početna > Vijesti > Topvijesti > Održana Konferencija o sigurnosti informacijskih sustava

Održana Konferencija o sigurnosti informacijskih sustava

Održana Konferencija o sigurnosti informacijskih sustava
6. prosinac 2017. objavljeno u 12:57

 Foto: MUP

U organizaciji Zavoda za sigurnost informacijskih sustava i pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske danas, 6. prosinca, u Hotelu Antunović u Zagrebu održana je prva Konferencija o sigurnosti informacijskih sustava. Podijeljena u svoje cjeline – Domovinska sigurnost i Razvoj digitalnog društva, konferencija je uz predavače prve cjeline, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i Aleksandra Klaića iz Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, okupila sve relevantne dionike sustava sigurnosti državnog i privatnog sektora, menadžere sigurnosti, predstavnike akademske zajednice i brojne druge za temu relevantne čimbenike.

Robert Žunac, ravnatelj Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, uvodno je svima zahvalio što su se odazvali i svojim riječima i predavanjima odlučili poduprijeti promicanje važnosti informacijske i kibernetičke sigurnosti, kao nužnog preduvjeta za izgradnju Hrvatske kao moderne, prosperitetne i sigurne države. Istaknuo je kako je u današnje doba kibernetička sigurnost postala presudna za daljnji razvoj gospodarskih i društvenih aktivnosti na nacionalnom i međunarodnom planu te da se, s druge strane, bilježi sve više napada u tom području.

„I Hrvatska je prepoznala prijetnje koje dolaze iz kibernetičkog prostora i ugroze koje one sa sobom donose“, rekao je Žunac podsjetivši okupljene na doneseni pravni okvir za ovo područje - Strategiju nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti. Nekoliko uvodnih riječi o važnosti suradnje obrazovnog sustava s državnim tijelima i gospodarskim sektorom u području sigurnosti informacijskih sustava rekao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, dok je Aleksandar Klaić govorio o daljnjem razvoju kibernetičke i sigurnosti informacijskih sustava, posebice u kontekstu donesene legislative, o situaciji na tom području u proteklih desetak godina te o stanju u kojem se danas nalazimo.

U sklopu svog predavanja na temu „Kibernetička sigurnost u kontekstu sustava domovinske sigurnosti“ ministar Božinović napomenuo je kako sigurnosni rizici današnjeg, suvremenog svijeta zahtijevaju koordiniran, sustavan, kontinuiran i sveobuhvatan pristup svih nadležnih.

„Suvremeni način života, koji se u svim svojim segmentima masovno seli u zonu Interneta, otvorio je vrata porastu prijetnji i u tzv. informacijsko-telekomunikacijskim sustavima. U kontekstu država, iz tog razloga kritična infrastruktura postaje sve manje sigurna i sve ranjivija na kibernetičke napade i prijetnje, što može dovesti do šire sigurnosne destabilizacije. Neispravan rad nekih IT sustava mogao bi imati teške posljedice na funkcioniranje institucija, dovesti do gubitka života, zdravlja ljudi, velikih materijalnih šteta, onečišćenja okoliša i drugih funkcionalnosti bitnih za kvalitetno funkcioniranje društva u cjelini“, pojasnio je podsjetivši na kvalitetnu i kompetentnu reakciju Ministarstva unutarnjih poslova, kao nositelja aktivnosti unutar Operativno-tehničke koordinacije za kibernetičku sigurnost, za vrijeme ovogodišnjeg globalnog napada „Wannacry“.

„Ministarstvo unutarnjih poslova je, u suradnji s drugim tijelima, uspješno spriječilo mogućnost nastanka ozbiljnih posljedica na informacijske sustave u Republici Hrvatskoj te je pravovremeno izvješćivalo javnost i davalo smjernice za provođenje potrebnih mjera zaštite od mogućih napada.“

Ministar Božinović je također napomenuo kako nije moguće ostvariti potpuno siguran sustav, ali je ipak moguće proaktivno upravljati rizicima, što je i za Hrvatsku vrlo bitno, kao zemlju koja se opredijelila za digitalizaciju procesa, što nas dovodi u poziciju praćenja razvoja i trendova tehnologija, kako bismo što adekvatnije planirali obranu sustava, da se ne dovedemo u sistemsku opasnost. Kao prostore u kojima uvijek ima mjesta za poboljšanja naveo je koordinaciju državnih tijela, povećanje suradnje s privatnim sektorom, razmjenu informacija, mogućnost centraliziranja nadzornih mehanizama, sveobuhvatno i precizno definiranje državne kritične infrastrukture, investiranje u nove procese i tehnologije i edukaciju stanovništva.

O nužnosti edukacije i podizanja svijesti javnosti o ovoj temi govorio je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Krstičević, napomenuvši kako je zbog preveniranja kibernetičkih napada u budućnosti vrlo važno unaprijediti sigurnosne mehanizme zaštite informacijsko-telekomunikacijskih sustava, ali i stručno obrazovanje korisnika kako oni sami ne bi postali prijetnja tim sustavima. Govoreći o izazovima i perspektivi domovinske sigurnosti napomenuo je kako je uspostava sustava domovinske sigurnosti trajna i sustavna te da uvijek iznova mora odgovarati potrebama trenutka.

Jedinstven, funkcionalno organiziran sustav, gdje će sve njene sastavnice zajedno raditi na planiranju i izvršenju zadaća na zaštiti nacionalne sigurnosti naša je misija, dok je vizija domovinske sigurnosti graditi sigurnosno okruženje, štititi i promovirati nacionalne interese Republike Hrvatske, istaknuo je Krstičević.

Na ovoj cjelodnevnoj konferenciji održan je još nemali broj stručnih predavanja relevantnih stručnjaka iz državnih tijela i privatnog sektora, kao i okrugli stol „Izgradnja digitalnog društva – izazovi rizici i prilike“. 21.5.2018.Uspješno realiziran projekt „MATURANTIKA 2018.“!
21.5.2018.Jure Bogdan i Nikola Milina u policijskom i vojnom kampu u Lourdesu
18.5.2018.Dan sjećanja u Rizvanuši - Vi s Velebita stanite u prvi red za raj, jer pakao ste već prošli
18.5.2018.Dan otvorenih vrata Policijske akademije i PU zadarske na Pagu
18.5.2018.Predstavljen projekt ePIC - Electronic Public Identification Croatia
18.5.2018.Konferencija za upravljanje granicama i tehnologijama
18.5.2018.Završen četvrti UNPOC
18.5.2018.Prvi ovogodišnji seminar za policijske glasnogovornike
18.5.2018.Poziv na testiranje za stipendiju za Studij Vojno pomorstvo
18.5.2018.Glavni ravnatelj policije na hodočašću u Lourdesu
18.5.2018.Poziv na razgovor kandidatima na oglas od 24. travnja 2018.
17.5.2018.Sudionici 26. hodočašća Hrvatske vojske i policije stigli u Lourdes
17.5.2018.Polaznici INHESJ posjetili Spačvu i Bajakovo
16.5.2018.Sastanak ministra Božinovića sa slovačkom ministricom Sakovom
16.5.2018.Održana vježba “Sigurnost 2018 – LIVEX”
16.5.2018.Studijski posjet INHESJ
16.5.2018.Zaklada policijske solidarnosti uručila ortopedsko pomagalo
15.5.2018.Otvoreno novo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću
15.5.2018.Međuresorna terenska vježba LIVEX
15.5.2018.Poziv kandidatima za zanimanje policajac u Zadru


str.: 1 od 639. Ukupno: 12778 zapisa.