početna > Vijesti > Topvijesti > Održana međuresorna pokazna vježba „TIM 1836-2018“

Održana međuresorna pokazna vježba „TIM 1836-2018“

Održana međuresorna pokazna vježba „TIM 1836-2018“
12. travanj 2018. objavljeno u 16:07

Foto: MUP RH

Danas, 12. travnja je u kompleksu tvrtke Pliva Hrvatska d.o.o. u Zagrebu, Prilaz baruna Filipovića, održana međuresorna pokazna vježba „TIM 1836 - 2018“.

Nositelj vježbe je MUP RH - Ravnateljstvo policije, a cilj vježbe prikazati zajedničku sposobnost djelovanja operativnih snaga policije, Hrvatske kopnene vojske, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i Vatrogasne postrojbe tvrtke Pliva Hrvatska d.o.o. i drugih službi institucija nadležnih za neposredan odgovor u slučaju sigurnosnog događaja koji za posljedicu može imati ili ima otpuštanje Toksičnih Industrijskih Materijala (TIM).

Osim sudionika, vježbu su iz amfiteatra istraživačkog centra „Pliva Hrvatska“ d.o.o. pratili svi zainteresirani predstavnici MUP-a, MORH-a, Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog vojnog učilišta „dr. Franjo Tuđman“, EUROPOL-a, Nacionalne policije Mađarske i  drugih zainteresiranih srodnih institucija.

Zoran Bunčić, član Uprave i izvršni direktor Farmaceutskih operacija Zagreb, izrazio je dobrodošlicu svim uzvanicima te istaknuo kako Pliva Hrvatska d.o.o. daje veliku važnost sigurnosti i zaštite djelatnika, imovine, prostora te će u tom smislu ova vježba i njima puno značiti kako bi naučili nešto novo sa sigurnosnog aspekta.

Prije početka same vježbe svima prisutnima se obratio pomoćnik glavnog ravnatelja policije – načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec koji je pozdravio sve prisutne, upoznao ih sa svrhom provođenja vježbe i uveo ih u sam scenarij. Dodao je kako: „Realne okolnosti pod kojima se vježba provodila svakako pridonose jednoj višoj razini same provedbe vježbe.“ 

Prema scenariju vježbe, kriminalna skupina zaprijetila je rušenjem tankova s opasnim kemijskim tvarima i toksičnim industrijskim materijalimau postrojenju kritične infrastrukture. Otpuštanje ovih materijala u okolinu moglo bi izazvati kontaminaciju šireg područja grada i time nanijeti pogubne posljedice za njegovo stanovništvo. Potencijalno otpuštanje toksičnih materijala koje nastaje kao posljedica smatra se jednim od najkompleksnijih i sofisticiranijih oblika sigurnosne ugroze koji zahtjeva integrirano djelovanje više službi i nadležnih institucija, vrhunsku obučenost te mogućnost što kvalitetnijeg upravljanja događajem.

Načelnik Borovec objasnio je kako bi ovakva realna situacija zahtijevala puno više aktivnosti od onih prikazanih u vježbi, kao i angažmana i uključivanja građana, provjera sustava evakuacije, mogućnosti dostavljanja brze informacije građanima o potencijalnim opasnostima i savjeta kako se od njih u tom trenutku zaštititi.

Cilj ove međuresorne vježbe ujedno je i provjera koordinacije upravljanja operativnim snagama s razine terenskog operativnog stožera, uspostavljanje jedinstvenog sustava stožernog terenskog zapovijedanja te uvježbavanje rukovoditelja u vođenju složene intervencije.

„Stožer okuplja 12 osoba, dok je oko 136 učesnika intervencijei to vatrogasaca, policije, vojske i hitne medicinske pomoći. U realnim situacijama pronašlo bi se i više osoba“, rekao je zapovjednik Vatrogasne postrojbe Pliva Branko Čerkez.

Simulacijska vježba je završila uspješno i pokazala spremnost i uvježbanost svih tijela nadležnih za obavljanje poslova u zajedničkom koordiniranom i usklađenom postupanju. Tijek vježbe je pratio i uspješni završetak pohvalio glavni ravnatelj policije Nikola Milina te rekao: „To je još jedan doprinos jačanju sustava i razvoju sustava Domovinske sigurnosti.“

Ova vježba ne znači prepoznatu ugroženost, već je riječ o najučinkovitijoj prevenciji mogućih sličnih sigurnosnih događaja. Važno je poznavati vlastitu spremnost, stručne kompetencije i mogućnosti kojima odgovorne institucije u Republici Hrvatskoj raspolažu.21.9.2018.Svečano je otvorena izložba „Policija kroz fotografiju“
21.9.2018.Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama
21.9.2018.Poduzimanje pojačanih aktivnosti prometne policije do kraja 2018.
21.9.2018.Prijavljen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika
20.9.2018.Najava izložbe "Policija kroz fotografiju"
20.9.2018.Poštujte naše znakove u Vatroslavu Lisinskom
19.9.2018.Nastavak preventivne akcije "Poštujte naše znakove"
19.9.2018.Napredni tečaj za policijske službenike protueksplozijske zaštite
18.9.2018.Policijski službenik osvojio medalje na natjecanju u gađanju
18.9.2018.Izložba fotografija „Interventna policija - pogled kroz objektiv“
17.9.2018.Spektakularna godišnja vježba Interventne policije
17.9.2018.Hrvatska policija postaje prepoznata kao brand izvan RH
17.9.2018.Predstavljena knjiga „TONFA“ i edukativna Cyber igra
17.9.2018.U Hrvacama obilježena 27. godišnjica pogibije hrvatskih redarstvenika
17.9.2018.27. godišnjica oslobađanja požeške vojarne te Dan hrvatskih branitelja
17.9.2018.Ostvareni rezultati policajaca sportaša
14.9.2018.Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH
14.9.2018.Poziv na testiranje kandidatima/kandidatkinjama
14.9.2018.Priopćenje: Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika
13.9.2018.Poboljšanje uvjeta stanovanja policijskih službenika u PU istarskoj


str.: 1 od 652. Ukupno: 13022 zapisa.