početna > Vijesti > Topvijesti > II. sastanak čelnika mediteranskih zemalja EU održan u Rimu

II. sastanak čelnika mediteranskih zemalja EU održan u Rimu

II. sastanak čelnika mediteranskih zemalja EU održan u Rimu
7. veljača 2018. objavljeno u 14:10

Foto: MUP

Drugi po redu sastanak u okviru talijanske inicijative „E.R.Me.S.“ (European Relationship for Mediterranean Security“ - Europski odnosi za mediteransku sigurnost) održan je danas  7. veljače, u Rimu, a na njemu je sudjelovao glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Sastanak je održan nastavno na prvi okrugli stol ove talijanske inicijative održan u lipnju prošle godine na Lampedusi na kojem su glavna tema bili pojavni oblici kriminaliteta koji izazivaju najveću društvenu zabrinutost, terorizam i nezakonite migracije na području zemalja EU. S obzirom na aktualne teme iz područja sigurnosti, ali i sudjelovanja visoko rangiranih predstavnika policija, prvi je sastanak izazvao veliku pozornost stručne, ali i široke javnosti unutar Europske unije. Stoga  su na ovogodišnjem sastanku pored čelnika policija mediteranskih zemalja Europske unije, sudjelovali i čelnici sigurnosno – obavještajnih agencija tih zemalja (Portugal, Španjolska, Francuska, Malta, Italija, Cipar, Grčka, Slovenija i Hrvatska).

Središnja tema ovogodišnjega sastanka bila je:„Predstavljanje nacionalnih iskustava u području zajedničkog dijeljenja / razmjene informacija između tijela za provedbu zakona i sigurnosno - obavještajnih zajednica na planu prevencije i borbe protiv međunarodnog terorizma“. U svom obraćanju inozemnim kolegama policijske i sigurnosno – obavještajne zajednice glavni ravnatelj Milina iznio je dvije glavne značajke današnjeg terorizma: prilagodljivost kao primarnu karakteristiku terorizma koja se očituje u tendenciji vrlo brzog razvoja te prilagodljivosti novim društvenim okolnostima i razvitku novih pojavnih oblika.Internacionalnost terorizma kao druga njegova bitna značajka koja se očituje u činjenici da ključ širenja radikalnih ideologija i svoga djelovanje teroristi pronalaze upravo u iskorištavanju i zlouporabi modernih komunikacija čime je omogućeno brzo širenje poruka u virtualnom prostoru.

„Pretpostavka za učinkovit protuteroristički sustav svake razvijene države mora biti, osim tradicionalnog reaktivnog pristupa, dominantna usmjerenost na proaktivno i preventivno djelovanje. Jedino na taj način mogu se stvoriti uvjeti za pravovremeno uklanjanje „povoljnih“ uvjeta za nastanak, razvitak i održanje terorizma.“- istaknuo je glavni ravnatelj.

U kontekstu suočavanja i borbe Republike Hrvatske s prijetnjom terorizma naveo je značajnu ulogu policije koja ulaže napore u stalni razvoj protuterorističkih kapaciteta ka održanju potrebnih standarda. Strateški i operativni dokumenti na nacionalnoj razini, međuagencijska suradnja u kojoj je posebno istaknuo važnost suradnje sa obavještajnom zajednicom u razmjeni operativnih saznanja, planiranju zajedničkih aktivnosti, ali i uključenost jedne i druge strane u zasebne aktivnosti samo su neki od alata kojima hrvatska policija osigurava visok stupanj sigurnosti. U tom kontekstu glavni ravnatelj je naveo i Zakon o Domovinskoj sigurnosti koji je donesen radi snažnijeg proaktivnog djelovanja svih nadležnih agencija jer: „Naša zajednička sigurnost je nedjeljiva pa tako treba biti i naše djelovanje.“

Učinkovita razmjena informacija, snažna koordinacija, zajedničko djelovanje u represivnom i proaktivnom djelovanju kako nacionalnih dionika tako i država članica samo su neke od poruka koje je glavni ravnatelj istaknuo u svom obraćanju.19.8.2018.Obilježena 27. obljetnica obrane Policijske postaje Daruvar i središta grada Daruvara
18.8.2018.Pomorski policajci PU istarske spasili maloljetnog stranca
18.8.2018.NAJAVA: Izvješćivanje predsjednika Vlade RH o tijeku protupožarne sezone 2018.
17.8.2018.Pomoćnik ministra i zamjenik glavnog ravnatelja policije u posjetu PU istarskoj
17.8.2018.Upozorenje vozačima
16.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
14.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
14.8.2018.Blagdan Velike Gospe
13.8.2018.U Belom Manastiru obilježena 27. obljetnica smrtnog stradavanja hrvatskih policajaca
10.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti-PU zadarska i dr.
10.8.2018.Zaplijenjeno oko 150 kg razne droge
10.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti - PU vukovarsko srijemska
9.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti- PU brodsko-posavska i splitsko-dalmatinska
7.8.2018.Internetske prijevare
6.8.2018.303. Sinjska alka
1.8.2018.DALJ: 27. obljetnica tragične pogibije daljskih branitelja
1.8.2018."Ljepota lažnog sjaja"- izložba u Kneževoj palači u Zadru
31.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
31.7.2018.Poziv za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa
30.7.2018.Poziv kandidatima za pružanje pravne pomoći u postupku povratka


str.: 1 od 648. Ukupno: 12953 zapisa.