početna > Vijesti > Top vijesti > Aktivnosti policije povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Aktivnosti policije povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Aktivnosti policije povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti
17. studeni 2015. objavljeno u 08:09

Jučer, u prostorima Policijske uprave osječko-baranjske, Ravnateljstvo policije u suradnji s partnerima, predstavilo je Paket preventivnih aktivnosti koje će se u organizaciji policije i partnera provoditi diljem Republike Hrvatske u vremenu trajanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti (15. studenog do 15. prosinca). 

Paket sadržava čitav set preventivnih, edukativnih, sportskih i umjetničkih sadržaja usmjerenih na sprječavanje svih vrsta ovisnosti, od kojih posebice izdvajamo:

 • Putem Internet stranica Ministarstva unutarnjih poslova i policijskih uprava, kroz medije na lokalnoj i nacionalnoj razini, podjelom letaka kao i na druge načine (info panel u Metkoviću) aktualizirat će se tema ovisnosti i važnost sudjelovanja svakog pojedinca u mjerama prevencije ovisnosti i zlouporabe opojnih sredstava.
 • Policijski službenici zajedno s partnerima će u svim županijama održat više od 450 školskih sati edukativnih predavanja namijenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola, njihovim roditeljima i drugim ciljanim skupinama s ciljem njihovog informiranja i educiranja o opasnostima i problematici ovisnosti.
 • Policijski službenici će sudjelovati na javnim tribinama i okruglim stolovima s ciljem razmjene stručnih znanja, praksi i iskustava kada su u pitanju novi trendovi u području zlouporabe opojnih sredstava i ovisnosti.
 • Policijske uprave će organizirati i sudjelovati u sportskim natjecanjima pod motom „Sportom protiv droge“.
 • U suradnji s nadležnim inspekcijama vršit će se pojačana kontrola prodaje i usluživanja alkoholnih pića i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama, te nadzor nad poštivanjem odredbi čl. 95. Obiteljskog zakona (noćni izlasci maloljetnika).
 • Na području cijele Republike Hrvatske provodit će se pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola i droga.
 • Poduzimat će se pojačana postupanja u cilju zaticanja osoba, posebice maloljetnika u nezakonitom posjedu opojnih droga.
 • U Informativnim centrima za prevenciju u Bjelovaru, Rijeci i Osijeku organizirat će se tematski događaji vezani za prevenciju zlouporabe droga i ovisnosti.
 • Diljem Republike Hrvatske bit će postavljeni info pultovi gdje će građani od policijskih službenika moći dobiti informacije i savjete vezane za problematiku ovisnosti i zlouporabe opojnih droga.
 • Policija će zajedno s partnerima organizirati i sudjelovati u javnim događajima poput „Kafići bez alkohola“ u Rijeci i „Mimohod sa svijećama na Tvrđi“ u Osijeku.

Na konferenciji za medije, sudjelovali su: Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije, Milan Baričević, načelnik PU osječko – baranjske, David Šain, hrvatski veslač – olimpijac, Marija Kribl dr. med., Zavoda za javno zdravstvo Osječko - baranjske županije, Denis Ćosić predstavnik Gradskog društva Crvenog križa Osijekte Goran Kezić predstavnik Udruge NE-ovisnost.

U nazočnosti velikog broja medija, široj javnosti, posebice mladima prenesena je poruka o važnosti promicanja zdravih stilova života, kao i o opasnostima koje prijete u svijetu ovisnosti, neovisno je li riječ o drogama, alkoholu, kocki, novim medijima ili društvenim mrežama.

Najavom ovih aktivnosti nastoji se postići senzibiliziranje javnosti, a posebice mlade populacije na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti, posebice droga, te potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv navedene problematike.

Također, cilj je da se kroz multidisciplinarni pristup djeluje na unapređenje znanja i vještina svih društveno odgovornih dionika koji se bave problematikom ovisnosti i zlouporabe opojnih sredstava.

U suradnji s partnerima Policijska uprava osječko-baranjska uz potporu Ravnateljstva policije danas je pripremila preventivni program koji je uz konferenciju za medije sadržavao bogate sportske i umjetničke sadržaje i to:

 • „Sportom protiv ovisnosti“ - malonogometni turnir na kojem su sudjelovale sportske ekipe sportske ekipe Policijske uprave osječko-baranjske, Grada Osijeka, Udruge NE-ovisnost i Gradskog društva Crvenog križa Osijek.

Pobjednik turnira, Policijska uprava osječko–baranjska odigrala je revijalnu utakmicu s ekipom djece i mladih - korisnika Centra za nestalu i zlostavljanu djecu - „Legos u centru“ koja je nakon izvođenja penala završila pobjedom ekipe djece i mladih.

 • Edukativno predavanje „Legiranje ne drogiranje“ u I. Gimanziji Osijek
 • Kazališna predstava "RAZREDNI KLASNI NEPRIJATELJ"

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE31.10.2018.Na sjednici Vlade RH prihvaćeni legislativni prijedlozi MUP-a
26.10.2018.Na sjednici Vlade ministar Božinović govorio o turističkoj sezoni 2018.
26.10.2018.#CyberScams: Sedam najčešćih financijskih online prijevara
26.10.2018. Stanje na graničnom prijelazu Maljevac
26.10.2018.Zimsko računanje vremena i savjeti za vozače
25.10.2018.U Međimurju održan preventivni program "Poštujte naše znakove"
25.10.2018.Suradnja Policijske akademije i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagreb
25.10.2018.Uhvaćen u prekoračenju dopuštene brzine za više od 110 km/h
25.10.2018.Marina Sverić - dobitnica nagrade za policajku godine
25.10.2018.Operativna akcija Pollos
25.10.2018.Prvenstvo Hrvatske u plivanju za osobe s intelektualnim teškoćama
24.10.2018.U Makarskoj ministar Božinović potpisao ugovor vrijedan pola milijuna kuna za obnovu PP Makarska
23.10.2018.Odgovor MUP-a RH Platformi 112
23.10.2018. Hrvatska policija neće dopustiti nezakonite prelaske granice
23.10.2018.Sporazum o zajedničkom ulaganju Ministarstva unutarnjih poslova i Grada Senja
23.10.2018.Pojačani nadzor prometa proteklog vikenda
23.10.2018.Polaznici Policijske škole na svečanosti povodom Dana darivatelja krvi
23.10.2018.Razvoj e-učenja u obrazovnom sustavu MUP-a - Policijska akademija
22.10.2018.Akcija „Poštujte naše znakove“ u Okučanima
22.10.2018.Provedba projekta nadzora državne granice


str.: 1 od 656. Ukupno: 13114 zapisa.