početna > Vijesti > Top vijesti > Održan sastanak "Suočavanje s izazovima mješovitih migracija u regiji"

Održan sastanak "Suočavanje s izazovima mješovitih migracija u regiji"

Održan sastanak "Suočavanje s izazovima mješovitih migracija u regiji"
7. lipanj 2018. objavljeno u 16:05

Državna tajnica Terezija Gras sudjelovala je danas u Sarajevu na sastanku “Suočavanje s izazovima mješovitih migracija u regiji”.

Ministarski sastanak u Sarajevu okupio je predstavnike svih zemalja jugoistočne Europe (Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Makedonije), država članica Europske unije (Austrija, Hrvatska, Mađarska, Slovenija i Grčka) Turske, Frontexa, IOM-a i UNHCR-a i bio je posvećen razmatranju konkretnih mjera za jačanje suradnje kako bi se na sveobuhvatan i učinkovit način odgovorilo na povećana migracijska kretanja koja su zamjetna u proteklih nekoliko mjeseci.

Predstavnici zemalja jugoistočne Europe pokazali su otvorenu spremnost za preuzimanje svog dijela odgovornosti i davanje značajnijeg doprinosa u odgovoru na povećana migracijska kretanja, ali i zatražili konkretniju pomoć Europske unije u smislu financijske potpore i obuke u jačanju svih relevantnih nacionalnih kapaciteta. Istaknuli važnost razmjene podataka, ulaganja u tehničku opremu i važnost dosljednije provedbe politike vraćanja migranata koji ne ostvaruju pravo na međunarodnu zaštitu prije nego li dospiju u zemlje jugoistočne Europe. U tom smislu je kao glavni nedostatak istaknuta činjenica da većina zemalja nema zaključene sporazume o readmisiji s državama podrijetla migranata. Stoga je jedan od zaključaka ministarske rasprave da bi Europska komisija trebala pružiti podršku državama jugoistočne Europe u zaključivanju takvih sporazuma. Prepoznata je i važnost jačanja suradnje u suzbijanju sve razgranatije mreže krijumčara.

Hrvatska je istaknula da kontinuirano prati i analizira migracijska kretanja te je već od kraja prošle godine zahtijevala od Europske komisije i država članica EU-a da zadrže pažnju na istočno-mediteranskom migracijskom pravcu i istovremeno ukazivala na važnost jačanja suradnje s državama jugoistočne Europe. Na temelju recentnih sastanaka na ministarskoj razini i razini državnih tajnika ukazala je na potrebu daljnje provedbe Izjave EU-Turska, pružianja financijske, tehničke i operativne podrške Grčkoj s obzirom na povećan broj dolazaka migranata kopnenom granicom iz Turske te ukazala na važnost dosljednije provedbe postupaka vraćanja prije nego li se migranti iz Grčke upute prema Albaniji, Crnoj Gori i BiH te dalje prema Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji  i drugim članicama EU-a. Naglasila je kako je to ujedno poruka da ćemo sustavno odgovoriti na nezakonita migracijska kretanja te podržavati zakonite putove dolaska u Europu. Kada je riječ o državama jugoistočne Europe istaknula je kako je očekivanje Europske unije i njezinih država članica da sustavnije ulažu u razvoj kapaciteta granične policije, tehničko opremanje granica, povećanje prihvatnih kapaciteta, provedbu sporazuma o readmisiji, zaključivanje statusnih sporazuma s Frontexom i razmjenu informacija, koju je ocijenila ključnom i za praćenje daljnjeg razvoja migracijskih kretanja kao i za učinkovito suzbijanje krijumčarskih mreža. Aktualnu dinamiku migracijskih kretanja ocijenila je savladivom, ali i upozorila da na promjenu strukture migranata značajno utječe vizna politika pojedinih država u regiji koja značajno odstupa od zajedničke vanjske i sigurnosne politike. Podsjetila je na važnost daljnje suradnje u području  sigurnosti i migracija kao jednog od prioritetnih područja suradnje u novoj Strategiji proširenja. Zaključno je istaknula da ostaje predana učinkovitom nadzoru vanjskih granica, zaštiti osoba koje ostvaruju pravo na međunarodnu zaštitu te ispunjavanju preostalih preporuka za članstvo u Schengenskom prostoru koje uključuju i nastavak tehničkog opremanja vanjske granice s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom.

U drugom dijelu sastanka razmotren je humanitarni aspekt aktualnih migracijskih kretanja. Sastanak je završio zaključkom da će se u skladu s glavnim naglascima iz rasprave doraditi predloženi zaključi te sačiniti izvješće kojim će se o ishodu sastanka izvijestiti Europska komisija. 31.10.2018.Na sjednici Vlade RH prihvaćeni legislativni prijedlozi MUP-a
26.10.2018.Na sjednici Vlade ministar Božinović govorio o turističkoj sezoni 2018.
26.10.2018.#CyberScams: Sedam najčešćih financijskih online prijevara
26.10.2018. Stanje na graničnom prijelazu Maljevac
26.10.2018.Zimsko računanje vremena i savjeti za vozače
25.10.2018.U Međimurju održan preventivni program "Poštujte naše znakove"
25.10.2018.Suradnja Policijske akademije i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagreb
25.10.2018.Uhvaćen u prekoračenju dopuštene brzine za više od 110 km/h
25.10.2018.Marina Sverić - dobitnica nagrade za policajku godine
25.10.2018.Operativna akcija Pollos
25.10.2018.Prvenstvo Hrvatske u plivanju za osobe s intelektualnim teškoćama
24.10.2018.U Makarskoj ministar Božinović potpisao ugovor vrijedan pola milijuna kuna za obnovu PP Makarska
23.10.2018.Odgovor MUP-a RH Platformi 112
23.10.2018. Hrvatska policija neće dopustiti nezakonite prelaske granice
23.10.2018.Sporazum o zajedničkom ulaganju Ministarstva unutarnjih poslova i Grada Senja
23.10.2018.Pojačani nadzor prometa proteklog vikenda
23.10.2018.Polaznici Policijske škole na svečanosti povodom Dana darivatelja krvi
23.10.2018.Razvoj e-učenja u obrazovnom sustavu MUP-a - Policijska akademija
22.10.2018.Akcija „Poštujte naše znakove“ u Okučanima
22.10.2018.Provedba projekta nadzora državne granice


str.: 1 od 656. Ukupno: 13114 zapisa.