početna > Vijesti > Topvijesti > Oprez! Učestale provale za vrijeme blagdana

Oprez! Učestale provale za vrijeme blagdana

Oprez! Učestale provale za vrijeme blagdana
18. prosinac 2015. objavljeno u 10:29

Foto: Ilustracija

Provale u domove spadaju u češća kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Blagdani, kao i vrijeme odlaska na skijanje, godišnje odmore ili putovanja vrijeme je u kojem je potrebno pojačati oprez i poduzeti neke od mjera samozaštite.

Primjerice, na području Policijske uprave zagrebačke je u blagdanske božićne i novogodišnje dane (od 23. prosinca 2014. do 8. siječnja 2015.) zabilježeno oko 150 provala među kojima je 40-ak provala u kuće i stanove, nekoliko provala u vikendice, 10-ak provala u vozila, 60–ak provala u ostale objekte (šupe, podrumi i slično) itd.


Slijedom dosadašnjih iskustava u cilju prevencije ovih kaznenih djela građane upozoravamo na slijedeće:

 • kažnjiva djela događaju se u prijepodnevnim i ranim večernjim satima,
 • najveći broj kaznenih djela počinjen je lomljenjem uloška cilindra brave (uglavnom je i riječ o bravama loše kvalitete), preskakanjem balkona, korištenjem podesnih predmeta u blizini kuća (ljestve, sanduci…)
 • nepoduzimanje najjednostavnijih samozaštitnih mjera poput zatvaranje vrata balkona, prozora i slično, jedan je od osnovnih čimbenika koji utječe na činjenje ili nečinjenje kažnjivih djela,
 • tijekom provala sve je manje premetačina stvari u domovima, odnosno krade se ono što je nemarno ostavljeno „na dohvat ruke“ poput nakita, manje tehničke opreme, novca i slično…, krade se hrana, alkoholna pića, komadi odjeće,
 • iz vikendica i šupa ili podruma kradu se alati, kućanski uređaji, čak demontiraju pojedini dijelovi namještaja (pipe, bojleri, utičnice i slično…)
 • zabilježeno je i nekoliko slučaja provala u domaćinstva u trenucima dok su stanari bili u domu,
 • također, u nekoliko slučajeva provaljeno je u dva i više stanova u istom stubištu baš kao i u nekoliko vikendica u nizu

Razvijanjem samozaštitne kulture navedena kaznena djela mogu smanjiti pa i spriječiti te stoga savjetujemo građane:

 • potrebno je razvijati dobrosusjedske odnose jer oni donose obostranu korist i pridonose zaštiti. Pomoću razumne tolerancije treba njegovati odnose sa susjedima i pod sloganom koji i policija provodi preventivne aktivnosti „DOBAR SUSJED - SIGURAN STAN“, svi zajedno pridonosimo većoj sigurnosti.
 • sigurnost kreće od ulaznih vrata. Ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu na ulaznim vratima ali i prozorima. Mehanička se zaštita odnosi na zaštitu cilindričnog uloška od lomljenja, prihvatnu metalnu pločicu na dovratniku i na samu bravu koja treba biti čvrste konstrukcije, posebno njezin zasun. Elektronska zaštita signalizira neovlašten ulazak u stan i također odvraća potencijalnog počinitelja.
 • obratite pozornost na sumnjive osobe. Iznenadite ih upitom:"Trebate li pomoć ?" i sl. Kad vam se takve osobe obrate na budite lakomisleni već pokažite sumnjičavost. Pokušajte zapamtiti njihove fizičke osobine, vozilo i sl.
 • popišite vrijedne tehničke predmete (računala, bicikle, mobitele i sl..)  zapišite njihove serijske brojeve. Za vrijedne stvari (novac i nakit) koje držite u domu ugradite kućni sef. Ukoliko za vrijeme blagdana putujete izvan mjesta stanovanja vrijedne stvari i nakit pohranite u sefovima ili kod osoba od povjerenja.
 • po mjestu događaja krećite se samo ako je to nužno kako ne bi uništavali tragove. Nazovite policiju na broj 192.

Za podrobnije savjete o zaštiti vašeg doma možete se obratiti upitom na e-mail: zagrebacka@policija.hr ili na internetskoj stranici Policijske uprave zagrebačke dok će policijski službenici izlaskom na teren savjetovat građane o mogućnostima tehničke ili mehaničke zaštite u privatnim ili poslovnim objektima.18.8.2018.Pomorski policajci PU istarske spasili maloljetnog stranca
18.8.2018.NAJAVA: Izvješćivanje predsjednika Vlade RH o tijeku protupožarne sezone 2018.
17.8.2018.Pomoćnik ministra i zamjenik glavnog ravnatelja policije u posjetu PU istarskoj
17.8.2018.Upozorenje vozačima
16.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
14.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
14.8.2018.Blagdan Velike Gospe
13.8.2018.U Belom Manastiru obilježena 27. obljetnica smrtnog stradavanja hrvatskih policajaca
10.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti-PU zadarska i dr.
10.8.2018.Zaplijenjeno oko 150 kg razne droge
10.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti - PU vukovarsko srijemska
9.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti- PU brodsko-posavska i splitsko-dalmatinska
7.8.2018.Internetske prijevare
6.8.2018.303. Sinjska alka
1.8.2018.DALJ: 27. obljetnica tragične pogibije daljskih branitelja
1.8.2018."Ljepota lažnog sjaja"- izložba u Kneževoj palači u Zadru
31.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
31.7.2018.Poziv za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa
30.7.2018.Poziv kandidatima za pružanje pravne pomoći u postupku povratka
30.7.2018.U Aržanu završen 22. memorijalni turnir u malom nogometu „Josip Jović 2018“


str.: 1 od 648. Ukupno: 12952 zapisa.