početna > Vijesti > Topvijesti > II. sastanak čelnika mediteranskih zemalja EU održan u Rimu

II. sastanak čelnika mediteranskih zemalja EU održan u Rimu

II. sastanak čelnika mediteranskih zemalja EU održan u Rimu
7. veljača 2018. objavljeno u 14:10

Foto: MUP

Drugi po redu sastanak u okviru talijanske inicijative „E.R.Me.S.“ (European Relationship for Mediterranean Security“ - Europski odnosi za mediteransku sigurnost) održan je danas  7. veljače, u Rimu, a na njemu je sudjelovao glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Sastanak je održan nastavno na prvi okrugli stol ove talijanske inicijative održan u lipnju prošle godine na Lampedusi na kojem su glavna tema bili pojavni oblici kriminaliteta koji izazivaju najveću društvenu zabrinutost, terorizam i nezakonite migracije na području zemalja EU. S obzirom na aktualne teme iz područja sigurnosti, ali i sudjelovanja visoko rangiranih predstavnika policija, prvi je sastanak izazvao veliku pozornost stručne, ali i široke javnosti unutar Europske unije. Stoga  su na ovogodišnjem sastanku pored čelnika policija mediteranskih zemalja Europske unije, sudjelovali i čelnici sigurnosno – obavještajnih agencija tih zemalja (Portugal, Španjolska, Francuska, Malta, Italija, Cipar, Grčka, Slovenija i Hrvatska).

Središnja tema ovogodišnjega sastanka bila je:„Predstavljanje nacionalnih iskustava u području zajedničkog dijeljenja / razmjene informacija između tijela za provedbu zakona i sigurnosno - obavještajnih zajednica na planu prevencije i borbe protiv međunarodnog terorizma“. U svom obraćanju inozemnim kolegama policijske i sigurnosno – obavještajne zajednice glavni ravnatelj Milina iznio je dvije glavne značajke današnjeg terorizma: prilagodljivost kao primarnu karakteristiku terorizma koja se očituje u tendenciji vrlo brzog razvoja te prilagodljivosti novim društvenim okolnostima i razvitku novih pojavnih oblika.Internacionalnost terorizma kao druga njegova bitna značajka koja se očituje u činjenici da ključ širenja radikalnih ideologija i svoga djelovanje teroristi pronalaze upravo u iskorištavanju i zlouporabi modernih komunikacija čime je omogućeno brzo širenje poruka u virtualnom prostoru.

„Pretpostavka za učinkovit protuteroristički sustav svake razvijene države mora biti, osim tradicionalnog reaktivnog pristupa, dominantna usmjerenost na proaktivno i preventivno djelovanje. Jedino na taj način mogu se stvoriti uvjeti za pravovremeno uklanjanje „povoljnih“ uvjeta za nastanak, razvitak i održanje terorizma.“- istaknuo je glavni ravnatelj.

U kontekstu suočavanja i borbe Republike Hrvatske s prijetnjom terorizma naveo je značajnu ulogu policije koja ulaže napore u stalni razvoj protuterorističkih kapaciteta ka održanju potrebnih standarda. Strateški i operativni dokumenti na nacionalnoj razini, međuagencijska suradnja u kojoj je posebno istaknuo važnost suradnje sa obavještajnom zajednicom u razmjeni operativnih saznanja, planiranju zajedničkih aktivnosti, ali i uključenost jedne i druge strane u zasebne aktivnosti samo su neki od alata kojima hrvatska policija osigurava visok stupanj sigurnosti. U tom kontekstu glavni ravnatelj je naveo i Zakon o Domovinskoj sigurnosti koji je donesen radi snažnijeg proaktivnog djelovanja svih nadležnih agencija jer: „Naša zajednička sigurnost je nedjeljiva pa tako treba biti i naše djelovanje.“

Učinkovita razmjena informacija, snažna koordinacija, zajedničko djelovanje u represivnom i proaktivnom djelovanju kako nacionalnih dionika tako i država članica samo su neke od poruka koje je glavni ravnatelj istaknuo u svom obraćanju.22.2.2018.U PU splitsko-dalmatinskoj održan Dan otvorenih vrata
22.2.2018.Foto i video dokumentiranja - važne specijalnosti Interventne policije
22.2.2018.Policija pomaže građanima zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta
22.2.2018.Dvije rumunjske državljanke osumnjičene za krađe i računalne prijevare
22.2.2018.Nastavak operativne akcije Brevis
21.2.2018.Priopćenje za javnost
21.2.2018.Splitska policija razriješila seriju provala
20.2.2018.Osumnjičeni za ubijanje ili mučenje životinja
20.2.2018.Održana 6. međunarodna skijaška utrka MUP-a na Sljemenu
19.2.2018.„Manje oružja, manje tragedija“ u jednoj od minski najugroženijih županija
16.2.2018.Dijete nije bilo bez pratnje i dijete nije deportirano
16.2.2018.Preventivne aktivnosti prometne policije u veljači
16.2.2018.Polaznici škole „Josip Jović“ posjetili Centar za autizam u Zagrebu
15.2.2018.Na omiškom području zaplijenjeno gotovo 22 kg marihuane
14.2.2018.Nastavak operativne akcije "Krug"
12.2.2018.U PU međimurskoj obilježena 15. godišnjica pogibije Željka Murka
12.2.2018.Natjecanje u noćnoj orijentaciji
9.2.2018.Konferencija o zaštiti osobnih podataka
9.2.2018.Završeni projekti razminiranja duž granice s BiH
9.2.2018.Posjet šefa Ureda UNHCR–a Di Cara Prihvatilištu za tražitelje azila


str.: 1 od 632. Ukupno: 12621 zapisa.