početna > Vijesti > Topvijesti > U Novom Marofu održan I. Sajam sigurnosti i prevencije

U Novom Marofu održan I. Sajam sigurnosti i prevencije

U Novom Marofu održan I. Sajam sigurnosti i prevencije
11. lipanj 2018. objavljeno u 15:25

Foto: MUP

U petak, 8. lipnja, u Novom Marofu je održan I. Sajam sigurnosti i prevencije. Naime, Policijska uprava varaždinska je po prvi puta, u suradnji s  Vijećem za prevenciju kriminaliteta Varaždinske županije,  Vijećem za prevenciju kriminaliteta Grada Novog Marofa i Ravnateljstvom policije, organizirala ovakav sajam.

U aktivnosti sajma bile su uključene sve ustrojstvene jedinice Policijske uprave varaždinske kao i pojedine specijalizirane jedinice Ministarstva unutarnjih poslova: Služba prevencije Ravnateljstva policije, tim Centra za forenzična ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, Policijska škola „Josip Jović“, Zrakoplovna jedinica Specijalne policije i Protueksplozijska služba. Također, u aktivnostima na sajmu sudjelovali su i policijski službenici Policijskih uprava zagrebačke, krapinsko-zagorske, međimurske i koprivničko-križevačke.

Pored njih, angažirani su i umirovljeni policijski službenici, branitelji Domovinskog rata te Ministarstvo obrane kao značajan dio sigurnosnog sustava koji djeluje u aktivnostima prevencije i reagiranja u slučajevima prirodnih ili tehnoloških nesreća.

Prezentacija policijskog preventivnog djelovanja organizirana je putem informativnih punktova, održavanjem interaktivnih radionica, prikazivanjem edukativno-dokumentarnih filmova, demonstracijom zahvata samoobrane te prezentacijom policijskih vozila i tehnike.

Informativni punktovi policije bili su organizirani po područjima kriminaliteta na kojima su  se građanima nudili promotivni materijali pojedinih preventivnih projekata i aktivnosti, davale informacije, savjeti, upozorenja te su se upućivali na mjere samozaštite.

Održan je i niz interaktivnih radionica za učenike osnovnih i srednjih škola. U kino dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ održan je mini festival preventivno-edukativnih filmova različitih sigurnosnih tematika „Blue carpet“. 

Za djecu predškolskog uzrasta, MAK TEATAR je izvodio predstavu „Prvi koraci u prometu“ u holu Osnovne škole Novi Marof.

Najviše pozornosti i oduševljenja, posebice najmlađih, izazvala je pokazna vježba padobranskog desanta.

Na otvorenju Sajma prisutnim se gostima obratila voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber. Uz pohvalu organizatorima i sudionicima sajma što su prepoznali potrebu njegove organizacije istaknula je: „Novi Marof je prepoznao parolu koja zaista vrijedi: Bolje prevenirati, nego intervenirati“ .

Posjetiteljima se obratio i gradonačelnik Novog Marofa, ujedno i predsjednik Vijeća za prevenciju kriminaliteta Novog Marofa Siniša Jenkač. “Sigurnost je danas u Novom Marofu na najvišem mogućem nivou, sve vrvi od policije, specijalne policije i vojske. Danas pokazujemo prevenciju na djelu“ istaknuo je gradonačelnik, izrazivši zadovoljstvo što će više od tisuću djece obići sajam i imati priliku  naučiti nešto o sigurnosti i prevenciji. Dodao je da Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Novog Marofa odlično surađuje s Policijskom postajom Novi Marof i Policijskom upravom varaždinskom. Također je najavio postavljanje nekoliko kamera na području Novog Marofa u cilju poboljšanja sigurnosti građana.

Da je veliki odaziv dokaz da je pogođeno s odlukom da se I. Sajam sigurnosti i prevencije organizira u Novom Marofu, istaknuo je zamjenik varaždinskog župana i predsjednik Vijeća za prevenciju kriminaliteta Varaždinske županije Tomislav Paljak. „Veseli me niz akcija i edukacija upravo za djecu. Krajnji cilj je širiti sigurnost na cijelu županiju, danas iz Novog Marofa, a naša Policijska uprava uvijek je na visini zadatka“ dodao je dožupan Paljak.

Sajam je u ime svih suorganizatora otvorio zamjenik načelnika Policijske uprave varaždinske Darko Blaži. „Kao i cijela Varaždinska županija, područje grada Novog Marofa može se smatrati sigurnim područjem. To raduje i time građani mogu biti zadovoljni. Nama u policiji primarno je važna prevencija i partnerstvo s lokalnom zajednicom“ kazao je zamjenik Blaži dodavši da je policija samo jedan segment sigurnosti te zaključio „Upravo mi svi zajedno činimo sigurnost, kako ove sredine, tako i cijele zajednice. Održavanje stanja sigurnosti na što višoj razini, moguće je jedino uz usklađeno djelovanje svih javnih službi koje su za to odgovorne kao i uz njihovu stalnu pripravnost. Cilj kojem težimo i uspjeh u postizanju općeg cilja nije moguć bez ostalih institucija koje brinu o sigurnosti građana“.

U Novom Marofu je bio i državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop koji je naglasio da je sigurnost važna za sve, i mlade i starije. „Dobro je da djecu, kad se uključuju u društveni život, odmah upućujemo na to što je dobro, što je loše, gdje moraju pripaziti. Ovaj sajam koristan je za djecu, ali i za njihove roditelje“ istaknuo je.

Susret u Novom Marofu bio je prilika i za predstavljanje nekih gospodarskih subjekata. Ludbreška tvrtka Ducati komponenti poklonila je električni bicikl Gradu Novom Marofu, a koristit će ga policijski službenici. „ Policija će tako u Novom Marofu promovirati zdrav način života i korištenje bicikala umjesto automobila“  istaknuo je gradonačelnik Jenkač.

Predstavnici organizatora svim su sudionicima Sajma, uručili Zahvalnice za sudjelovanje.22.6.2018.Na graničnom prijelazu Bregana zapljena velike količine amfetamina
21.6.2018.Njemačka policija donirala hrvatskoj video opremu
21.6.2018.102. sjednica Vlade Republike Hrvatske
21.6.2018.Akcija suzbijanja prijevara kod internetskih plaćanja e-Comm2018
20.6.2018.Policija zaplijenila 10,3 kg marihuane
20.6.2018.Savjeti sudionicima u prometu za produženi vikend
19.6.2018.Uspješna 17-godišnja suradnja njemačke i hrvatske interventne policije
19.6.2018.Priopćenje za javnost: OA TELUM
19.6.2018.NICOTIANA 2
18.6.2018."KOLUMBO" ZAVRŠEN U SVIM ZEMLJAMA
18.6.2018.FRONTEX-ova obuka policijskih službenika granične policije
16.6.2018.Stožer za sigurnu turističku sezonu otvoren u PU zadarskoj
15.6.2018.Horst Seehofer podržao ulazak Hrvatske u Schengenski prostor
15.6.2018.Završen 4. modul programa „Partnership for education“
15.6.2018.FRONTEX obuka za vodiče službenih pasa za detekciju eksploziva
15.6.2018.Istarska policija zaplijenila više od 12 kg marihuane
15.6.2018.OA Kolumbo: koordinirana akcija više zemalja
14.6.2018.Ministarska konferencija Salzburškog foruma
14.6.2018.Ministar na Međunarodnom forumu o domovinskoj sigurnosti u Jeruzalemu
14.6.2018.Izložba: Policija i navijači


str.: 1 od 644. Ukupno: 12866 zapisa.