početna > Vijesti > Topvijesti > Ministar Božinović na sastanku s ministrom Gérardom Collombom

Ministar Božinović na sastanku s ministrom Gérardom Collombom

Ministar Božinović na sastanku s ministrom Gérardom Collombom
5. srpanj 2018. objavljeno u 16:29

TEKST: HINA

VIDEO: MUP RH na poveznici  ovdje

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u srijedu, 4. srpnja, sastao se s francuskim ministrom unutarnjih poslova Gérardom Collombom u Parizu, kojom prilikom je istaknuta tradicionalno dobra i prijateljska suradnja dviju država.

Jedna od glavnih tema razgovora bilo je pitanje migracija, koje pitanje je  trenutno prioritet na dnevnom redu gotovo svih sastanaka na razini Europske unije, a što je bila i ključna rasprava prošlotjednog sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu.

Ministar Božinović naglasio je da je Hrvatska država članica s jednom od najduljih vanjskih granica EU koja bilježi porast broja nezakonitih migracijskih kretanja, posebno iz pravca Bosne i Hercegovine. Upravo je zato Hrvatska posebno posvećena zaštiti i kontroli državne granice kako bi migracijska kretanja ostala kontrolirana, zakonita i održiva.

Hrvatska se za sada vrlo učinkovito suočava s krijumčarskim mrežama, čija se zarada izjednačila sa zaradom od krijumčarenja droga, rekao je ministar Božinović i dodao kako je samo u godini dana korištenja Schengenskog informacijskog sustava, takozvanog SIS II, izvršeno 320 milijuna provjera i pronađeno 22 i po tisuće predmeta, osoba, dokumenata i  vozila  za kojima se tragalo. Po broju ostvarenih pogodaka Hrvatska je među top sedam država članica zbog čega je Hrvatsku pohvalila i Europska komisija. Upravo bi zato proširenje Schengenskog prostora na Hrvatsku bio značajan doprinos jačanju sigurnosti Europske unije u cjelini. Bit ćemo tehnički spremni za Schengen do kraja ove godine, istaknuo je ministar.

„Hrvatsku granicu nadzire gotovo 6300 graničnih policajaca sa značajnim tehničkim resursima, ali unatoč našim ulaganjima u zaštitu granice potrebna je i suradnja Europske unije  s državama jugoistočne Europe kako bi se što učinkovitije amortizirali migracijski pritisci“, rekao je ministar Božinović i istaknuo potrebu ubrzanja postupaka vraćanja nezakonitih migranata iz Hrvatske, a za što je potrebna i puna kooperativnost država Jugoistočne Europe. Hrvatska smatra kako EU mora usmjeriti pažnju na nastavak dosljedne provedbe Izjave EU-Turska te osiguranje pomoći Grčkoj na tehničkoj, financijskoj i operativnoj razini kako bi se pitanje migracija rješavalo na samom izvorištu problema.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gérard Collomb je rekao kako shvaća ulogu Hrvatske u zaštiti vanjske granice posebice u kontekstu povećanih migracijskih kretanja u jugoistočnom dijelu Europe kojima je jedno od odredišta i Francuska. Nadzor granice i siguran Schengen za Francusku znače i učinkovitiju borbu protiv terorizma, naglasio je francuski ministar te dodao kako se nada da će Hrvatska ispuniti sve uvjete za ulazak u Schengen. "Francuska u daljnjoj izgradnji EU računa na Hrvatsku, kao što i Hrvatska može računati na Francusku", zaključio je ministar Collomb.

Na sastanku se razgovaralo i o odličnoj suradnji u okviru projekta Ravnateljstva policije „Sigurna turistička sezona“, u kojem su do sada sudjelovala 22 francuska policajca što je vrlo značajno s obzirom da je Hrvatska nakon Grčke druga najposjećenija destinacija francuskim turistima. 16.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti za zanimanje policajac
13.7.2018.Ponosni sinovi i kćeri Hrvatske
13.7.2018.Zagrebačka županija, generator hrvatskog gospodarstva
13.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti za zanimanje policajac
13.7.2018.Poziv kandidatima za zanimanje policajac na testiranje u Splitu
13.7.2018.Obavijest građanima
13.7.2018.Ministar Božinović u Innsbrucku na Vijeću ministara
12.7.2018.Poziv kandidatima za zanimanje policajac na testiranje u Dubrovniku
11.7.2018.U Sisku održan preventivni projekt „Dan kao san“
11.7.2018.U Hrvatsku preseljena četvrta skupina izbjeglica iz Turske
10.7.2018.RescEU kao dopuna nacionalnih kapaciteta
10.7.2018.Varaždinska policija oduzela veću količinu droge
10.7.2018.Ministar Božinović na summitu EU-zapadni Balkan
9.7.2018.Vlado Cindrić i SK „Policajac“ osvojili naslove državnih prvaka
6.7.2018.Sastanak glavnog ravnatelja policije s ravnateljem Porezne uprave
6.7.2018.Upozorenja i savjeti vozačima koji kreću na godišnje odmore
5.7.2018.Ministar Božinović na sastanku s ministrom Gérardom Collombom
4.7.2018.Na splitskom području zaplijenjeno preko 9 kilograma marihuane
4.7.2018.Konferencija za novinare - pronađen počinitelj koji je na zadarsku policiju bacio bombe
4.7.2018.U krovnom prostoru vozila pronađeno 38 kg marihuane


str.: 1 od 646. Ukupno: 12908 zapisa.