početna > Vijesti > II. sastanak čelnika mediteranskih zemalja EU održan u Rimu

II. sastanak čelnika mediteranskih zemalja EU održan u Rimu

II. sastanak čelnika mediteranskih zemalja EU održan u Rimu
7. veljača 2018. objavljeno u 14:10

Foto: MUP

Drugi po redu sastanak u okviru talijanske inicijative „E.R.Me.S.“ (European Relationship for Mediterranean Security“ - Europski odnosi za mediteransku sigurnost) održan je danas  7. veljače, u Rimu, a na njemu je sudjelovao glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Sastanak je održan nastavno na prvi okrugli stol ove talijanske inicijative održan u lipnju prošle godine na Lampedusi na kojem su glavna tema bili pojavni oblici kriminaliteta koji izazivaju najveću društvenu zabrinutost, terorizam i nezakonite migracije na području zemalja EU. S obzirom na aktualne teme iz područja sigurnosti, ali i sudjelovanja visoko rangiranih predstavnika policija, prvi je sastanak izazvao veliku pozornost stručne, ali i široke javnosti unutar Europske unije. Stoga  su na ovogodišnjem sastanku pored čelnika policija mediteranskih zemalja Europske unije, sudjelovali i čelnici sigurnosno – obavještajnih agencija tih zemalja (Portugal, Španjolska, Francuska, Malta, Italija, Cipar, Grčka, Slovenija i Hrvatska).

Središnja tema ovogodišnjega sastanka bila je:„Predstavljanje nacionalnih iskustava u području zajedničkog dijeljenja / razmjene informacija između tijela za provedbu zakona i sigurnosno - obavještajnih zajednica na planu prevencije i borbe protiv međunarodnog terorizma“. U svom obraćanju inozemnim kolegama policijske i sigurnosno – obavještajne zajednice glavni ravnatelj Milina iznio je dvije glavne značajke današnjeg terorizma: prilagodljivost kao primarnu karakteristiku terorizma koja se očituje u tendenciji vrlo brzog razvoja te prilagodljivosti novim društvenim okolnostima i razvitku novih pojavnih oblika.Internacionalnost terorizma kao druga njegova bitna značajka koja se očituje u činjenici da ključ širenja radikalnih ideologija i svoga djelovanje teroristi pronalaze upravo u iskorištavanju i zlouporabi modernih komunikacija čime je omogućeno brzo širenje poruka u virtualnom prostoru.

„Pretpostavka za učinkovit protuteroristički sustav svake razvijene države mora biti, osim tradicionalnog reaktivnog pristupa, dominantna usmjerenost na proaktivno i preventivno djelovanje. Jedino na taj način mogu se stvoriti uvjeti za pravovremeno uklanjanje „povoljnih“ uvjeta za nastanak, razvitak i održanje terorizma.“- istaknuo je glavni ravnatelj.

U kontekstu suočavanja i borbe Republike Hrvatske s prijetnjom terorizma naveo je značajnu ulogu policije koja ulaže napore u stalni razvoj protuterorističkih kapaciteta ka održanju potrebnih standarda. Strateški i operativni dokumenti na nacionalnoj razini, međuagencijska suradnja u kojoj je posebno istaknuo važnost suradnje sa obavještajnom zajednicom u razmjeni operativnih saznanja, planiranju zajedničkih aktivnosti, ali i uključenost jedne i druge strane u zasebne aktivnosti samo su neki od alata kojima hrvatska policija osigurava visok stupanj sigurnosti. U tom kontekstu glavni ravnatelj je naveo i Zakon o Domovinskoj sigurnosti koji je donesen radi snažnijeg proaktivnog djelovanja svih nadležnih agencija jer: „Naša zajednička sigurnost je nedjeljiva pa tako treba biti i naše djelovanje.“

Učinkovita razmjena informacija, snažna koordinacija, zajedničko djelovanje u represivnom i proaktivnom djelovanju kako nacionalnih dionika tako i država članica samo su neke od poruka koje je glavni ravnatelj istaknuo u svom obraćanju.31.10.2018.Na sjednici Vlade RH prihvaćeni legislativni prijedlozi MUP-a
26.10.2018.Na sjednici Vlade ministar Božinović govorio o turističkoj sezoni 2018.
26.10.2018.#CyberScams: Sedam najčešćih financijskih online prijevara
26.10.2018. Stanje na graničnom prijelazu Maljevac
26.10.2018.Zimsko računanje vremena i savjeti za vozače
25.10.2018.U Međimurju održan preventivni program "Poštujte naše znakove"
25.10.2018.Suradnja Policijske akademije i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagreb
25.10.2018.Uhvaćen u prekoračenju dopuštene brzine za više od 110 km/h
25.10.2018.Marina Sverić - dobitnica nagrade za policajku godine
25.10.2018.Operativna akcija Pollos
25.10.2018.Prvenstvo Hrvatske u plivanju za osobe s intelektualnim teškoćama
24.10.2018.U Makarskoj ministar Božinović potpisao ugovor vrijedan pola milijuna kuna za obnovu PP Makarska
23.10.2018.Odgovor MUP-a RH Platformi 112
23.10.2018. Hrvatska policija neće dopustiti nezakonite prelaske granice
23.10.2018.Sporazum o zajedničkom ulaganju Ministarstva unutarnjih poslova i Grada Senja
23.10.2018.Pojačani nadzor prometa proteklog vikenda
23.10.2018.Polaznici Policijske škole na svečanosti povodom Dana darivatelja krvi
23.10.2018.Razvoj e-učenja u obrazovnom sustavu MUP-a - Policijska akademija
22.10.2018.Akcija „Poštujte naše znakove“ u Okučanima
22.10.2018.Provedba projekta nadzora državne granice


str.: 1 od 656. Ukupno: 13113 zapisa.