početna > Vijesti > Topvijesti > Velika Britanija i Hrvatska zatvorile zajednički twinning projekt

Velika Britanija i Hrvatska zatvorile zajednički twinning projekt

Velika Britanija i Hrvatska zatvorile zajednički twinning projekt
10. siječanj 2018. objavljeno u 15:48
Foto: MUP

Svečanost zatvaranja Twinnig projekta „Identifikacija žrtava masovnih katastrofa i terorizma“ održana je danas, 10. siječnja 2018., u amfiteatru Ravnateljstva policije. Projekt vrijedan 600.000,00 € započeo je u siječnju 2017. godine, a zemlja partner u provođenju bilo je Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske.
Na početku svečanosti svim okupljenima obratili su se zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, voditeljica Službe za Twinning, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Nirvana Sokolovski te veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Andrew Dalgleish.
Projektom se željela unaprijediti učinkovitost Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ kako bi njegovi djelatnici mogli brzo i učinkovito reagirati u slučaju masovnih katastrofa, što je i ostvareno usvajanjem znanja i vještina te razmjenom iskustava u međunarodnom okruženju.
Projekt je bio podijeljen u dvije komponente u kojima je fokus bio usmjeren na jačanje kapaciteta forenzičkih vještaka u području DNA, biostatistike i daktiloskopije, a sve u kontekstu operacija identifikacije žrtava katastrofa. Također, omogućeno je i ostalim djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova i drugih institucija koje se bave forenzičnom medicinom, a koje su uključene u procese identifikacije žrtava katastrofa, da sudjeluju na edukacijama organiziranim u sklopu projekta. U konačnici, projekt je pomogao pripremiti Republiku Hrvatsku za pružanje brzog odgovora na masovne katastrofe s velikim brojem žrtava različitih nacionalnosti u zemlji, ali i u slučaju da hrvatski građani postanu žrtve takve katastrofe u inozemstvu, što je i bio njegov sveukupni cilj.
Završen je višednevnom, multidisciplinarnom, vježbom identifikacije žrtava masovnih nesreća održanom u prosincu prošle godine u kojoj su pored Ministarstva unutarnjih poslova sudjelovale i sve ostale relevantne institucije, a koju je u svom obraćanju pohvalio i veleposlanik Dalgleish. Kao predstavnik zemlje koja, nažalost, ima iskustva s ovakvim događajima naveo je da su u trenutku takve katastrofe oči svijeta uprte u nadležne i način na koji se oni nose sa situacijom, način na koji pružaju potporu žrtvama i obiteljima stradalih. Upravo iz tog razloga važno je znati točne procedure i postupke svih uključenih u takve događaje.
Zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša istaknuo je kako Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ kontinuirano radi na povećanju svojih kapaciteta putem brojnih projekata i već sada može odgovoriti na brojne izazove koji se svakodnevno pred njih stavljaju, međutim, ovim projektom učinjen je dodatan korak naprijed u spremnosti stručnjaka Centra da u slučaju masovnih katastrofa što prije identificiraju žrtve i na taj način olakšaju patnju i neizvjesnost obiteljima nastradalih.
Svečanost je završena održanim prezentacijama o samom provođenju projekta (općim ciljevima i doprinosu  te aktivnostima i ostvarenim rezultatima) voditelja projekta Dereka Foresta sa strane zemlje partnera i Dražena Mayke s hrvatske strane kao i gospodina Marka Olivera savjetnika za Twinning zemlje partnera koji je sudjelovao u projektu.20.7.2018.Obilježena 27. obljetnica pogibije trojice policajaca u Daruvaru
20.7.2018.Sastanak šefova graničnih policija u Tirani
20.7.2018.Upozorenja i savjeti vozačima koji kreću na godišnje odmore
19.7.2018.Priopćenje Sindikata policije Hrvatske o izmjeni Uredbe o plaćama
19.7.2018.Konačni prijedlog Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana
19.7.2018.Povećanje plaće za policijske službenike više i visoke stručne spreme
19.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti za zanimanje policajac
19.7.2018.Slavonski Brod vatreno dočekao svog zemljaka Mandžukića
18.7.2018.Izložba plakata Muzeja policije na Policijskoj akademiji
18.7.2018.Savjetovanje sa zaninteresiranom javnošću za Pravilnik o boravku u prihvatnom centru za strance
17.7.2018.Pripadnici interventne policije na međunarodnom tečaju
17.7.2018.Poziv kandidatima za zanimanje policajac na testiranje u Osijeku
17.7.2018.Osiguranje povodom dočeka nogometne reprezentacije Republike Hrvatske
16.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti za zanimanje policajac
13.7.2018.Ponosni sinovi i kćeri Hrvatske
13.7.2018.Zagrebačka županija, generator hrvatskog gospodarstva
13.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti za zanimanje policajac
13.7.2018.Poziv kandidatima za zanimanje policajac na testiranje u Splitu
13.7.2018.Obavijest građanima
13.7.2018.Ministar Božinović u Innsbrucku na Vijeću ministara


str.: 1 od 646. Ukupno: 12920 zapisa.