početna > Vijesti > Topvijesti > Aktivnosti policije povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Aktivnosti policije povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Aktivnosti policije povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti
17. studeni 2015. objavljeno u 08:09

Jučer, u prostorima Policijske uprave osječko-baranjske, Ravnateljstvo policije u suradnji s partnerima, predstavilo je Paket preventivnih aktivnosti koje će se u organizaciji policije i partnera provoditi diljem Republike Hrvatske u vremenu trajanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti (15. studenog do 15. prosinca). 

Paket sadržava čitav set preventivnih, edukativnih, sportskih i umjetničkih sadržaja usmjerenih na sprječavanje svih vrsta ovisnosti, od kojih posebice izdvajamo:

 • Putem Internet stranica Ministarstva unutarnjih poslova i policijskih uprava, kroz medije na lokalnoj i nacionalnoj razini, podjelom letaka kao i na druge načine (info panel u Metkoviću) aktualizirat će se tema ovisnosti i važnost sudjelovanja svakog pojedinca u mjerama prevencije ovisnosti i zlouporabe opojnih sredstava.
 • Policijski službenici zajedno s partnerima će u svim županijama održat više od 450 školskih sati edukativnih predavanja namijenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola, njihovim roditeljima i drugim ciljanim skupinama s ciljem njihovog informiranja i educiranja o opasnostima i problematici ovisnosti.
 • Policijski službenici će sudjelovati na javnim tribinama i okruglim stolovima s ciljem razmjene stručnih znanja, praksi i iskustava kada su u pitanju novi trendovi u području zlouporabe opojnih sredstava i ovisnosti.
 • Policijske uprave će organizirati i sudjelovati u sportskim natjecanjima pod motom „Sportom protiv droge“.
 • U suradnji s nadležnim inspekcijama vršit će se pojačana kontrola prodaje i usluživanja alkoholnih pića i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama, te nadzor nad poštivanjem odredbi čl. 95. Obiteljskog zakona (noćni izlasci maloljetnika).
 • Na području cijele Republike Hrvatske provodit će se pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola i droga.
 • Poduzimat će se pojačana postupanja u cilju zaticanja osoba, posebice maloljetnika u nezakonitom posjedu opojnih droga.
 • U Informativnim centrima za prevenciju u Bjelovaru, Rijeci i Osijeku organizirat će se tematski događaji vezani za prevenciju zlouporabe droga i ovisnosti.
 • Diljem Republike Hrvatske bit će postavljeni info pultovi gdje će građani od policijskih službenika moći dobiti informacije i savjete vezane za problematiku ovisnosti i zlouporabe opojnih droga.
 • Policija će zajedno s partnerima organizirati i sudjelovati u javnim događajima poput „Kafići bez alkohola“ u Rijeci i „Mimohod sa svijećama na Tvrđi“ u Osijeku.

Na konferenciji za medije, sudjelovali su: Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije, Milan Baričević, načelnik PU osječko – baranjske, David Šain, hrvatski veslač – olimpijac, Marija Kribl dr. med., Zavoda za javno zdravstvo Osječko - baranjske županije, Denis Ćosić predstavnik Gradskog društva Crvenog križa Osijekte Goran Kezić predstavnik Udruge NE-ovisnost.

U nazočnosti velikog broja medija, široj javnosti, posebice mladima prenesena je poruka o važnosti promicanja zdravih stilova života, kao i o opasnostima koje prijete u svijetu ovisnosti, neovisno je li riječ o drogama, alkoholu, kocki, novim medijima ili društvenim mrežama.

Najavom ovih aktivnosti nastoji se postići senzibiliziranje javnosti, a posebice mlade populacije na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti, posebice droga, te potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv navedene problematike.

Također, cilj je da se kroz multidisciplinarni pristup djeluje na unapređenje znanja i vještina svih društveno odgovornih dionika koji se bave problematikom ovisnosti i zlouporabe opojnih sredstava.

U suradnji s partnerima Policijska uprava osječko-baranjska uz potporu Ravnateljstva policije danas je pripremila preventivni program koji je uz konferenciju za medije sadržavao bogate sportske i umjetničke sadržaje i to:

 • „Sportom protiv ovisnosti“ - malonogometni turnir na kojem su sudjelovale sportske ekipe sportske ekipe Policijske uprave osječko-baranjske, Grada Osijeka, Udruge NE-ovisnost i Gradskog društva Crvenog križa Osijek.

Pobjednik turnira, Policijska uprava osječko–baranjska odigrala je revijalnu utakmicu s ekipom djece i mladih - korisnika Centra za nestalu i zlostavljanu djecu - „Legos u centru“ koja je nakon izvođenja penala završila pobjedom ekipe djece i mladih.

 • Edukativno predavanje „Legiranje ne drogiranje“ u I. Gimanziji Osijek
 • Kazališna predstava "RAZREDNI KLASNI NEPRIJATELJ"

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE19.8.2018.Obilježena 27. obljetnica obrane Policijske postaje Daruvar i središta grada Daruvara
18.8.2018.Pomorski policajci PU istarske spasili maloljetnog stranca
18.8.2018.NAJAVA: Izvješćivanje predsjednika Vlade RH o tijeku protupožarne sezone 2018.
17.8.2018.Pomoćnik ministra i zamjenik glavnog ravnatelja policije u posjetu PU istarskoj
17.8.2018.Upozorenje vozačima
16.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
14.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
14.8.2018.Blagdan Velike Gospe
13.8.2018.U Belom Manastiru obilježena 27. obljetnica smrtnog stradavanja hrvatskih policajaca
10.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti-PU zadarska i dr.
10.8.2018.Zaplijenjeno oko 150 kg razne droge
10.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti - PU vukovarsko srijemska
9.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti- PU brodsko-posavska i splitsko-dalmatinska
7.8.2018.Internetske prijevare
6.8.2018.303. Sinjska alka
1.8.2018.DALJ: 27. obljetnica tragične pogibije daljskih branitelja
1.8.2018."Ljepota lažnog sjaja"- izložba u Kneževoj palači u Zadru
31.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
31.7.2018.Poziv za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa
30.7.2018.Poziv kandidatima za pružanje pravne pomoći u postupku povratka


str.: 1 od 648. Ukupno: 12953 zapisa.