početna > Vijesti > Topvijesti > U Novom Marofu održan I. Sajam sigurnosti i prevencije

U Novom Marofu održan I. Sajam sigurnosti i prevencije

U Novom Marofu održan I. Sajam sigurnosti i prevencije
11. lipanj 2018. objavljeno u 15:25

Foto: MUP

U petak, 8. lipnja, u Novom Marofu je održan I. Sajam sigurnosti i prevencije. Naime, Policijska uprava varaždinska je po prvi puta, u suradnji s  Vijećem za prevenciju kriminaliteta Varaždinske županije,  Vijećem za prevenciju kriminaliteta Grada Novog Marofa i Ravnateljstvom policije, organizirala ovakav sajam.

U aktivnosti sajma bile su uključene sve ustrojstvene jedinice Policijske uprave varaždinske kao i pojedine specijalizirane jedinice Ministarstva unutarnjih poslova: Služba prevencije Ravnateljstva policije, tim Centra za forenzična ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, Policijska škola „Josip Jović“, Zrakoplovna jedinica Specijalne policije i Protueksplozijska služba. Također, u aktivnostima na sajmu sudjelovali su i policijski službenici Policijskih uprava zagrebačke, krapinsko-zagorske, međimurske i koprivničko-križevačke.

Pored njih, angažirani su i umirovljeni policijski službenici, branitelji Domovinskog rata te Ministarstvo obrane kao značajan dio sigurnosnog sustava koji djeluje u aktivnostima prevencije i reagiranja u slučajevima prirodnih ili tehnoloških nesreća.

Prezentacija policijskog preventivnog djelovanja organizirana je putem informativnih punktova, održavanjem interaktivnih radionica, prikazivanjem edukativno-dokumentarnih filmova, demonstracijom zahvata samoobrane te prezentacijom policijskih vozila i tehnike.

Informativni punktovi policije bili su organizirani po područjima kriminaliteta na kojima su  se građanima nudili promotivni materijali pojedinih preventivnih projekata i aktivnosti, davale informacije, savjeti, upozorenja te su se upućivali na mjere samozaštite.

Održan je i niz interaktivnih radionica za učenike osnovnih i srednjih škola. U kino dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ održan je mini festival preventivno-edukativnih filmova različitih sigurnosnih tematika „Blue carpet“. 

Za djecu predškolskog uzrasta, MAK TEATAR je izvodio predstavu „Prvi koraci u prometu“ u holu Osnovne škole Novi Marof.

Najviše pozornosti i oduševljenja, posebice najmlađih, izazvala je pokazna vježba padobranskog desanta.

Na otvorenju Sajma prisutnim se gostima obratila voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber. Uz pohvalu organizatorima i sudionicima sajma što su prepoznali potrebu njegove organizacije istaknula je: „Novi Marof je prepoznao parolu koja zaista vrijedi: Bolje prevenirati, nego intervenirati“ .

Posjetiteljima se obratio i gradonačelnik Novog Marofa, ujedno i predsjednik Vijeća za prevenciju kriminaliteta Novog Marofa Siniša Jenkač. “Sigurnost je danas u Novom Marofu na najvišem mogućem nivou, sve vrvi od policije, specijalne policije i vojske. Danas pokazujemo prevenciju na djelu“ istaknuo je gradonačelnik, izrazivši zadovoljstvo što će više od tisuću djece obići sajam i imati priliku  naučiti nešto o sigurnosti i prevenciji. Dodao je da Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Novog Marofa odlično surađuje s Policijskom postajom Novi Marof i Policijskom upravom varaždinskom. Također je najavio postavljanje nekoliko kamera na području Novog Marofa u cilju poboljšanja sigurnosti građana.

Da je veliki odaziv dokaz da je pogođeno s odlukom da se I. Sajam sigurnosti i prevencije organizira u Novom Marofu, istaknuo je zamjenik varaždinskog župana i predsjednik Vijeća za prevenciju kriminaliteta Varaždinske županije Tomislav Paljak. „Veseli me niz akcija i edukacija upravo za djecu. Krajnji cilj je širiti sigurnost na cijelu županiju, danas iz Novog Marofa, a naša Policijska uprava uvijek je na visini zadatka“ dodao je dožupan Paljak.

Sajam je u ime svih suorganizatora otvorio zamjenik načelnika Policijske uprave varaždinske Darko Blaži. „Kao i cijela Varaždinska županija, područje grada Novog Marofa može se smatrati sigurnim područjem. To raduje i time građani mogu biti zadovoljni. Nama u policiji primarno je važna prevencija i partnerstvo s lokalnom zajednicom“ kazao je zamjenik Blaži dodavši da je policija samo jedan segment sigurnosti te zaključio „Upravo mi svi zajedno činimo sigurnost, kako ove sredine, tako i cijele zajednice. Održavanje stanja sigurnosti na što višoj razini, moguće je jedino uz usklađeno djelovanje svih javnih službi koje su za to odgovorne kao i uz njihovu stalnu pripravnost. Cilj kojem težimo i uspjeh u postizanju općeg cilja nije moguć bez ostalih institucija koje brinu o sigurnosti građana“.

U Novom Marofu je bio i državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop koji je naglasio da je sigurnost važna za sve, i mlade i starije. „Dobro je da djecu, kad se uključuju u društveni život, odmah upućujemo na to što je dobro, što je loše, gdje moraju pripaziti. Ovaj sajam koristan je za djecu, ali i za njihove roditelje“ istaknuo je.

Susret u Novom Marofu bio je prilika i za predstavljanje nekih gospodarskih subjekata. Ludbreška tvrtka Ducati komponenti poklonila je električni bicikl Gradu Novom Marofu, a koristit će ga policijski službenici. „ Policija će tako u Novom Marofu promovirati zdrav način života i korištenje bicikala umjesto automobila“  istaknuo je gradonačelnik Jenkač.

Predstavnici organizatora svim su sudionicima Sajma, uručili Zahvalnice za sudjelovanje.18.8.2018.Pomorski policajci PU istarske spasili maloljetnog stranca
18.8.2018.NAJAVA: Izvješćivanje predsjednika Vlade RH o tijeku protupožarne sezone 2018.
17.8.2018.Pomoćnik ministra i zamjenik glavnog ravnatelja policije u posjetu PU istarskoj
17.8.2018.Upozorenje vozačima
16.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
14.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
14.8.2018.Blagdan Velike Gospe
13.8.2018.U Belom Manastiru obilježena 27. obljetnica smrtnog stradavanja hrvatskih policajaca
10.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti-PU zadarska i dr.
10.8.2018.Zaplijenjeno oko 150 kg razne droge
10.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti - PU vukovarsko srijemska
9.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti- PU brodsko-posavska i splitsko-dalmatinska
7.8.2018.Internetske prijevare
6.8.2018.303. Sinjska alka
1.8.2018.DALJ: 27. obljetnica tragične pogibije daljskih branitelja
1.8.2018."Ljepota lažnog sjaja"- izložba u Kneževoj palači u Zadru
31.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
31.7.2018.Poziv za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa
30.7.2018.Poziv kandidatima za pružanje pravne pomoći u postupku povratka
30.7.2018.U Aržanu završen 22. memorijalni turnir u malom nogometu „Josip Jović 2018“


str.: 1 od 648. Ukupno: 12952 zapisa.