početna > Vijesti > Top vijesti > Aktivnosti policije povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Aktivnosti policije povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Aktivnosti policije povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti
17. studeni 2015. objavljeno u 08:09

Jučer, u prostorima Policijske uprave osječko-baranjske, Ravnateljstvo policije u suradnji s partnerima, predstavilo je Paket preventivnih aktivnosti koje će se u organizaciji policije i partnera provoditi diljem Republike Hrvatske u vremenu trajanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti (15. studenog do 15. prosinca). 

Paket sadržava čitav set preventivnih, edukativnih, sportskih i umjetničkih sadržaja usmjerenih na sprječavanje svih vrsta ovisnosti, od kojih posebice izdvajamo:

 • Putem Internet stranica Ministarstva unutarnjih poslova i policijskih uprava, kroz medije na lokalnoj i nacionalnoj razini, podjelom letaka kao i na druge načine (info panel u Metkoviću) aktualizirat će se tema ovisnosti i važnost sudjelovanja svakog pojedinca u mjerama prevencije ovisnosti i zlouporabe opojnih sredstava.
 • Policijski službenici zajedno s partnerima će u svim županijama održat više od 450 školskih sati edukativnih predavanja namijenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola, njihovim roditeljima i drugim ciljanim skupinama s ciljem njihovog informiranja i educiranja o opasnostima i problematici ovisnosti.
 • Policijski službenici će sudjelovati na javnim tribinama i okruglim stolovima s ciljem razmjene stručnih znanja, praksi i iskustava kada su u pitanju novi trendovi u području zlouporabe opojnih sredstava i ovisnosti.
 • Policijske uprave će organizirati i sudjelovati u sportskim natjecanjima pod motom „Sportom protiv droge“.
 • U suradnji s nadležnim inspekcijama vršit će se pojačana kontrola prodaje i usluživanja alkoholnih pića i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama, te nadzor nad poštivanjem odredbi čl. 95. Obiteljskog zakona (noćni izlasci maloljetnika).
 • Na području cijele Republike Hrvatske provodit će se pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola i droga.
 • Poduzimat će se pojačana postupanja u cilju zaticanja osoba, posebice maloljetnika u nezakonitom posjedu opojnih droga.
 • U Informativnim centrima za prevenciju u Bjelovaru, Rijeci i Osijeku organizirat će se tematski događaji vezani za prevenciju zlouporabe droga i ovisnosti.
 • Diljem Republike Hrvatske bit će postavljeni info pultovi gdje će građani od policijskih službenika moći dobiti informacije i savjete vezane za problematiku ovisnosti i zlouporabe opojnih droga.
 • Policija će zajedno s partnerima organizirati i sudjelovati u javnim događajima poput „Kafići bez alkohola“ u Rijeci i „Mimohod sa svijećama na Tvrđi“ u Osijeku.

Na konferenciji za medije, sudjelovali su: Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije, Milan Baričević, načelnik PU osječko – baranjske, David Šain, hrvatski veslač – olimpijac, Marija Kribl dr. med., Zavoda za javno zdravstvo Osječko - baranjske županije, Denis Ćosić predstavnik Gradskog društva Crvenog križa Osijekte Goran Kezić predstavnik Udruge NE-ovisnost.

U nazočnosti velikog broja medija, široj javnosti, posebice mladima prenesena je poruka o važnosti promicanja zdravih stilova života, kao i o opasnostima koje prijete u svijetu ovisnosti, neovisno je li riječ o drogama, alkoholu, kocki, novim medijima ili društvenim mrežama.

Najavom ovih aktivnosti nastoji se postići senzibiliziranje javnosti, a posebice mlade populacije na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti, posebice droga, te potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv navedene problematike.

Također, cilj je da se kroz multidisciplinarni pristup djeluje na unapređenje znanja i vještina svih društveno odgovornih dionika koji se bave problematikom ovisnosti i zlouporabe opojnih sredstava.

U suradnji s partnerima Policijska uprava osječko-baranjska uz potporu Ravnateljstva policije danas je pripremila preventivni program koji je uz konferenciju za medije sadržavao bogate sportske i umjetničke sadržaje i to:

 • „Sportom protiv ovisnosti“ - malonogometni turnir na kojem su sudjelovale sportske ekipe sportske ekipe Policijske uprave osječko-baranjske, Grada Osijeka, Udruge NE-ovisnost i Gradskog društva Crvenog križa Osijek.

Pobjednik turnira, Policijska uprava osječko–baranjska odigrala je revijalnu utakmicu s ekipom djece i mladih - korisnika Centra za nestalu i zlostavljanu djecu - „Legos u centru“ koja je nakon izvođenja penala završila pobjedom ekipe djece i mladih.

 • Edukativno predavanje „Legiranje ne drogiranje“ u I. Gimanziji Osijek
 • Kazališna predstava "RAZREDNI KLASNI NEPRIJATELJ"

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE19.10.2018.Glavni ravnatelj policije uručio uvjerenja polaznicima seminar stručnog usavršavanja policijskih rukovoditelja
19.10.2018.Projekt In-LoRe - vidljivost i informiranje
19.10.2018.Akcija darivanja krvi na Policijskoj akademiji
18.10.2018.Stručni tim završio nadzor u Splitu
18.10.2018.Okrugli stol povodom Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima
18.10.2018.U kombi vozilu prevozio više od 300 kg cannabis marihuane
18.10.2018.Godišnji sastanak policijskih službenika za mladež u Valbandonu
17.10.2018.Europol i Europska bankarska federacija pokreću kapanju osvješćivanja o sedam najčešćih financijskih online prijevara
16.10.2018.Konferencija "Mi i naši gadgeti u prometu – problemi i izazovi"
16.10.2018.U Vukovaru obilježena 27. obljetnica smrti general-bojnika Blage Zadre
16.10.2018.Tečaj kriminalističke tehnike
16.10.2018.Seminar u Pragu „Kuda ide europska forenzika?“
16.10.2018.FRONTEX-ova obuka policijskih službenika u Valbandonu
16.10.2018.36. Svjetski policijski dvoranski nogometni turnir
16.10.2018.Priopćenje za medije
15.10.2018.Preventivna akcija „Poštujte naše znakove“ u Garešnici
15.10.2018.Ministar Božinović potpisao ugovor o energetskoj obnovi PP Vrbovsko
12.10.2018.U Hrvatsku preseljena peta skupina sirijskih izbjeglica iz Turske
12.10.2018.Luxembourg: Ministar Božinović na Vijeću ministara unutarnjih poslova
12.10.2018.Poziv gospodarskim subjektima s ciljem dodatnog ispitivanja tržišta


str.: 1 od 655. Ukupno: 13094 zapisa.