početna > Vijesti > Topvijesti > Studijski posjet INHESJ

Studijski posjet INHESJ

Studijski posjet INHESJ
16. svibanj 2018. objavljeno u 12:36

Okrugli stol na temu „Uloga Republike Hrvatske u suzbijanju organiziranog kriminaliteta i terorizma u državama jugoistočne Europe“ održan je u ponedjeljak, 14. svibnja u zagrebačkom hotelu Panorama. Ovaj okrugli stol organiziran je kao početni dio trodnevnog studijskog posjeta za 120 polaznika Nacionalnog instituta za visoko obrazovanje u području sigurnosti i pravosuđa (INHESJ) iz Francuske. Tijekom izlaganja predstavnika najvažnijih hrvatskih sigurnosnih institucija polaznici su upoznati sa iskustvima i načinima na koji se suočavaju s izazovima koje donosi organizirani kriminalitet te ulogom Hrvatske u sprječavanju i suzbijanju terorističkih prijetnji u regiji.   

U uvodnom obraćanju goste iz Francuske u ime predsjednika Vlade RH pozdravio je predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić, koji je istaknuo veliko zadovoljstvo suradnjom i povezanošću Hrvatske i Francuske koje vuče korijene daleko u povijest. U svom izlaganju istaknuo je kako brojni Francuzi smatraju da Republika Hrvatska postoji od raspada Jugoslavije pa je odlučio iskoristiti priliku i  polaznike INHESJ-a je upoznati s poviješću RH od njenih začetaka do danas. Upoznao ih je sa Domovinskim ratom, zašto se i na koji način vodio i koliko je utjecao na ekonomski razvoj Hrvatske te sa razvojem Hrvatske po njegovom završetku. Istaknuo je i važnost hrvatskog geopolitičkog položaja te njene uloge kao članice Europske unije. „Hrvatska podržava proširenje EU na sve zemlje zapadnog Balkana koje ispune uvjete za ulazak jer jedino na taj način mogu se potaknuti nužne reforme za ovaj dio Europe kako bi se ojačala pravna država i bolja borba protiv organiziranog kriminala i svih vrsta krijumčarenja“, rekao je Frka-Petešić. Kao dva bitna cilja koje će Hrvatska nastojati ostvariti u budućnosti istaknuo je ulazak u  schengenski prostor i usvajanje eura. U kontekstu samog skupa i teme okruglog stola g. Frka-Petešić je rekao: “Moramo modernizirati i osnažiti pravosudni sustav i sigurnost u zemlji. U kontekstu brojnih prijetnji kao što su međunarodni terorizam, organizirani kriminal, krijumčarenje drogama, kibernetički napadi i sl., gotovo je nemoguće uhvatiti se u koštac sa svima njima bez međunarodne suradnje i zato je ovaj skup od velike važnosti.“

Sudionicima se obratio i veleposlanik Francuske Republike u RH Nj. E. Philippe Meunier koji je zahvalio Vladi RH koja je prihvatila biti domaćin ovako velikoj skupini stranih gostiju. Također je pohvalio odnose naših dviju zemalja i dosadašnju suradnju kroz gospodarsku povezanost, suradnju policije i pravosuđa te drugih važnih državnih institucija. Pored ostalog istaknuo je da Hrvatska i Francuska kao dvije vrlo slične zemlje, koje obje imaju sredozemni element i turistički su najposjećenije zemlje Europe, trebaju još više jačati svoju povezanost posebice u kontekstu sigurnosti.

Ravnateljica francuskog Nacionalnog instituta za visoko obrazovanje u području sigurnosti i pravosuđa Hélène Cazaux-Charles pozdravila je sve prisutne te ih upoznala s temama i ciljevima današnjeg okruglog stola, ali i same studijske posjete. Također domaćinima je ukratko pojasnila djelovanje i upoznala ih s poviješću INHESJ-a, francuske javne upravne ustanove osnovane 1989. godine čija je zadaća pripremiti visoke rukovoditelje za obnašanje dužnosti. .

Uvodna obraćanja zaključena su izlaganjem savjetnice u Kabinetu ministrice vanjskih i europskih poslova gđe Tamare Krupski nakon čega je uslijedilo održavanje okruglog stola.

U popodnevnim satima polaznici INHESJ-a posjetili su i Policijsku akademiju gdje ih je dočekao glavni ravnatelj policije Nikola Milina i načelnik policijske Akademije Dubravko Novak koji ih je upoznao s načinom provođenja policijskog obrazovanja u Hrvatskoj dok im je načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec prezentirao projekt „Sigurna turistička sezona“. Za goste iz Francuske upriličene su i razne pokazne vježbe.

Drugi dan posjeta bio je rezerviran za upoznavanje s pravosuđem Republike Hrvatske, a posjet je završio obilaskom Smještajno-obučnog centra Spačva i graničnog prijelaza Bajakovo u srijedu 16. svibnja. 20.7.2018.Obilježena 27. obljetnica pogibije trojice policajaca u Daruvaru
20.7.2018.Sastanak šefova graničnih policija u Tirani
20.7.2018.Upozorenja i savjeti vozačima koji kreću na godišnje odmore
19.7.2018.Priopćenje Sindikata policije Hrvatske o izmjeni Uredbe o plaćama
19.7.2018.Konačni prijedlog Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana
19.7.2018.Povećanje plaće za policijske službenike više i visoke stručne spreme
19.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti za zanimanje policajac
19.7.2018.Slavonski Brod vatreno dočekao svog zemljaka Mandžukića
18.7.2018.Izložba plakata Muzeja policije na Policijskoj akademiji
18.7.2018.Savjetovanje sa zaninteresiranom javnošću za Pravilnik o boravku u prihvatnom centru za strance
17.7.2018.Pripadnici interventne policije na međunarodnom tečaju
17.7.2018.Poziv kandidatima za zanimanje policajac na testiranje u Osijeku
17.7.2018.Osiguranje povodom dočeka nogometne reprezentacije Republike Hrvatske
16.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti za zanimanje policajac
13.7.2018.Ponosni sinovi i kćeri Hrvatske
13.7.2018.Zagrebačka županija, generator hrvatskog gospodarstva
13.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti za zanimanje policajac
13.7.2018.Poziv kandidatima za zanimanje policajac na testiranje u Splitu
13.7.2018.Obavijest građanima
13.7.2018.Ministar Božinović u Innsbrucku na Vijeću ministara


str.: 1 od 646. Ukupno: 12920 zapisa.