početna > Vijesti > Top vijesti > U PU zagrebačkoj predstavljen projekt E-policija

U PU zagrebačkoj predstavljen projekt E-policija

U PU zagrebačkoj predstavljen projekt E-policija
6. listopad 2015. objavljeno u 08:10
Foto: PUZ
 
U Policijski upravi zagrebačkoj zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković istovremeno je jučer, 5. listopada, svečano otvorio tri modernizirana Operativno-komunikacijska centra policije (Zagreb, Split, Rijeka) te je predstavljen projekt E-policija. Zamjenik Tonković predstavio je modernizirani Operativno-komunikacijski centar, a načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec projekt E-policija.
 
Kako bi se omogućila veća operativnost rada policijskih službenika i veća brzina od trenutka zaprimanja dojave do dolaska policijskih službenika na mjesto događaja, Operativno-komunikacijski centri policije opremljeni su potpuno novom i modernom informacijskom opremom i novim programom. Program pruža daleko veće mogućnosti od dosadašnje u smislu operativnog raspoređivanja snaga na terenu sukladno prostorno i vremenskog ugroženosti. Kako bi se omogućila standardizacija rada policijskih službenika, veća operativnost, racionalizacija troškova te brži i kvalitetniji rad, osmišljen je projekt E-policija, kojim se mobilnim uređajima opremilo policijske službenike na terenu, policijska vozila i policijske postaje. Aplikacija je namijenjena policijskim službenicima kojom će se omogućiti rad elektronskim putem u mobilnim uvjetima rada. Jedan od ciljeva ovog projekta je osigurati alat koji policijskim službenicima omogućava stalan pristup informacijskom sustavu MUP-a radi unosa i korištenja podataka. Operativno dežurstvo policijske postaje ili Operativno-komunikacijski centar policije prilikom primopredaje službe u elektroničkom obliku automatski šalje na mobilne uređaje (policijskog službenika – policijske ophodnje) operativno interesantne događaje. Policijskom službeniku šalje radne naloge te raspored službe. Zatvaranjem radnih naloga to pismeno automatski postaje njihova službena bilješka i izvješće te se izbjegava njihov odlazak u policijsku postaju radi pisanja izvješća. Time je policijski službenik više na terenu i pruža građanima veći osjećaj sigurnosti.
 
Osim toga, pomoću kamere u vozilu, a koja se može zakvačiti za pojas ili košulju policijskog službenika, omogućeno je video snimanje policijskog postupanja. Cilj je i zaštita, kako građana od pogrešnog postupanja policijskih službenika i prekoračenja u primjeni ovlasti, tako i samih policijskih službenika od neutemeljenih pritužbi građana, koje se onda negativno reflektiraju na cijelu policiju. Ovaj projekt predstavlja najizravniji oblik građanskog nadzora. Operativna dežurstva u svakom trenutku znaju položaj policijskih ophodnji i policijskih službenika i status radnih naloga, što omogućava učinkoviti nadzor i upravljanje službenicima na terenu. Radi se o investiciji vrijednoj oko 5 milijuna kuna.
 
Svečanom implementiranju E-policija prisustvovali su i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, zamjenici  glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez i Zvonimir Vnučec, načelnik Ureda glavnog ravnatelja Zlatko Koštić te predstavnici Ericsson Nikole Tesle, koji su radili na softveru. Na predstavljaju je govorio i načelnik PU zagrebačke Goran Burušić koji je naglasio važnost predstavljenih projekata i način na koji će poboljšati i olakšati rad policijskih službenika.

Opremljenost policijskih službenika na terenu
Omogućeno je video snimanje policijskog postupanja
Opremljena su i policijska vozila

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković i načelnik PU zagrebačke Goran Burušić
Ućinkovitije upravljanje službenicima na terenu
Načelnik Burušić o važnosti projekata

Načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec prilikom predstavljanja projekta E-policija
Operativna dežurstva
Zajednička fotografija ispred PU zagrebačke


21.10.2018.Zapljena 16 tona duhana – kaznene prijave za sedmoricu
19.10.2018.Glavni ravnatelj policije uručio uvjerenja polaznicima seminar stručnog usavršavanja policijskih rukovoditelja
19.10.2018.Projekt In-LoRe - vidljivost i informiranje
19.10.2018.Akcija darivanja krvi na Policijskoj akademiji
18.10.2018.Stručni tim završio nadzor u Splitu
18.10.2018.Okrugli stol povodom Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima
18.10.2018.U kombi vozilu prevozio više od 300 kg cannabis marihuane
18.10.2018.Godišnji sastanak policijskih službenika za mladež u Valbandonu
17.10.2018.Europol i Europska bankarska federacija pokreću kapanju osvješćivanja o sedam najčešćih financijskih online prijevara
16.10.2018.Konferencija "Mi i naši gadgeti u prometu – problemi i izazovi"
16.10.2018.U Vukovaru obilježena 27. obljetnica smrti general-bojnika Blage Zadre
16.10.2018.Tečaj kriminalističke tehnike
16.10.2018.Seminar u Pragu „Kuda ide europska forenzika?“
16.10.2018.FRONTEX-ova obuka policijskih službenika u Valbandonu
16.10.2018.36. Svjetski policijski dvoranski nogometni turnir
16.10.2018.Priopćenje za medije
15.10.2018.Preventivna akcija „Poštujte naše znakove“ u Garešnici
15.10.2018.Ministar Božinović potpisao ugovor o energetskoj obnovi PP Vrbovsko
12.10.2018.U Hrvatsku preseljena peta skupina sirijskih izbjeglica iz Turske
12.10.2018.Luxembourg: Ministar Božinović na Vijeću ministara unutarnjih poslova


str.: 1 od 655. Ukupno: 13095 zapisa.