početna > Vijesti > Topvijesti > Posjet albanskog ministra unutarnjih poslova MUP-u RH

Posjet albanskog ministra unutarnjih poslova MUP-u RH

Posjet albanskog ministra unutarnjih poslova MUP-u RH
8. lipanj 2018. objavljeno u 15:45

Foto: MUP 

Neka pitanja koja su transnacionalnog karaktera mogu se učinkovito rješavati samo u suradnji sa drugima, u suradnji sa susjedima i u međunarodnoj suradnji, i to je politika i prioritet Ministarstva unutarnjih poslova, koji vrlo jasno i transparentno komuniciramo i prema našim partnerima, ali i prema javnosti – istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, tijekom današnjeg susreta s ministrom unutarnjih poslova Republike Albanije, Fatmirom Xhafajem, kojega je nazvao nastavkom naših intenzivnih međunarodnih aktivnosti, u sklopu kojih su nam u posljednjih nekoliko tjedana, ako izdvojimo samo susjedne zemlje, u posjetu bili ministri iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

Sam bilateralni susret, tijekom kojega su vodili otvoren i iskren razgovor o svim bitnim i aktualnim pitanjima koja direktno utječu na sigurnost čitave regije, a time i cijele Europske unije, od pitanja ilegalnih migracija i migrantske krize, pa sve do proširenja Europske unije, oba su ministra ocijenila vrlo uspješnim i plodonosnim, kao uostalom i suradnju dviju država, koja je tradicionalno dobra i prijateljska, bez otvorenih pitanja i sa vrlo visokom razinom suradnje na svim zajedničkim područjima.

U tom kontekstu, albanski je ministar istaknuo kako su odnosi sa Hrvatskom izvrsni, što ne čudi jer naše dvije države povezuje zajednička povijest, tijekom koje je Albanija uvijek dobivala podršku i pomoć od Hrvatske na svim razinama i po svim pitanjima, uključujući i na putu europske i euroatlantske integracije. Predstavnici Republike Hrvatske pomažu u policijskoj i pravosudnoj reformi koje moja zemlja provodi. Hrvatska je za nas bila i ostat će putokaz kako i na koji način uspješno savladati  integracijski putevi – rekao je ministar Xhafaj, zaključno istaknuvši kako je tijekom sastanka obavijestio hrvatskog kolegu što Albanija poduzima po pitanju migrantske krize i otvaranju pregovora o članstvo u Europskoj uniji, ali da nastojanja naših dviju zemalja nisu dovoljna kada je u pitanju migrantska kriza i stoga je vrlo važno da Europska unija pomogne kako bi se Albanija mogla na najbolji način nositi s ovim izazovom.

Upravo najveći dio sastanka, nadovezao se i ministar Božinović, posvećen je ilegalnim migracijama, pitanju koje na razini EU-a zaokuplja gotovo sve, ne samo ministre unutarnjih poslova, već i najviše  predsjednike država i vlada. Već prije pola godine pretpostavili smo mogućnost pojačanih migracijskih kretanja te smo vrlo brzo počeli to pitanje komunicirati s europskim institucijama, ali i državama jugoistočne Europe koje su naši partneri, i to kako bismo ojačali s jedne strane zaštitu europskih granica, a s druge strane, upravo u ovom području ojačali i perspektivu država koje su kandidati za članstvo u EU, kazao je hrvatski ministar unutarnjih poslova. Naglasio je da Hrvatska pruža kontinuiranu podršku Albaniji, te da na nju može računati i kada je u pitanju njezina ambicija da otvori pregovore o članstvu s Europskom unijom. U tom joj smislu, nastavio je ministar Božinović, želimo pomoći i po pitanju suočavanja s ilegalnim migracijama, te pozdravljam što je Albanija dovršila pregovore s Frontexom o statusnom sporazumu koji će omogućiti razmještaj Frontexovih službenika na granicama, što je važan korak i u kontekstu proširenja EU-a, s obzirom da nova Strategija proširenja definira šest prioritetnih područja, od kojih se jedno odnosi upravo na sigurnost i migracije.

Ministar Božinović istaknuo je da je i policijska suradnja dviju država jednako uspješna. Albanska i hrvatska policija surađuju u gotovo svim policijskim sektorima i poslovima, s naglaskom na prekograničnim izazovima, kao što je borba protiv organiziranog kriminala, rekao je Božinović, podsjetivši na nedavno održan sastanak s glavnim državnim odvjetnikom SAD-a, na kojem su bili svi državni odvjetnici i šefovi policija regije. Također je spomenuo kako je i MUP RH ojačao kontakte s Frontexom, u smislu mogućnosti korištenja smještajno-obučnog centra „Spačva“ za obuke i vježbe o nadzoru granica koje Hrvatska i Frontex namjeravaju organizirati za države jugoistočne Europe, što je na otvorenju tog Centra i najavljeno. U skladu s Uredbom o europskoj graničnoj i obalnoj straži Hrvatska je s Frontexom zaključila Memorandum o razumijevanju o prihvaćanu jednog časnika za vezu koji bi pratio  stanje u ovom dijelu Europe, odnosno bio zadužen za Sloveniju, Mađarsku, Rumunjsku i Hrvatsku s ciljem dobivanja cjelovitije slike o razvoju događaja na granicama u realnom vremenu, čijem će stvaranju dodatno pomoći i zrakoplov za izviđanje, kojega je Frontex ponudo Hrvatskoj. 

Hrvatska unutar europskih institucija čini sve kako bi Europska unija dodatno pomogla granične službe država u regiji, pa tako i Albanije, od kojih se očekuje da ojačaju kapacitete svojih graničnih policija, smještajne kapacitete i prihvatne centre, i u onom dijelu u kojem to još nije učinjeno usklade svoja zakonodavstva u području migracija, međunarodne zaštite, vizne politike i zaštite granica s pravnom stečevinom Europske unije, zaključio je ministar Božinović.    18.8.2018.Pomorski policajci PU istarske spasili maloljetnog stranca
18.8.2018.NAJAVA: Izvješćivanje predsjednika Vlade RH o tijeku protupožarne sezone 2018.
17.8.2018.Pomoćnik ministra i zamjenik glavnog ravnatelja policije u posjetu PU istarskoj
17.8.2018.Upozorenje vozačima
16.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
14.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
14.8.2018.Blagdan Velike Gospe
13.8.2018.U Belom Manastiru obilježena 27. obljetnica smrtnog stradavanja hrvatskih policajaca
10.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti-PU zadarska i dr.
10.8.2018.Zaplijenjeno oko 150 kg razne droge
10.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti - PU vukovarsko srijemska
9.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti- PU brodsko-posavska i splitsko-dalmatinska
7.8.2018.Internetske prijevare
6.8.2018.303. Sinjska alka
1.8.2018.DALJ: 27. obljetnica tragične pogibije daljskih branitelja
1.8.2018."Ljepota lažnog sjaja"- izložba u Kneževoj palači u Zadru
31.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
31.7.2018.Poziv za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa
30.7.2018.Poziv kandidatima za pružanje pravne pomoći u postupku povratka
30.7.2018.U Aržanu završen 22. memorijalni turnir u malom nogometu „Josip Jović 2018“


str.: 1 od 648. Ukupno: 12952 zapisa.