početna > Vijesti > Top vijesti > U Međimurju održan preventivni program "Poštujte naše znakove"

U Međimurju održan preventivni program "Poštujte naše znakove"

U Međimurju održan preventivni program "Poštujte naše znakove"
25. listopad 2018. objavljeno u 18:28

FOTO: PA

Preventivna akcija „Poštujte naše znakove“ prepoznatljiva je i dokazano učinkovita akcija, u sklopu koje Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s partnerima, sukladno smjernicama Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, svake godine provodi niz preventivnih i edukativnih aktivnosti s ciljem podizanja sigurnosti najmlađih sudionika u prometu, ali i senzibilizaciji šire javnosti na važnost zaštite djece u prometu.

Poznavanje prometnih propisa i razvijena prometna kultura već kod najmlađih sudionika u prometu, pokazali su se kao ključni čimbenici koji utječu na njihovu sigurnosti.  

Upravo zato, u sklopu preventivne akcije „Poštujte naše znakove“, policijski službenici zajedno s odgojno - obrazovnim ustanovama te drugim nadležnim institucijama, organizacijama civilnog društva i lokalnom zajednicom kroz interaktivan način educiraju i informiraju učenike najnižih razreda osnovnih škola, odnosno najmlađe sudionike u prometu. Ujedno, djeci se prezentira uloga policajaca kao njihovog prijatelja pomagača. Također kroz navedeni Program postiže se i senzibilizacija  šire javnosti na opasnosti kojima su izloženi najmlađi sudionici u prometu.

Uz navedeno, osmišljen je i  edukativni sadržaj  pod nazivom „Šareni prometni poligon“ koji sadrži interaktivne radionice i treninge za najmlađe kako bi ih se osnažilo na sigurno i pravilno ponašanje u prometu.

U zajedničkoj organizaciji Službe za sigurnost cestovnog prometa i Službe prevencije Ravnateljstva policije te Policijske uprave međimurske u četvrtak, 25. listopada od 11 do 12 sati u Osnovnoj školi Kuršanec u Kuršancu, u  tom je smislu proveden Program koji se sastoji od niza preventivno-edukativnih aktivnosti namijenjenih djeci uzrasta predškole i polaznicima prvog do trećeg razreda osnovne škole, ali i senzibilizaciji šire javnosti. Vidjeli su edukativnu predstavu „Znakovi za najmanje“ u izvedbi kazališta „Smješko“, mobilni preventivni centra policije, provedene su različite druge preventivne aktivnosti, odnosno edukativni postavi „Policija u zajednici“, prezentacija Mobilnog informativnog centra policije Policijske uprave međimurske, interaktivne radionice „Mali forenzičari“ i „Manje oružja, manje tragedija“.

Ujedno, navedene aktivnosti provedene su u skladu s Nacionalnom strategijom za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020. godine, odnosno u skladu s mjerama iz područja usmjerenih na suzbijanje diskriminacije, uz podršku  Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, predstavnika Centra za nestalu i zlostavljanu djecu kao i drugih relevantnih dionika. 

Također je u 12 sati održan koordinativni sastanak u svezi provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma radi unaprjeđenja zajedničkih aktivnosti nadležnih tijela u kojem su sudjelovali Sandra Veber voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije, Ivan Sokač načelnik Policijske uprave međimurske, Vladimir Faber zamjenik načelnika Policijske uprave međimurske u funkciji savjetnika ministra unutarnjih poslova, Velimir Tišma voditelj Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke, Mario Madved zamjenik gradonačelnika grada Čakovca, Aleksa Đokić pomoćnik ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Marija Klarić Markus iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, Darko Tot načelnik Sektora za zajedničke projekte i programe Uprave za potporu i unapređenje sustava odgoja i obrazovanja, Tena Zalović iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Međimurske županije, Branko Sušec pročelnik upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport, Maja Odrčić Mikulić viša stručna suradnica za nacionalne manjine te predstavnik Roma Matjaš Oršuš vijećnik skupštine Međimurske županije, Alenka Bilić ravnateljica centra za socijalnu skrb Čakovec i Marija Tepalović ravnateljica Osnovne škole Kuršanec  sa suradnicima na temu „Unaprjeđenje zajedničkih aktivnosti u skladu s nacionalnom strategijom za uključivanjem Roma“.31.10.2018.Na sjednici Vlade RH prihvaćeni legislativni prijedlozi MUP-a
26.10.2018.Na sjednici Vlade ministar Božinović govorio o turističkoj sezoni 2018.
26.10.2018.#CyberScams: Sedam najčešćih financijskih online prijevara
26.10.2018. Stanje na graničnom prijelazu Maljevac
26.10.2018.Zimsko računanje vremena i savjeti za vozače
25.10.2018.U Međimurju održan preventivni program "Poštujte naše znakove"
25.10.2018.Suradnja Policijske akademije i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagreb
25.10.2018.Uhvaćen u prekoračenju dopuštene brzine za više od 110 km/h
25.10.2018.Marina Sverić - dobitnica nagrade za policajku godine
25.10.2018.Operativna akcija Pollos
25.10.2018.Prvenstvo Hrvatske u plivanju za osobe s intelektualnim teškoćama
24.10.2018.U Makarskoj ministar Božinović potpisao ugovor vrijedan pola milijuna kuna za obnovu PP Makarska
23.10.2018.Odgovor MUP-a RH Platformi 112
23.10.2018. Hrvatska policija neće dopustiti nezakonite prelaske granice
23.10.2018.Sporazum o zajedničkom ulaganju Ministarstva unutarnjih poslova i Grada Senja
23.10.2018.Pojačani nadzor prometa proteklog vikenda
23.10.2018.Polaznici Policijske škole na svečanosti povodom Dana darivatelja krvi
23.10.2018.Razvoj e-učenja u obrazovnom sustavu MUP-a - Policijska akademija
22.10.2018.Akcija „Poštujte naše znakove“ u Okučanima
22.10.2018.Provedba projekta nadzora državne granice


str.: 1 od 656. Ukupno: 13114 zapisa.