početna > Vijesti > Topvijesti > Strani policajci stigli u PU primorsko-goranskoj

Strani policajci stigli u PU primorsko-goranskoj

Strani policajci stigli u PU primorsko-goranskoj
4. srpanj 2018. objavljeno u 15:48

Foto: PU primorsko-goranska

Danas je u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj održana konferencija za medije u povodu održavanja projekta „Sigurna turistička sezona". Riječ je o izvornom projektu Ministarstva unutarnjih poslova kojim već 12 godina zaredom tijekom turističke sezone strani policijski službenici pomažu hrvatskim kolegama diljem Jadrana u očuvanju sigurnosti.

Na području Primorsko-goranske županije projekt je započeo 2007. godine dolaskom austrijskih policijskih službenika u Policijsku postaju Opatija.  Uz austrijske policijske službenike, dosada su ovdje bili policajci iz Slovačke Republike, Interpola, Bavarske, Republike Poljske, Republike Rumunjske, Republike Slovenije i Republike Srbije.

Projekt  "Sigurna turistička sezona" predstavio je načelnik Policijske uprave primorsko-goranske, Tomislav Dizdar  naglasivši vrijednost suradnje hrvatskih i stranih policajaca na osnaživanju sigurnosti tijekom sezone te istaknuvši segment sigurnosti kao jedan od brendova hrvatske policije. Dodao je pritom kako je zadatak stranih kolega u okviru ovog projekta prvenstveno preventivni, kako bi se suradnjom hrvatskih i stranih policajaca unaprijedila komunikacija s turistima. No, dodao je da će strani policajci moći sudjelovati i u određenim postupanjima policije, kao i u istraživanjima  koja se provode u prometu, graničnoj policiji, temeljnoj policiji i drugim područjima, ovisno o potrebi službe.

Na konferenciji su prisustvovali strani policijski službenici iz Poljske: Malgorzata Gluba, Michal KopečiPawel Gardys, koji  će poslove obavljati u Policijskoj postaji Krk od 1. srpnja do kraja kolovoza. Njima će se sredinom srpnja pridružiti slovenski policijski službenik, Drago Butara, koji će u projektu sudjelovati mjesec dana. Dva slovačka policijska službenika, Martin Kandráč i Roman Hájek službu će obnašati od 1. do 30. srpnja u Policijskoj postaji Crikvenica, no u kolovozu ih zamjenjuju Miroslava Adamovič i Jan Jacko. Policijski službenik iz Rumunjske,  Ursu Adrian – Vasilei policijski službenik iz Republike Srbije,  Mladen Kovačević  raspoređeni su od  1. do 31. srpnja u Policijskoj postaji Opatija. Policajca iz Srbije zamijenit će u kolovozu kolega Saša Milanović, a rumunjskog policijskog službenika, Suciu Catalin – Silviu. Na područje PP Mali Lošinj s ispostavom Cres prvi put će ovoga kolovoza stići i policijski službenik  iz Njemačke, iz Donje Saske, Fabian Peters.

U dosadašnjem radu policijski su službenici pokazali profesionalnost u radu i u suradnji s hrvatskim kolegama te doprinijeli boljoj komunikaciji i subjetivnom osjećaju stranih gostiju za vrijeme boravka na našem području. Na kraju , načelnik Dizdar zaželio im je uspješan rad i  ugodan boravak na području Primorsko-goranske županije i  Republike Hrvatske. Posebnu zahvalu uputio je predstavnicima medija na praćenju i interesu za rad policije i ovaj projekt "Sigurna turistička sezona".      

Inače, u sklopu navedenog projekta na nacionalnoj razini, u proteklom razdoblju sudjelovali su policijski službenici iz 17 zemalja: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Francuske, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine. Ove će se godine u svim priobalnim policijskim upravama duž Jadrana, rasporediti više od 50 stranih policijskih službenika, a po prvi put će sudjelovati i policajci iz Kine.16.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti za zanimanje policajac
13.7.2018.Ponosni sinovi i kćeri Hrvatske
13.7.2018.Zagrebačka županija, generator hrvatskog gospodarstva
13.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti za zanimanje policajac
13.7.2018.Poziv kandidatima za zanimanje policajac na testiranje u Splitu
13.7.2018.Obavijest građanima
13.7.2018.Ministar Božinović u Innsbrucku na Vijeću ministara
12.7.2018.Poziv kandidatima za zanimanje policajac na testiranje u Dubrovniku
11.7.2018.U Sisku održan preventivni projekt „Dan kao san“
11.7.2018.U Hrvatsku preseljena četvrta skupina izbjeglica iz Turske
10.7.2018.RescEU kao dopuna nacionalnih kapaciteta
10.7.2018.Varaždinska policija oduzela veću količinu droge
10.7.2018.Ministar Božinović na summitu EU-zapadni Balkan
9.7.2018.Vlado Cindrić i SK „Policajac“ osvojili naslove državnih prvaka
6.7.2018.Sastanak glavnog ravnatelja policije s ravnateljem Porezne uprave
6.7.2018.Upozorenja i savjeti vozačima koji kreću na godišnje odmore
5.7.2018.Ministar Božinović na sastanku s ministrom Gérardom Collombom
4.7.2018.Na splitskom području zaplijenjeno preko 9 kilograma marihuane
4.7.2018.Konferencija za novinare - pronađen počinitelj koji je na zadarsku policiju bacio bombe
4.7.2018.U krovnom prostoru vozila pronađeno 38 kg marihuane


str.: 1 od 646. Ukupno: 12908 zapisa.