početna > Vijesti > Top vijesti > U Valbandonu započela FRONTEX-ova obuka policijskih službenika

U Valbandonu započela FRONTEX-ova obuka policijskih službenika

U Valbandonu započela FRONTEX-ova obuka policijskih službenika
12. rujan 2018. objavljeno u 14:45

 Foto: PU istarska

Ovog tjedna u Valbandonu se održava FRONTEX-ova (Europska agencija za graničnu i obalnu stražu) obuka Land Border Surveillance Officer Training za 45 policijskih službenika zemalja Europske unije, a provodi se u organizaciji Policijske akademije, inače partnerske FRONTEX akademije.Naime, Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske 6. veljače prošle godine postala je partnerska FRONTEX akademija.  Partnerski ugovor o suradnji očituje se kroz razmjenu dobre policijske prakse zemalja članica, provođenje tečajeva, pripremnih obuka policijskih službenika za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama FRONTEX-a, s ciljem zaštite vanjske granice EU.

Kako je navela koordinatorica FRONTEX aktivnosti i voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja na Policijskoj akademiji Mirjana Abramović, Republika Hrvatska ulaže u jačanje kapaciteta i edukaciju policijskih službenika, pogotovo s obzirom na članstvo u Europskoj uniji. ''Cilj ovakvih aktivnosti je educirati hrvatske policajce i policijske službenike država članica te ojačati zajedničke kapacitete za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama u cilju suzbijanja nezakonitih migracija, posebice u provedbi zajedničkih operativnih akcija'' istaknula je voditeljica Abramović i naglasila kako Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvećuje upravo radu s ranjivim skupinama. ''Postupanje s ranjivim skupinama prioritet je, u kontekstu pristupa problemima nastalim migracijskom krizom, a hrvatska policija posebno je senzibilizirana radeći na ovoj problematici, gradeći sigurnost i povjerenje kao temelj našeg postupanja'' pojasnila je koordinatorica FRONTEX aktivnosti i navela kako će se uz potporu FRONTEX-a i PU istarske ovog tjedna provesti petodnevna obuka, u sklopu koje će policijski službenici granične policije uvježbati taktiku postupanja na graničnim prijelazima, taktiku postupanja prema tražiteljima azila, taktiku postupanja kod migranata kojima je potrebna liječnička pomoć te taktiku postupanja prilikom zaticanja ilegalnih migranata unutar Europske unije.

Kao krovna europska organizacija granične policije, FRONTEX pruža dodatnu tehničku i financijsku podršku državama članicama Europske unije suočenim s ozbiljnim migracijskim pritiskom, koja se očituje kroz obuke i edukacije policijskih službenika te financijsku potporu kroz nabavku opreme nužne za provođenje obuka, seminara i edukacija policijskih službenika, s krajnjim rezultatom jačanja kapaciteta granične policije i jačanja kapaciteta obučnih centara, prvenstveno Policijske akademije kao partnerske akademije FRONTEX-a i granične policije kao prioritetne u kontekstu nadzora vanjske granice Europske unije. Naime, FRONTEX ne raspolaže svojim smještajnim ili obučnim prostornim kapacitetima te se stoga obraća partnerskim akademijama. Policijska akademija, kao ravnopravan partner FRONTEX-a, odgovorna je za pripremu, organizaciju i provedbu predmetnih međunarodnih aktivnosti i obuka u Policijskoj akademiji u Zagrebu, kao i u drugim smještajno obučnim centrima Ministarstva unutarnjih poslova.

Svakako je bitno napomenuti da je Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova trenutno  vodeća FRONTEX-ova partnerska akademija po broju aktivnosti i uspješnim rezultatima provedenih i organiziranih obuka/tečajeva i seminara. Nastavno na dosadašnju uspješnu suradnju, ove godine suradnja je značajno proširena i ojačana, posebice kroz suradnju u okviru projekta Land Border Surveillance Officer Training (LBS), u sklopu kojeg se policijski službenici educiraju po problematici nadzora kopnene granice s ciljem sprječavanja nezakonitih migracija, potpore rješavanju problematika tražitelja azila i potpore ranjivim skupinama. Navedeni projekt i službeno je proglašen jednim od najuspješnijih FRONTEX-ovih projekata u  2017. i 2018. godini.31.10.2018.Na sjednici Vlade RH prihvaćeni legislativni prijedlozi MUP-a
26.10.2018.Na sjednici Vlade ministar Božinović govorio o turističkoj sezoni 2018.
26.10.2018.#CyberScams: Sedam najčešćih financijskih online prijevara
26.10.2018. Stanje na graničnom prijelazu Maljevac
26.10.2018.Zimsko računanje vremena i savjeti za vozače
25.10.2018.U Međimurju održan preventivni program "Poštujte naše znakove"
25.10.2018.Suradnja Policijske akademije i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagreb
25.10.2018.Uhvaćen u prekoračenju dopuštene brzine za više od 110 km/h
25.10.2018.Marina Sverić - dobitnica nagrade za policajku godine
25.10.2018.Operativna akcija Pollos
25.10.2018.Prvenstvo Hrvatske u plivanju za osobe s intelektualnim teškoćama
24.10.2018.U Makarskoj ministar Božinović potpisao ugovor vrijedan pola milijuna kuna za obnovu PP Makarska
23.10.2018.Odgovor MUP-a RH Platformi 112
23.10.2018. Hrvatska policija neće dopustiti nezakonite prelaske granice
23.10.2018.Sporazum o zajedničkom ulaganju Ministarstva unutarnjih poslova i Grada Senja
23.10.2018.Pojačani nadzor prometa proteklog vikenda
23.10.2018.Polaznici Policijske škole na svečanosti povodom Dana darivatelja krvi
23.10.2018.Razvoj e-učenja u obrazovnom sustavu MUP-a - Policijska akademija
22.10.2018.Akcija „Poštujte naše znakove“ u Okučanima
22.10.2018.Provedba projekta nadzora državne granice


str.: 1 od 656. Ukupno: 13114 zapisa.