POLICIJSKA UPRAVA ZAGREBAČKA
Ulica Matice hrvatske 4, 10 000 Zagreb, tel.: +385 1 4563 111

Biskup Bogdan predvodio misu božićne priprave u PU zagrebačkoj

Biskup Bogdan predvodio misu božićne priprave u PU zagrebačkoj

FOTO: PUZ

Neposredno pred blagdan Božića, u petak 21. prosinca 2018. djelatnici PU zagrebačke započeli su svoju božićnu duhovnu pripravu u Heinzelovoj ulici 98. Vrhunac adventskog duhovnog hoda pred blagdan rođenja Isusa Krista nastavljen je u slavljenju svečane svete mise, koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u zajedništvu sa župnikom župe sv. Antuna Padovanskoga fra Rokom Bedalovim i policijskim kapelanom don Marinom Dragom Kozićem.

Uz djelatnike PU zagrebačke na misi su nazočili g. Marko Rašić, načelnik PU zagrebačke, njegov zamjenik g. Dubravko Teur, načelnici Sektora, načelnici policijskih postaja te ostali voditelji službi ustrojstvenih jedinica PU zagrebačke te voditelj Samostalne službe za suradnju s VO g. Mario Dokmanić.

 U prigodnoj propovijedi biskup Bogdan izrazio je na početku radost što je u zajedništvu s djelatnicima PU zagrebačke u slavljenju predbožićne mise duhovne priprave za blagdan Isusova rođenja. Kao kršćani pripremali smo se ovo vrijeme Adventa -došašća što Crkva ima od ranih stoljeća kršćanstva kao vrijeme priprave za proslavu blagdana Isusova rođenja. Božja riječ koju smo danas čuli u prvom čitanju poziva na radost: Radujte se jer Spasitelj je blizu! U davna vremena, u koja piše prorok Sefanija (Sef 3,14-18a) baš u takvim vremenima previranja narod je morao čvrsto vjerovati da je Bog s njime, da je nasilje što se protivi Bogu i narodu uvijek prolazno. Uoči Isusove pojave narod je bio prožet neobičnom slutnjom, bio je sav u iščekivanju. Gospodin je, naime, blizu. To nam govori da se trebamo oblikovati vedrinom duha i radošću. Radost je obostrana: čovjek se raduje Bogu, a Bog čovjeku, dodao je biskup Bogdan. Nastavljajući propovijed naglasio je da Evanđelje dana stavlja pred nas susret dviju majki koji je primjer sretna susreta kad se dvije osobe, dvije duše, srodne i bliske, sretnu, one su sretne, prenose sreću, u njima sve titra, igra od radosti, tajna se pretače s osobe na osobu. Marija izlazi iz svoje kuće, zapućuje se na put. Marija se odvažuje poći svojim putem, u daljinu, u tuđinu, u daleki kraj. Prelazi brda i doline da bi došla do Elizabete. Marija je primjer za svakoga vjernika koji u svome srcu prihvaća, začinje Isusa Krista. Tko nosi Isusa, ne boji se zaprjeka, Krist mu je izvor snage. Ljudi čeznu za takvim susretima koji obogaćuju, gdje se od drugoga ne očekuje ništa, nego se želi usrećiti, podijeliti vlastitu sreću i mir s drugima. Pozvani smo da mudro spojimo dva vida duhovnog zalaganja: poziv na radost, što ističe prvo čitanje i poziv da radosno prihvatimo Božji dolazak k nama, a Marija nam ujedno pokazuje put do Krista u današnjem svetom evanđelju, rekao je biskup Bogdan i dodao da je datum Isusova rođenja, Božić 25.12. određen jer je Crkva željela potisnuti poganski blagdan kojim se u poganskom Rimu slavilo rođenje boga Sunca. Tako je Crkva ustanovila taj dan i počela slaviti rođenje Isusa Krista kako bi zamijenila Dan rođenja Nepobjedivog Sunca (Dies Natalis). Kršćanska objava jasno prikazuje sunce kao stvorenje Božje upravo protiv vjerovanja poganskih naroda koji su mu se klanjali. Sunce je svakako prikladan simbol Božje slave. Naposljetku, ono omogućuje naravni život na zemlji. Upravo stoga i može označiti Krista, koji je “svjetlo svijeta”. I dok nam se približava dan radosti, neka nas Gospodin obnovi u svojoj ljubavi te da radošću ispunjeni možemo koračati naprijed u budućnost, zaključio je biskup Bogdan.

Na kraju mise biskup je osjećao potrebu da izrazi zahvalnost svim policijskim službenicima, svim djelatnicima PU zagrebačke na požrtvovnom radu i profesionalnosti u obavljanju svojih radnih zadaća na dobrobit svih nas i svima čestitao Božić.

Misno slavlje, već tradicionalno, pjesmom su uveličali članovi župnog zbora “Tomislav Talan” iz župe sv. Antuna Padovanskoga iz Zagreba.

Nakon mise zajedništvo se nastavilo i kod obiteljskog stola gdje je načelnik PU g. Marko Rašić pozdravio sve okupljene i zahvalio se ocu biskupu na poticajnim riječima koje je izgovorio u duhovnoj pripravi za naše djelatnike i također ustvrdio da je profesionalnost policije na visokoj razini, a svima poželio čestit i blagoslovljen Božić.