početna > Vijesti > Topvijesti > Konferencija za novinare - pronađen počinitelj koji je na zadarsku policiju ...

Konferencija za novinare - pronađen počinitelj koji je na zadarsku policiju bacio bombe

Konferencija za novinare - pronađen počinitelj koji je na zadarsku policiju bacio bombe
4. srpanj 2018. objavljeno u 15:48

Foto: PU zadarska

Povodom provedenih kriminalistički istraživanja,  danas je u Policijskoj upravi zadarskoj održana izvanredna konferencija za novinare, na kojoj su sudjelovali načelnik policijske uprave, Anton Dražina, voditelj službe kriminalističke policije - Bore Mršić sa policijskim službenicima krim. policije koji su sudjelovali u istraživanju.

Naime, policijski službenici Policijske uprave zadarske dovršili su opsežno višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakom i 56-godišnjakom koje se sumnjiči za dva kaznena djela Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i kazneno djelo Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Prijavljenog 47-godišnjaka se sumnjiči da je 05.prosinca prošle godine oko jedan sat u noći u ulici Bana Josipa Jelačića u Zadru, a po prethodno stvorenom planu i na poticanje 56-godišnjaka, u krug policijske uprave zadarske bacio improviziranu eksplozivnu napravu.

Također ga se sumnjiči da je dana 16.travnja 2018.godine, opet na nagovor i poticanje 56-godišnjaka, nešto iza dva sata u noći je došao do ograde policijske uprave zadarske, te u dvorište tik do prostorija Odjela kriminaliteta droga ubacio eksplozivnu napravu te se udaljio.

U oba događaja na svu sreću nije bilo ozlijeđenih osoba, a na objektima policije je pričinjena materijalna šteta, iako se u tom trenutku u krugu mogao nalaziti  netko od službujućih  policijskih službenika, a isto tako netko od civilnih osoba koji je u tom trenutku trebao pomoć policije ili se nalazio na kriminalističkom istraživanju.

Od trenutka počinjenja ovih kaznenih djela, pripadnici kriminalističke policije policija zajedno s Ravnateljstvom policije i uz suradnju s Centrom za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu, započeli su intenzivno kriminalističko istraživanje radi pronalaska počinitelja i rasvjetljavanja okolnosti ovih događaja, u sklopu kojeg je razgovarano sa više stotina osoba, nad 160 osoba je provedeno kriminalističkih istraživanje, 31 osoba je poligrafski testirana te je obavljeno 10 pretraga domova i drugih prostorije i pokretnih stvari.

Oba osumnjičena muškarca uhićena su jučer ujutro, a pretragama doma i prostorija koje koriste kod njih je pronađena  znatna količina oružja i eksplozivnih sredstava.

Kod 47-godišnjaka je pronađeno 4 ručne bombe, tromblonski nastavak, 446 komada streljiva i 3 spremnika za pušku.

Kod 56-godišnjaka je pretragama pronađeno oko 2 metra sporogorećeg štapina i dvije detonatorske kapisle. U trećem objektu, kojeg ovaj 56-godišnjak koristi zajedno sa 44-godišnjakom, policijski službenici su pronašli: preko kilogram lijevanog Trotila, preko kilogram i pol privrednog eksploziva, kilogram plastičnog eksploziva velike razorne moći, jedan  trotilski metak od 200 grama, 10 lovačkih patrona i 4 komada streljiva.

Zbog toga se i 44-godišnjak tereti za kazneno djelo Nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja sva trojica su privedena pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

U svom obraćanju mnogobrojnim predstavnicima medija, načelnik Anton Dražina je naglasio: “Ova dva događaja, do sad nezabilježena na području naše uprave, izazvala su uznemirenost građana i djelomično narušila inače stabilnu sliku stanja sigurnosti u Zadru. Prema utvrđenim činjenicama, motiv ovih napada bio je pokušaj da se zaustavi kontinuirani i kvalitetan rad kriminalističke policije, a naročito Odjela kriminaliteta droga.

Ovi događaji jasan su pokazatelj s kakvim se sve izazovima suočavaju policijski službenici koji predano i požrtvovno obavljaju svoj posao, služeći svojim sugrađanima i boreći se protiv svih oblika kriminaliteta. No, predanost i odlučnost koje su policijski službenici kriminalističke policije uložili u pronalazak i privođenje počinitelja najbolji su pokazatelj da su se namjerili na pogrešne ljude. Tim ljudima, našim službenicima, želim u svoje ime, u ime Glavnog ravnatelja te ministra unutarnjih poslova, javno čestitati na sjajno obavljenom poslu.“16.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti za zanimanje policajac
13.7.2018.Ponosni sinovi i kćeri Hrvatske
13.7.2018.Zagrebačka županija, generator hrvatskog gospodarstva
13.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti za zanimanje policajac
13.7.2018.Poziv kandidatima za zanimanje policajac na testiranje u Splitu
13.7.2018.Obavijest građanima
13.7.2018.Ministar Božinović u Innsbrucku na Vijeću ministara
12.7.2018.Poziv kandidatima za zanimanje policajac na testiranje u Dubrovniku
11.7.2018.U Sisku održan preventivni projekt „Dan kao san“
11.7.2018.U Hrvatsku preseljena četvrta skupina izbjeglica iz Turske
10.7.2018.RescEU kao dopuna nacionalnih kapaciteta
10.7.2018.Varaždinska policija oduzela veću količinu droge
10.7.2018.Ministar Božinović na summitu EU-zapadni Balkan
9.7.2018.Vlado Cindrić i SK „Policajac“ osvojili naslove državnih prvaka
6.7.2018.Sastanak glavnog ravnatelja policije s ravnateljem Porezne uprave
6.7.2018.Upozorenja i savjeti vozačima koji kreću na godišnje odmore
5.7.2018.Ministar Božinović na sastanku s ministrom Gérardom Collombom
4.7.2018.Na splitskom području zaplijenjeno preko 9 kilograma marihuane
4.7.2018.Konferencija za novinare - pronađen počinitelj koji je na zadarsku policiju bacio bombe
4.7.2018.U krovnom prostoru vozila pronađeno 38 kg marihuane


str.: 1 od 646. Ukupno: 12908 zapisa.