početna > Vijesti > Top vijesti > U Opatiji otvorena izložba „Ljepota lažnog sjaja"

U Opatiji otvorena izložba „Ljepota lažnog sjaja"

U Opatiji otvorena izložba „Ljepota lažnog sjaja"
10. rujan 2018. objavljeno u 13:07

U Centru Gervais u Opatiji u subotu, 8. rujna, otvorena je izložba krivotvorenih umjetničkih radova iz zbirke Muzeja policije RH pod imenom „Ljepota lažnog sjaja“. Riječ je o izložbi čiji je postav organizirao Muzej policije po prvi put u suradnji s ustanovom Festival Opatija, a na kojoj je predstavljeno 38 krivotvorenih radova renomiranih domaćih, ali i stranih autora. Tako se na ovom postavu mogu vidjeti izloženi radovi renomiranih hrvatskih slikara poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj. Uz njih su izložene i skulpture Dušana Đamonje i Vojina Bakića, kao i krivotvorine stranih autora Salvadora Dalija, Amedea Clementa Modigliana i Pierra Augusta Renoira.

Svečanom otvorenju su nazočili voditeljica Muzeja policije Helena Biočić, načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, ravnatelj ustanove Festival Opatija Erni Gigante Dešković, zamjenici gradonačelnika Opatije Vera Aničić i Emil Priskić, predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske te ostali uzvanici i gosti. U pozdravnim govorima voditeljica Biočić, ravnatelj Dešković, kao i načelnik Novak, uz zadovoljstvo ostvarene suradnje, istaknuli su i važnost educiranja građana kako ne bi iz neznanja kupnjom krivotvorenih umjetnina postali žrtvama. Izložbu je otvorio načelnik PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar naglasivši pritom da policija ovom izložbom pokazuje kako i kroz segment kulture preventivno djeluje i štiti građane, odnosno cjelokupnu zajednicu, od mogućih kaznenih djela. Postav izložbe može se razgledati svakog radnog dana do 23. rujna, a ulaz je slobodan.

Inače, krivotvorine umjetnina jedan su od najzanimljivijih izložaka iz zbirki Muzeja policije koju čini oko 70-tak krivotvorina - većinom ulja na platnu i nekoliko skulptura. Krivotvorine su sakupljene policijskim zaplijenama ili po okončanju sudskih postupaka. Dosada je izložba bila postavljena u Zagrebu, Varaždinu, Bjelovaru, Splitu te Zadru s osnovnim ciljem prevencije, a uz krivotvorine priloženi su i edukativni materijali na kojima se pored teksta o krivotvorinama, nalaze i savjeti građanima za sigurnu kupnju umjetnina kako ne bi postali žrtvama krivotvoritelja:

Pogledajte pozadinu sliku ili dno skulpture – Ondje često postoji mnogo informacija kao što su stare aukcijske naljepnice ili vlasničke markice. Krivotvoritelji često paze samo na prednju stranu svojeg rada, ali ne obraćaju pozornost na dijelove koji nisu izloženi pogledu.

•Tražite dokumentaciju o podrijetlu umjetnine – To neka bude vaš obvezni zahtjev prodavaču umjetnina kako bi izbjegli probleme ako se uspostavi da je djelo ukradeno ili probavljeno na neki drugi ilegalan način.

•Dvostruko provjerite podrijetlo – Pripazite da podrijetlo koje imate zaista pripada onom radu kojim vi raspolažete, da nije slučajno posuđeno od nekog drugog rada istog umjetnika ili krivotvoreno. Budite sumnjičavi oko umjetnine čije podrijetlo ne možete provjeriti jednim telefonskim pozivom.

•Kupujte od poznatih i uglednih prodavača koji imaju čistu povijest  - I poznati prodavači i aukcijske kuće mogu biti prevareni, ali je puno veća šansa da rade s autentičnim djelima. Treba imati puno sreće pri kupnji na neviđeno, što je redovito pri online kupovini, iako je priložena fotografija djela.

•Tražite forenzičnu analizu ili barem mogućnost da sami provjerite prije kupovine – Ovo bi trebalo biti standard kod kupnje umjetničkih djela velike vrijednosti. Ako prodavač ne dozvoli provjeru, to bi trebao biti znak za odustajanje od kupnje.

•Prije kupnje slike poznatog slikara istražite njegov likovni opus – Ako ste odlučili uložiti veći iznos novca u kupnju slike nekog poznatog slikara, proučite njegov opus ili se savjetujte s povjesničarom umjetnosti, kako ne biste kupili njegovu npr. mrtvu prirodu, a on je isključivo slikao pejzaže ili apstraktne motive.

•Provjerite na web stranici MUP-a da li je umjetnina ukradena – Prije kupnje provjerite na http://stari.mup.hr/62.aspx da li je umjetnina ukradena kako biste se uvjerili da za njom nije raspisana potraga.31.10.2018.Na sjednici Vlade RH prihvaćeni legislativni prijedlozi MUP-a
26.10.2018.Na sjednici Vlade ministar Božinović govorio o turističkoj sezoni 2018.
26.10.2018.#CyberScams: Sedam najčešćih financijskih online prijevara
26.10.2018. Stanje na graničnom prijelazu Maljevac
26.10.2018.Zimsko računanje vremena i savjeti za vozače
25.10.2018.U Međimurju održan preventivni program "Poštujte naše znakove"
25.10.2018.Suradnja Policijske akademije i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagreb
25.10.2018.Uhvaćen u prekoračenju dopuštene brzine za više od 110 km/h
25.10.2018.Marina Sverić - dobitnica nagrade za policajku godine
25.10.2018.Operativna akcija Pollos
25.10.2018.Prvenstvo Hrvatske u plivanju za osobe s intelektualnim teškoćama
24.10.2018.U Makarskoj ministar Božinović potpisao ugovor vrijedan pola milijuna kuna za obnovu PP Makarska
23.10.2018.Odgovor MUP-a RH Platformi 112
23.10.2018. Hrvatska policija neće dopustiti nezakonite prelaske granice
23.10.2018.Sporazum o zajedničkom ulaganju Ministarstva unutarnjih poslova i Grada Senja
23.10.2018.Pojačani nadzor prometa proteklog vikenda
23.10.2018.Polaznici Policijske škole na svečanosti povodom Dana darivatelja krvi
23.10.2018.Razvoj e-učenja u obrazovnom sustavu MUP-a - Policijska akademija
22.10.2018.Akcija „Poštujte naše znakove“ u Okučanima
22.10.2018.Provedba projekta nadzora državne granice


str.: 1 od 656. Ukupno: 13114 zapisa.