početna > Vijesti > Topvijesti > II. sastanak čelnika mediteranskih zemalja EU održan u Rimu

II. sastanak čelnika mediteranskih zemalja EU održan u Rimu

II. sastanak čelnika mediteranskih zemalja EU održan u Rimu
7. veljača 2018. objavljeno u 14:10

Foto: MUP

Drugi po redu sastanak u okviru talijanske inicijative „E.R.Me.S.“ (European Relationship for Mediterranean Security“ - Europski odnosi za mediteransku sigurnost) održan je danas  7. veljače, u Rimu, a na njemu je sudjelovao glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Sastanak je održan nastavno na prvi okrugli stol ove talijanske inicijative održan u lipnju prošle godine na Lampedusi na kojem su glavna tema bili pojavni oblici kriminaliteta koji izazivaju najveću društvenu zabrinutost, terorizam i nezakonite migracije na području zemalja EU. S obzirom na aktualne teme iz područja sigurnosti, ali i sudjelovanja visoko rangiranih predstavnika policija, prvi je sastanak izazvao veliku pozornost stručne, ali i široke javnosti unutar Europske unije. Stoga  su na ovogodišnjem sastanku pored čelnika policija mediteranskih zemalja Europske unije, sudjelovali i čelnici sigurnosno – obavještajnih agencija tih zemalja (Portugal, Španjolska, Francuska, Malta, Italija, Cipar, Grčka, Slovenija i Hrvatska).

Središnja tema ovogodišnjega sastanka bila je:„Predstavljanje nacionalnih iskustava u području zajedničkog dijeljenja / razmjene informacija između tijela za provedbu zakona i sigurnosno - obavještajnih zajednica na planu prevencije i borbe protiv međunarodnog terorizma“. U svom obraćanju inozemnim kolegama policijske i sigurnosno – obavještajne zajednice glavni ravnatelj Milina iznio je dvije glavne značajke današnjeg terorizma: prilagodljivost kao primarnu karakteristiku terorizma koja se očituje u tendenciji vrlo brzog razvoja te prilagodljivosti novim društvenim okolnostima i razvitku novih pojavnih oblika.Internacionalnost terorizma kao druga njegova bitna značajka koja se očituje u činjenici da ključ širenja radikalnih ideologija i svoga djelovanje teroristi pronalaze upravo u iskorištavanju i zlouporabi modernih komunikacija čime je omogućeno brzo širenje poruka u virtualnom prostoru.

„Pretpostavka za učinkovit protuteroristički sustav svake razvijene države mora biti, osim tradicionalnog reaktivnog pristupa, dominantna usmjerenost na proaktivno i preventivno djelovanje. Jedino na taj način mogu se stvoriti uvjeti za pravovremeno uklanjanje „povoljnih“ uvjeta za nastanak, razvitak i održanje terorizma.“- istaknuo je glavni ravnatelj.

U kontekstu suočavanja i borbe Republike Hrvatske s prijetnjom terorizma naveo je značajnu ulogu policije koja ulaže napore u stalni razvoj protuterorističkih kapaciteta ka održanju potrebnih standarda. Strateški i operativni dokumenti na nacionalnoj razini, međuagencijska suradnja u kojoj je posebno istaknuo važnost suradnje sa obavještajnom zajednicom u razmjeni operativnih saznanja, planiranju zajedničkih aktivnosti, ali i uključenost jedne i druge strane u zasebne aktivnosti samo su neki od alata kojima hrvatska policija osigurava visok stupanj sigurnosti. U tom kontekstu glavni ravnatelj je naveo i Zakon o Domovinskoj sigurnosti koji je donesen radi snažnijeg proaktivnog djelovanja svih nadležnih agencija jer: „Naša zajednička sigurnost je nedjeljiva pa tako treba biti i naše djelovanje.“

Učinkovita razmjena informacija, snažna koordinacija, zajedničko djelovanje u represivnom i proaktivnom djelovanju kako nacionalnih dionika tako i država članica samo su neke od poruka koje je glavni ravnatelj istaknuo u svom obraćanju.18.5.2018.Dan sjećanja u Rizvanuši - Vi s Velebita stanite u prvi red za raj, jer pakao ste već prošli
18.5.2018.Predstavljen projekt ePIC - Electronic Public Identification Croatia
18.5.2018.Prvi ovogodišnji seminar za policijske glasnogovornike
18.5.2018.Poziv na testiranje za stipendiju za Studij Vojno pomorstvo
18.5.2018.Glavni ravnatelj policije na hodočašću u Lourdesu
18.5.2018.Poziv na razgovor kandidatima na oglas od 24. travnja 2018.
17.5.2018.Sudionici 26. hodočašća Hrvatske vojske i policije stigli u Lourdes
17.5.2018.Polaznici INHESJ posjetili Spačvu i Bajakovo
16.5.2018.Sastanak ministra Božinovića sa slovačkom ministricom Sakovom
16.5.2018.Održana vježba “Sigurnost 2018 – LIVEX”
16.5.2018.Studijski posjet INHESJ
16.5.2018.Zaklada policijske solidarnosti uručila ortopedsko pomagalo
15.5.2018.Otvoreno novo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću
15.5.2018.Međuresorna terenska vježba LIVEX
15.5.2018.Poziv kandidatima za zanimanje policajac u Zadru
14.5.2018.Poduzimanje pojačanih aktivnosti prometne policije
13.5.2018.Na natjecanju Prvi za Hrvatsku sudjelovalo i 19 policajaca
13.5.2018.„Sigurno na biciklu“ u Zagrebu
12.5.2018.Polaznici Policijske škole dobili zahvalnice za darivanje krvi
12.5.2018.Edukacija službenika za maloljetničku delinkvenciju preko e-učionice


str.: 1 od 639. Ukupno: 12773 zapisa.