početna > Vijesti > Topvijesti > Velika Britanija i Hrvatska zatvorile zajednički twinning projekt

Velika Britanija i Hrvatska zatvorile zajednički twinning projekt

Velika Britanija i Hrvatska zatvorile zajednički twinning projekt
10. siječanj 2018. objavljeno u 15:48
Foto: MUP

Svečanost zatvaranja Twinnig projekta „Identifikacija žrtava masovnih katastrofa i terorizma“ održana je danas, 10. siječnja 2018., u amfiteatru Ravnateljstva policije. Projekt vrijedan 600.000,00 € započeo je u siječnju 2017. godine, a zemlja partner u provođenju bilo je Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske.
Na početku svečanosti svim okupljenima obratili su se zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, voditeljica Službe za Twinning, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Nirvana Sokolovski te veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Andrew Dalgleish.
Projektom se željela unaprijediti učinkovitost Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ kako bi njegovi djelatnici mogli brzo i učinkovito reagirati u slučaju masovnih katastrofa, što je i ostvareno usvajanjem znanja i vještina te razmjenom iskustava u međunarodnom okruženju.
Projekt je bio podijeljen u dvije komponente u kojima je fokus bio usmjeren na jačanje kapaciteta forenzičkih vještaka u području DNA, biostatistike i daktiloskopije, a sve u kontekstu operacija identifikacije žrtava katastrofa. Također, omogućeno je i ostalim djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova i drugih institucija koje se bave forenzičnom medicinom, a koje su uključene u procese identifikacije žrtava katastrofa, da sudjeluju na edukacijama organiziranim u sklopu projekta. U konačnici, projekt je pomogao pripremiti Republiku Hrvatsku za pružanje brzog odgovora na masovne katastrofe s velikim brojem žrtava različitih nacionalnosti u zemlji, ali i u slučaju da hrvatski građani postanu žrtve takve katastrofe u inozemstvu, što je i bio njegov sveukupni cilj.
Završen je višednevnom, multidisciplinarnom, vježbom identifikacije žrtava masovnih nesreća održanom u prosincu prošle godine u kojoj su pored Ministarstva unutarnjih poslova sudjelovale i sve ostale relevantne institucije, a koju je u svom obraćanju pohvalio i veleposlanik Dalgleish. Kao predstavnik zemlje koja, nažalost, ima iskustva s ovakvim događajima naveo je da su u trenutku takve katastrofe oči svijeta uprte u nadležne i način na koji se oni nose sa situacijom, način na koji pružaju potporu žrtvama i obiteljima stradalih. Upravo iz tog razloga važno je znati točne procedure i postupke svih uključenih u takve događaje.
Zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša istaknuo je kako Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ kontinuirano radi na povećanju svojih kapaciteta putem brojnih projekata i već sada može odgovoriti na brojne izazove koji se svakodnevno pred njih stavljaju, međutim, ovim projektom učinjen je dodatan korak naprijed u spremnosti stručnjaka Centra da u slučaju masovnih katastrofa što prije identificiraju žrtve i na taj način olakšaju patnju i neizvjesnost obiteljima nastradalih.
Svečanost je završena održanim prezentacijama o samom provođenju projekta (općim ciljevima i doprinosu  te aktivnostima i ostvarenim rezultatima) voditelja projekta Dereka Foresta sa strane zemlje partnera i Dražena Mayke s hrvatske strane kao i gospodina Marka Olivera savjetnika za Twinning zemlje partnera koji je sudjelovao u projektu.23.1.2018.Hrvatska policija od glave do pete opremljena hrvatskim proizvodima
23.1.2018.Na Policijskoj akademiji započeo seminar „Grupa za primarni odgovor“
22.1.2018.Ministar Božinović na obilježavanju 25. godišnjice VRO Maslenica
21.1.2018.Obilježavanje 25. godišnjice VRO Maslenica
20.1.2018.Građani, posjetite taktičko-tehnički zbor MUP-a u Zadru
20.1.2018.VIDEO: Još jedna uspješna akcija hrvatske policije
20.1.2018.Završen posjet ministra Božinovića SAD-u
19.1.2018.Pojačane aktivnost prometne policije u siječnju 2018. godine
19.1.2018.Amerikancima sve značajnija suradnja s hrvatskim MUP-om
17.1.2018.Zaplijenjeno oko 16 kg marihuane
17.1.2018.Osumnjičeni za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama
16.1.2018.Više osoba osumnjičeno za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama
16.1.2018.Obilježena godišnjica međunarodnog priznanja RH
13.1.2018.GRP Nikola Milina podržao projekt “Zajedno protiv govora mržnje”
12.1.2018.Ministar posjetio Smještajno-obučni centar granične policije
12.1.2018.Vozači oprez: Djeca su najranjivija skupina u prometu
10.1.2018.Veleposlanik Japana u nastupnom posjetu kod ministra Božinovića
10.1.2018.Velika Britanija i Hrvatska zatvorile zajednički twinning projekt
10.1.2018.Sastanak FRONTEX-ove radne skupine za osposobljavanje FSO-časnika
10.1.2018.Otvorena izložba Udruge veterana 145. brigade Hrvatske vojske


str.: 1 od 629. Ukupno: 12568 zapisa.