početna > Vijesti > Topvijesti > Ministar Božinović na sastanku s ministrom Gérardom Collombom

Ministar Božinović na sastanku s ministrom Gérardom Collombom

Ministar Božinović na sastanku s ministrom Gérardom Collombom
5. srpanj 2018. objavljeno u 16:29

TEKST: HINA

VIDEO: MUP RH na poveznici  ovdje

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u srijedu, 4. srpnja, sastao se s francuskim ministrom unutarnjih poslova Gérardom Collombom u Parizu, kojom prilikom je istaknuta tradicionalno dobra i prijateljska suradnja dviju država.

Jedna od glavnih tema razgovora bilo je pitanje migracija, koje pitanje je  trenutno prioritet na dnevnom redu gotovo svih sastanaka na razini Europske unije, a što je bila i ključna rasprava prošlotjednog sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu.

Ministar Božinović naglasio je da je Hrvatska država članica s jednom od najduljih vanjskih granica EU koja bilježi porast broja nezakonitih migracijskih kretanja, posebno iz pravca Bosne i Hercegovine. Upravo je zato Hrvatska posebno posvećena zaštiti i kontroli državne granice kako bi migracijska kretanja ostala kontrolirana, zakonita i održiva.

Hrvatska se za sada vrlo učinkovito suočava s krijumčarskim mrežama, čija se zarada izjednačila sa zaradom od krijumčarenja droga, rekao je ministar Božinović i dodao kako je samo u godini dana korištenja Schengenskog informacijskog sustava, takozvanog SIS II, izvršeno 320 milijuna provjera i pronađeno 22 i po tisuće predmeta, osoba, dokumenata i  vozila  za kojima se tragalo. Po broju ostvarenih pogodaka Hrvatska je među top sedam država članica zbog čega je Hrvatsku pohvalila i Europska komisija. Upravo bi zato proširenje Schengenskog prostora na Hrvatsku bio značajan doprinos jačanju sigurnosti Europske unije u cjelini. Bit ćemo tehnički spremni za Schengen do kraja ove godine, istaknuo je ministar.

„Hrvatsku granicu nadzire gotovo 6300 graničnih policajaca sa značajnim tehničkim resursima, ali unatoč našim ulaganjima u zaštitu granice potrebna je i suradnja Europske unije  s državama jugoistočne Europe kako bi se što učinkovitije amortizirali migracijski pritisci“, rekao je ministar Božinović i istaknuo potrebu ubrzanja postupaka vraćanja nezakonitih migranata iz Hrvatske, a za što je potrebna i puna kooperativnost država Jugoistočne Europe. Hrvatska smatra kako EU mora usmjeriti pažnju na nastavak dosljedne provedbe Izjave EU-Turska te osiguranje pomoći Grčkoj na tehničkoj, financijskoj i operativnoj razini kako bi se pitanje migracija rješavalo na samom izvorištu problema.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gérard Collomb je rekao kako shvaća ulogu Hrvatske u zaštiti vanjske granice posebice u kontekstu povećanih migracijskih kretanja u jugoistočnom dijelu Europe kojima je jedno od odredišta i Francuska. Nadzor granice i siguran Schengen za Francusku znače i učinkovitiju borbu protiv terorizma, naglasio je francuski ministar te dodao kako se nada da će Hrvatska ispuniti sve uvjete za ulazak u Schengen. "Francuska u daljnjoj izgradnji EU računa na Hrvatsku, kao što i Hrvatska može računati na Francusku", zaključio je ministar Collomb.

Na sastanku se razgovaralo i o odličnoj suradnji u okviru projekta Ravnateljstva policije „Sigurna turistička sezona“, u kojem su do sada sudjelovala 22 francuska policajca što je vrlo značajno s obzirom da je Hrvatska nakon Grčke druga najposjećenija destinacija francuskim turistima. 21.9.2018.Svečano je otvorena izložba „Policija kroz fotografiju“
21.9.2018.Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama
21.9.2018.Poduzimanje pojačanih aktivnosti prometne policije do kraja 2018.
21.9.2018.Prijavljen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika
20.9.2018.Najava izložbe "Policija kroz fotografiju"
20.9.2018.Poštujte naše znakove u Vatroslavu Lisinskom
19.9.2018.Nastavak preventivne akcije "Poštujte naše znakove"
19.9.2018.Napredni tečaj za policijske službenike protueksplozijske zaštite
18.9.2018.Policijski službenik osvojio medalje na natjecanju u gađanju
18.9.2018.Izložba fotografija „Interventna policija - pogled kroz objektiv“
17.9.2018.Spektakularna godišnja vježba Interventne policije
17.9.2018.Hrvatska policija postaje prepoznata kao brand izvan RH
17.9.2018.Predstavljena knjiga „TONFA“ i edukativna Cyber igra
17.9.2018.U Hrvacama obilježena 27. godišnjica pogibije hrvatskih redarstvenika
17.9.2018.27. godišnjica oslobađanja požeške vojarne te Dan hrvatskih branitelja
17.9.2018.Ostvareni rezultati policajaca sportaša
14.9.2018.Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH
14.9.2018.Poziv na testiranje kandidatima/kandidatkinjama
14.9.2018.Priopćenje: Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika
13.9.2018.Poboljšanje uvjeta stanovanja policijskih službenika u PU istarskoj


str.: 1 od 652. Ukupno: 13022 zapisa.