početna > Vijesti > Topvijesti > Božinović u Bruxellesu: Jačanjem granične policije suzbijamo mreže krijumča ...

Božinović u Bruxellesu: Jačanjem granične policije suzbijamo mreže krijumčara

Božinović u Bruxellesu: Jačanjem granične policije suzbijamo mreže krijumčara
8. ožujak 2018. objavljeno u 15:36

Foto: MUP RH

Na današnjem sastanku Vijeća EU za pravosuđe i unutarnje poslove, na kojem sudjeluje ministar Božinović, raspravljalo se o nekoliko aspekata sigurnosne suradnje.

Posebno zanimljiva bila je rasprava o jačanju buduće suradnje po pitanju sigurnosti i migracija s državama jugoistočne Europe, a koja se spominje u novoj Strategiji proširenja Europske komisije objavljenoj prošlog mjeseca. Predviđene su posebne mjere jačanja suradnje u borbi protiv terorizma, suzbijanja nasilnog ekstremizma i radikalizacije te jačanje nadzora granice. Hrvatska je podržala izgradnju sigurnosnih i pravosudnih kapaciteta u svim državama jugoistočne Europe s obzirom da se radi o važnim pretpostavkama za jačanje policijske i pravosudne suradnje u suzbijanju svih sigurnosnih izazova, posebice izazova migracija.

„Uz sve napore koje Hrvatska ulaže u nadzor svoje vanjske granice naglasio sam važnost nadzora granice i potrebu jačanja kapaciteta granične policije naših susjednih zemalja radi učinkovitijeg sprječavanja pokušaja nezakonitog prelaska granice, ali i potrebu dosljedne provedbe sporazuma o readmisiji. Hrvatska je samo od početka ove godine imala 43 slučajeva krijumčarenja migranata sa 47 uhićenih počinitelja“, rekao je Božinović na sastanku, te istaknuo važnost što skorijeg  zaključivanja statusnih sporazuma koji bi omogućili raspoređivanje osoblja Europske granične i obalne straže na granicama naših susjednih država.

Na Vijeću se također razgovaralo o suradnji agencija u području pravosuđa i unutarnjih poslova (Europola, Europske granične i obalne straže, Cepola, Eurojusta i Interpola) s misijama i operacija Zajedničke sigurnosne i obrambene politike.

„Danas smo načelno podržali pokretanje pilot projekta kojim će se uspostaviti kriminalističko obavještajni centar u operaciji EUNAVFOR MED Sophia za prikupljanje i obradu podataka o mrežama krijumčara migranata, ljudi i oružja na južnom Mediteranu koje bi se dostavljale Europolu i drugim agencijama EU-a“, kazao je Božinović i dodao kako MUP u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno radi na ponovnom upućivanju policijskih službenika u misije EU što nije bio slučaj zadnjih nekoliko godina.

Bilo je govora i o provedbi Direktive o PNR-u s obzirom da se približava rok za njezinu zakonodavnu i operativnu primjenu koji je postavila Europska komisija 25. svibnja ove godine.

„Hrvatska je ostvarila značajan napredak u pravovremenom transponiranju Direktive u nacionalno zakonodavstvo, provela postupak javne nabave za IT sustav koji će omogućiti operativnu razmjenu podataka sa zračnim prijevoznicima kao i državama članicama RU-a i Europolom“ rekao je Božinović, te dodao kako je MUP obavio sastanak i sa zračnim prijevoznicima, a u tijeku je i uspostava Odjela za informacije o putnicima, tzv. PIU jedinice, u Službi kriminalističko-obavještajne analitike. Upravo je ovog tjedna Nacrt zakona kojim se Direktiva o PNR-u prenosi u nacionalno zakonodavstvo predstavljen u Hrvatskom saboru te bi se u dva čitanja trebao usvojiti do kraja ovoga mjeseca ili početkom travnja.

Božinović je o detaljima provedbe Direktive o PNR-u razgovarao na neformalnom sastanku Vijeća u Sofiji s povjerenikom Kingom kada je dogovoren i njegov skori posjet Hrvatskoj.

Tijekom zaključne rasprave na Vijeću razgovaralo se o napretku koji je ostvaren u razmjeni informacija i radu agencija u području pravosuđa i unutarnjih poslova, a koji je u suradnji s državama članicama kao i trećim državama poput SAD-a, Kanade i dr. znatno poboljšan nakon terorističkih napada u Europi.

Prije početka Vijeća ministar Božinović sastao se s izvršnim direktorom Frontexa Fabricom Leggerijem na kojemu je raspravljena mogućnost jačanja operativne suradnje Frontexa, Hrvatske i država jugoistočne Europe u području nadzora granica i upravljanju migracijama.19.8.2018.Obilježena 27. obljetnica obrane Policijske postaje Daruvar i središta grada Daruvara
18.8.2018.Pomorski policajci PU istarske spasili maloljetnog stranca
18.8.2018.NAJAVA: Izvješćivanje predsjednika Vlade RH o tijeku protupožarne sezone 2018.
17.8.2018.Pomoćnik ministra i zamjenik glavnog ravnatelja policije u posjetu PU istarskoj
17.8.2018.Upozorenje vozačima
16.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
14.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
14.8.2018.Blagdan Velike Gospe
13.8.2018.U Belom Manastiru obilježena 27. obljetnica smrtnog stradavanja hrvatskih policajaca
10.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti-PU zadarska i dr.
10.8.2018.Zaplijenjeno oko 150 kg razne droge
10.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti - PU vukovarsko srijemska
9.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti- PU brodsko-posavska i splitsko-dalmatinska
7.8.2018.Internetske prijevare
6.8.2018.303. Sinjska alka
1.8.2018.DALJ: 27. obljetnica tragične pogibije daljskih branitelja
1.8.2018."Ljepota lažnog sjaja"- izložba u Kneževoj palači u Zadru
31.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
31.7.2018.Poziv za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa
30.7.2018.Poziv kandidatima za pružanje pravne pomoći u postupku povratka


str.: 1 od 648. Ukupno: 12953 zapisa.