početna > Vijesti > Topvijesti > U Hrvatsku preseljena četvrta skupina izbjeglica iz Turske

U Hrvatsku preseljena četvrta skupina izbjeglica iz Turske

U Hrvatsku preseljena četvrta skupina izbjeglica iz Turske
11. srpanj 2018. objavljeno u 09:06

Foto: IOM Zagreb

Republika Hrvatska nastavlja s kontroliranim upravljanjem migracijama kroz program preseljenja te s ostalim članicama Europske unije uspostavlja zaštitni mehanizam čiji je primarni cilj zaštititi ljudske živote i izbjeći neželjene situacije koje su se ranije događale u pokušajima prelaska nezakonitih migranata preko Sredozemnog mora.

Jučer, 10. srpnja 2018. godine je u Međunarodnu zračnu luku Franjo Tuđman u Zagrebu pristigla i četvrta skupina osoba preseljenih iz Turske.

Radi se o 5 sirijskih obitelji odnosno 24 državljana Sirijske Arapske Republike, među kojima je 11 maloljetne djece. Za dvije obitelji dodatni motiv za početak novog života u Republici Hrvatskoj jesu upravo obitelji koje su došle ranije kroz program premještanja ili preseljenja te već žive u Republici Hrvatskoj.

Podsjećamo kako je prva skupina od 40 osoba prihvaćena 28. studenog prošle godine, druga skupina od 36 osoba prihvaćena je 25. i 26. siječnja 2018. godine, treća skupina (jedna peteročlana obitelj) prihvaćena je 10. travnja te je u Republiku Hrvatsku s jučerašnjim danom iz Turske preseljeno ukupno 105 osoba.

Kao i u prethodnim dolascima i ove su sirijske obitelji već prošle kulturnu orijentaciju u Turskoj te će odmah započeti s procesom integracije u hrvatsko društvo. Prvo će se smjestiti u Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini te ostvarivati sva prava kao i ostali tražitelji međunarodne zaštite. Nakon toga će im biti osiguran trajniji individualni smještaj, kao i za prethodno preseljene osobe kojima je osiguran na području gradova Zadar, Slavonski Brod, Zaprešić i Zagreb, osim za jednu obitelj za koju je u tijeku pronalazak adekvatnog trajnijeg individualnog smještaja.

Zbrinjavanje novopristiglih osoba Republika Hrvatska provodi temeljem sudjelovanja u europskom programu premještaja i preseljenja državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite sukladno zaključcima Europskog vijeća.

Radi se o dobrovoljnom procesu te su ove osobe odnosno obitelji odabrale upravo Hrvatsku kao zemlju konačne destinacije u kojoj žele živjeti.

Djelatnici hrvatskog ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM), provedbeni su partner MUP-a RH na projektu preseljenja te će odmah po dolasku  preseljenih osoba započeti s aktivnostima koje uključuju integraciju u hrvatsko društvo.

Podsjećamo da preseljenje državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva omogućava izbjeglicama i raseljenim osobama kojima je potrebna međunarodna zaštita, zakonito i sigurno preseljenje u sigurne zemlje te osigurala potrebna zaštita.

Uz to, preseljenje je alat međunarodne solidarnosti i dijeljenja odgovornosti s trećim zemljama u koje je ili unutar kojih je raseljen velik broj osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita, te alat za upravljanje migracijama i krizama, smanjivanje nezakonitih migracija i sprječavanja krijumčarenja kojima su izbjeglice često izložene.

Preseljenje (eng. resettlement) je instrument međunarodne zaštite kojim se omogućava odabir i transfer određenog broja osoba pod međunarodnom zaštitom iz zemlje u kojoj su inicijalno zatražili međunarodnu zaštitu u neku treću zemlju, koja će ih u istom statusu primiti te im sukladno tome odobriti boravak. To znači preseljenje osoba pod međunarodnom zaštitom iz države koja nije država članica (Turska) u neku od država članica.

Premještanje (eng. relocation) je preuzimanje tražitelja međunarodne zaštite s teritorija države članice EU koja se, na osnovi Poglavlja III. Uredbe (EU) br. 604/2013, smatra državom odgovornom za postupak razmatranja zahtjeva za odobrenje međunarodne zaštite od strane države u kojoj će ovaj postupak biti proveden, sukladno Odluci Vijeća o uvođenju privremenih mjera u području međunarodne zaštite u korist Italije i Grčke iz rujna 2015. godine.16.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti za zanimanje policajac
13.7.2018.Ponosni sinovi i kćeri Hrvatske
13.7.2018.Zagrebačka županija, generator hrvatskog gospodarstva
13.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti za zanimanje policajac
13.7.2018.Poziv kandidatima za zanimanje policajac na testiranje u Splitu
13.7.2018.Obavijest građanima
13.7.2018.Ministar Božinović u Innsbrucku na Vijeću ministara
12.7.2018.Poziv kandidatima za zanimanje policajac na testiranje u Dubrovniku
11.7.2018.U Sisku održan preventivni projekt „Dan kao san“
11.7.2018.U Hrvatsku preseljena četvrta skupina izbjeglica iz Turske
10.7.2018.RescEU kao dopuna nacionalnih kapaciteta
10.7.2018.Varaždinska policija oduzela veću količinu droge
10.7.2018.Ministar Božinović na summitu EU-zapadni Balkan
9.7.2018.Vlado Cindrić i SK „Policajac“ osvojili naslove državnih prvaka
6.7.2018.Sastanak glavnog ravnatelja policije s ravnateljem Porezne uprave
6.7.2018.Upozorenja i savjeti vozačima koji kreću na godišnje odmore
5.7.2018.Ministar Božinović na sastanku s ministrom Gérardom Collombom
4.7.2018.Na splitskom području zaplijenjeno preko 9 kilograma marihuane
4.7.2018.Konferencija za novinare - pronađen počinitelj koji je na zadarsku policiju bacio bombe
4.7.2018.U krovnom prostoru vozila pronađeno 38 kg marihuane


str.: 1 od 646. Ukupno: 12908 zapisa.