dalmatinska
7.8.2018.Internetske prijevare
6.8.2018.303. Sinjska alka
1.8.2018.DALJ: 27. obljetnica tragične pogibije daljskih branitelja
1.8.2018."Ljepota lažnog sjaja"- izložba u Kneževoj palači u Zadru
31.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
31.7.2018.Poziv za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa
30.7.2018.Poziv kandidatima za pružanje pravne pomoći u postupku povratka


str.: 1 od 648. Ukupno: 12953 zapisa.