početna > Vijesti > Top vijesti > Poboljšanje uvjeta stanovanja policijskih službenika u PU istarskoj

Poboljšanje uvjeta stanovanja policijskih službenika u PU istarskoj

Poboljšanje uvjeta stanovanja policijskih službenika u PU istarskoj
13. rujan 2018. objavljeno u 18:25

Kako bi se poboljšali uvjeti života i rada policijskih službenika u Policijskoj upravi istarskoj, ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović danas je u Puli, nakon sjednice Vlade Republike Hrvatske, potpisao sporazume o sufinanciranju troškova stanovanja policijskih službenika na području Poreča, Umaga, Pule, Medulina te sporazum o sufinanciranju uređenja i prenamjene objekta u Rovinju za stanovanje policijskih službenika.

Naime, stambeni smještaj policijskih službenika dugogodišnji je problem Ministarstva unutarnjih poslova, pogotovo u dijelovima Hrvatske koji su ujedno i najposjećenija turistička odredišta.

U tim područjima, upravo zbog razvijenosti turizma i drugih poslovnih mogućnosti, postojao je slabiji interes za policijsko zanimanje među lokalnim stanovništvom te su se stoga u te krajeve upućivali policijski službenici iz drugih dijelova Hrvatske, najviše iz Slavonije. Budući da ti policijski službenici nemaju riješeno stambeno pitanje, Ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo je, u suradnji s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, poduzeti odgovarajuće mjere u cilju poboljšanja materijalnog statusa i uvjeta života policijskih službenika.

Jedna od policijskih uprava koje se susreću s ovim problemom je i Policijska uprava istarska. Zahvaljujući uspješnoj suradnji između policijske uprave te jedinica lokalne i regionalne samouprave, koje su prepoznale da ulaganjem u policiju, ulažu u sigurnost svojih područja, u Puli su danas potpisana četiri sporazuma, vrijednosti 1.27 milijuna kuna, kojima će se riješiti stambeno pitanje za više od stotinu policijskih službenika. Gradonačelnik Pule Boris Miletić, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese i načelnik općine Medulin Goran Buić prepoznali su važnost ulaganja u sigurnost i adekvatan život policijskih službenika u Istri tako da će njihove jedinice od 1. siječnja 2019. godine sufinancirati troškove najamnine i režijske troškove koje podmiruju policijski službenici u stanovima koje su iznajmili od trećih osoba.

''Istra je regija u kojoj se iz godine u godinu ostvaruje najveći broj noćenja i turističkih dolazaka te je, uz uobičajene, ovo dodatni razlog zašto je nužno da stanje sigurnosti na području Istarske županije bude na visokoj razini. Kako bi se to postiglo, prvenstveno na korist svih građana, ali i njihovih gostiju, ključan preduvjet jest osigurati onima koji sigurnost održavaju, policijskim službenicima, kvalitetne uvjete rada, suvremenu opremu, vrhunsku obuku i adekvatne radne prostore'', rekao je ministar Božinović nakon potpisivanja sporazuma i napomenuo kako je Ministarstvo unutarnjih poslova dosad već sklopilo slične sporazume s Novaljom, Dubrovnikom i Makarskom.

Osim sporazuma o financiranju troškova stanovanja policijskih službenika, ministar unutarnjih poslova danas je potpisao i sporazum o sufinanciranju uređenja i prenamjene objekta u Rovinju s istarskim županom Valterom Flegom i gradonačelnikom Rovinja Markom Paliagom. Tim sporazumom uređena je prenamjena objekta koji je trenutno devastiran i izvan upotrebe u stambenu zgradu s desetak manjih stanova. Procijenjena financijska vrijednost sporazuma je 10 milijuna kuna, pri čemu će Ministarstvo unutarnjih poslova sudjelovati s 50%, Grad Rovinj s 35% i Istarska županija s 15 % sredstava. Ovo je prvi put da Ministarstvo unutarnjih poslova ulaže u prenamjenu stambenog objekta u manje stambene jedinice od 35-50 m², koje bi se dodijelile u najam djelatnicima Policijske uprave istarske, a kako bi se zadržali na radu u Policijskoj postaji Rovinj-Rovigno.

''Uz danas potpisane sporazume, u ovoj smo godini investirali u Istarsku županiju i preko projekta energetske obnove Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, za što smo prijavili objekte policijskih postaja u Bujama i Pazinu'', rekao je ministar Božinović i istaknuo da od početka mandata intenzivno radi na poboljšanju uvjeta rada policijskih službenika, a u cilju da se svakom policijskom službeniku omogući neometano i kvalitetno obavljanje zahtjevnih, složenih i nerijetko rizičnih policijskih zadaća.31.10.2018.Na sjednici Vlade RH prihvaćeni legislativni prijedlozi MUP-a
26.10.2018.Na sjednici Vlade ministar Božinović govorio o turističkoj sezoni 2018.
26.10.2018.#CyberScams: Sedam najčešćih financijskih online prijevara
26.10.2018. Stanje na graničnom prijelazu Maljevac
26.10.2018.Zimsko računanje vremena i savjeti za vozače
25.10.2018.U Međimurju održan preventivni program "Poštujte naše znakove"
25.10.2018.Suradnja Policijske akademije i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagreb
25.10.2018.Uhvaćen u prekoračenju dopuštene brzine za više od 110 km/h
25.10.2018.Marina Sverić - dobitnica nagrade za policajku godine
25.10.2018.Operativna akcija Pollos
25.10.2018.Prvenstvo Hrvatske u plivanju za osobe s intelektualnim teškoćama
24.10.2018.U Makarskoj ministar Božinović potpisao ugovor vrijedan pola milijuna kuna za obnovu PP Makarska
23.10.2018.Odgovor MUP-a RH Platformi 112
23.10.2018. Hrvatska policija neće dopustiti nezakonite prelaske granice
23.10.2018.Sporazum o zajedničkom ulaganju Ministarstva unutarnjih poslova i Grada Senja
23.10.2018.Pojačani nadzor prometa proteklog vikenda
23.10.2018.Polaznici Policijske škole na svečanosti povodom Dana darivatelja krvi
23.10.2018.Razvoj e-učenja u obrazovnom sustavu MUP-a - Policijska akademija
22.10.2018.Akcija „Poštujte naše znakove“ u Okučanima
22.10.2018.Provedba projekta nadzora državne granice


str.: 1 od 656. Ukupno: 13114 zapisa.