početna > Vijesti > Topvijesti > Projekt ''Sigurna turistička sezona'' i ove godine u Istri

Projekt ''Sigurna turistička sezona'' i ove godine u Istri

Projekt
3. srpanj 2018. objavljeno u 15:32

Foto: PU istarska

Kao i proteklih godina, i tijekom ovog će ljeta u sklopu međunarodne policijske suradnje, u okviru projekta ''Sigurna turistička sezona'', na području Policijske uprave istarske boraviti strani policijski službenici.

Tim je povodom u Rovinju, istarskom gradu s najviše noćenja u 2017. godini, održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot, predstavnik slovenske Generalne policijske uprave Tomislav Omejec, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin i gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga. Osim njih, strane policajce dočekali su i austrijski časnik za vezu Peter Eglauer te predstavnici lokalne samouprave, odnosno gradova na čijem području će boraviti strani policijski službenici, i to gradonačelnik Poreča Loris Peršurić te gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.

''Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije jer turisti ne biraju samo lijepa i atraktivna, već i sigurna odredišta'' rekao je načelnik Klabot i istaknuo kako broj turističkih dolazaka iz godine u godinu raste, što pokazuje da su Istra, ali i cijela Hrvatska, sigurne turističke destinacije. Kako bi se održao imidž Hrvatske kao sigurne zemlje za turiste, Ministarstvo unutarnjih poslova od 2006. godine provodi svoj originalni projekt ''Sigurna turistička sezona'', a njegovu kvalitetu iz godine u godinu prepoznaje sve više zemalja i institucija. ''Ovo je deseta godina da se projekt provodi u Istri, a temeljem potpisanih sporazuma, u razdoblju od 1. srpnja do 1. rujna, u Policijskoj upravi istarskoj boravit će ukupno 17 policijskih službenika iz sedam zemalja'' naveo je načelnik policijske uprave. Po prvi puta u Istri će boraviti policijski službenici Republike Mađarske (2), dok će već tradicionalno na istarskom poluotoku boraviti policijski službenici Republike Austrije (4), Republike Poljske (3), Talijanske Republike (3), Republike Srbije (2), Savezne Republike Njemačke (2) i Republike Slovenije (1).

Pohvale originalnom projektu hrvatske policija iskazao je i voditelj sektora u Generalnoj policijskoj upravi MUP-a Republike Slovenije Tomislav Omejec, koji je naveo kako  uspješna suradnja hrvatske i slovenske policije traje već duži niz godina, kako tijekom ljetnih mjeseci u Hrvatskoj, tako i tijekom zimskih mjeseci u Sloveniji, kada hrvatski policajci pomažu slovenskim kolegama u održavanju stanja sigurnosti na slovenskim skijalištima. ''Ove godine će tri slovenska policijska službenika sudjelovati u projektu i boraviti na jadranskoj obali te će pružati pomoć slovenskim turistima u pružanju servisnih informacija i prevladavanju jezičnih barijera, a ujedno će olakšavati postupanje hrvatskih policajaca kroz bržu razmjenu korisnih informacija'' istaknuo je Omejec.

Jedinice lokalne samouprave također su bitan čimbenik u ostvarivanju projekta ''Sigurna turistička sezona'' te je gradonačelnik Rovinja zahvalio policiji na trudu koji ulaže u održavanju pozitivnog stanja sigurnosti za vrijeme turističke sezone. S njime se složio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin, koji je naglasio važnost međunarodne policijske suradnje u poboljšanju preventivnog rada policije te je istaknuo Istru kao pozitivan primjer sigurne turističke destinacije.

Mađarski, austrijski, poljski, talijanski, slovenski i njemački policijski službenici obavljat će zajedničke službe s hrvatskim policajcima, odjeveni u svoje službene odore, a njihova je zadaća pomoć hrvatskoj policiji u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije i suradnje s turistima, kao i u prevenciji kaznenih djela te održavanju povoljnog stanja sigurnosti u prometu.Austrijski policajci bit će angažirani u Policijskoj postaji Umag-Umago u dva termina, od 1. do 31. srpnja Stefan Buzanich i Ruzica Petrusic te od 1. do 31. kolovoza Marijana Kaldrmdzic i Damir Josipovic, dok će talijanski policijski službenici biti raspoređeni u Policijskoj postaji Rovinj-Rovignou tri termina, a u prvom terminu s hrvatskim kolegama radit će Andrea Ive. U Poreču će biti raspoređen njemački policijski službenik Marijo Dakic od 1. do 31. kolovoza, dok će pulskim kolegama u obavljanju svakodnevnih poslova od 15. srpnja do 15. kolovoza pomagati još jedan njemački policijski službenik te poljski, mađarski i slovenski policajci. Policijski službenici Republike Poljske Agnieszka Bury, Zdislaw Dworzynsi i Jakub Subocz boravit će u Puli od 1. srpnja do 1. rujna, a policijski službenik Republike Slovenije Daniel Vedernjak od 17. srpnja do 18. kolovoza. Mađarski policajac Lajos Magyar bit će angažiran u pulskoj policijskoj postaji od 1. do 31. srpnja, a od 1. do 31. kolovoza zamijenit će ga kolega Gabor Jankovics.

Za razliku od svojih uniformiranih kolega, službenici kriminalističke policije Republike Srbije sudjelovat će u aktivnostima na uspostavljanju bolje i intenzivnije policijske suradnje, stručnom usavršavanju te potpori u sprječavanju kriminaliteta, osobito složenih oblika organiziranog kriminaliteta s elementima međunarodnog karaktera, kao što su trgovanje ljudima i ropstvo, organizirana prostitucija, krijumčarenje ljudima i nezakonite migracije, zlouporaba opojnih droga, raznih oblika prijevara te kaznenih djela krađa i teških krađa. Srbijanski policijski službenik Marko Raičević bit će raspoređen u Sektoru kriminalističke policije od  1. do 31. srpnja, a potom će na njegovo mjesto stići policijski službenik Mirko Šarac, koji će u Istri boraviti od 1. do 31. kolovoza.16.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti za zanimanje policajac
13.7.2018.Ponosni sinovi i kćeri Hrvatske
13.7.2018.Zagrebačka županija, generator hrvatskog gospodarstva
13.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti za zanimanje policajac
13.7.2018.Poziv kandidatima za zanimanje policajac na testiranje u Splitu
13.7.2018.Obavijest građanima
13.7.2018.Ministar Božinović u Innsbrucku na Vijeću ministara
12.7.2018.Poziv kandidatima za zanimanje policajac na testiranje u Dubrovniku
11.7.2018.U Sisku održan preventivni projekt „Dan kao san“
11.7.2018.U Hrvatsku preseljena četvrta skupina izbjeglica iz Turske
10.7.2018.RescEU kao dopuna nacionalnih kapaciteta
10.7.2018.Varaždinska policija oduzela veću količinu droge
10.7.2018.Ministar Božinović na summitu EU-zapadni Balkan
9.7.2018.Vlado Cindrić i SK „Policajac“ osvojili naslove državnih prvaka
6.7.2018.Sastanak glavnog ravnatelja policije s ravnateljem Porezne uprave
6.7.2018.Upozorenja i savjeti vozačima koji kreću na godišnje odmore
5.7.2018.Ministar Božinović na sastanku s ministrom Gérardom Collombom
4.7.2018.Na splitskom području zaplijenjeno preko 9 kilograma marihuane
4.7.2018.Konferencija za novinare - pronađen počinitelj koji je na zadarsku policiju bacio bombe
4.7.2018.U krovnom prostoru vozila pronađeno 38 kg marihuane


str.: 1 od 646. Ukupno: 12908 zapisa.