početna > Vijesti > Topvijesti > Oprez! Učestale provale za vrijeme blagdana

Oprez! Učestale provale za vrijeme blagdana

Oprez! Učestale provale za vrijeme blagdana
18. prosinac 2015. objavljeno u 10:29

Foto: Ilustracija

Provale u domove spadaju u češća kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Blagdani, kao i vrijeme odlaska na skijanje, godišnje odmore ili putovanja vrijeme je u kojem je potrebno pojačati oprez i poduzeti neke od mjera samozaštite.

Primjerice, na području Policijske uprave zagrebačke je u blagdanske božićne i novogodišnje dane (od 23. prosinca 2014. do 8. siječnja 2015.) zabilježeno oko 150 provala među kojima je 40-ak provala u kuće i stanove, nekoliko provala u vikendice, 10-ak provala u vozila, 60–ak provala u ostale objekte (šupe, podrumi i slično) itd.


Slijedom dosadašnjih iskustava u cilju prevencije ovih kaznenih djela građane upozoravamo na slijedeće:

 • kažnjiva djela događaju se u prijepodnevnim i ranim večernjim satima,
 • najveći broj kaznenih djela počinjen je lomljenjem uloška cilindra brave (uglavnom je i riječ o bravama loše kvalitete), preskakanjem balkona, korištenjem podesnih predmeta u blizini kuća (ljestve, sanduci…)
 • nepoduzimanje najjednostavnijih samozaštitnih mjera poput zatvaranje vrata balkona, prozora i slično, jedan je od osnovnih čimbenika koji utječe na činjenje ili nečinjenje kažnjivih djela,
 • tijekom provala sve je manje premetačina stvari u domovima, odnosno krade se ono što je nemarno ostavljeno „na dohvat ruke“ poput nakita, manje tehničke opreme, novca i slično…, krade se hrana, alkoholna pića, komadi odjeće,
 • iz vikendica i šupa ili podruma kradu se alati, kućanski uređaji, čak demontiraju pojedini dijelovi namještaja (pipe, bojleri, utičnice i slično…)
 • zabilježeno je i nekoliko slučaja provala u domaćinstva u trenucima dok su stanari bili u domu,
 • također, u nekoliko slučajeva provaljeno je u dva i više stanova u istom stubištu baš kao i u nekoliko vikendica u nizu

Razvijanjem samozaštitne kulture navedena kaznena djela mogu smanjiti pa i spriječiti te stoga savjetujemo građane:

 • potrebno je razvijati dobrosusjedske odnose jer oni donose obostranu korist i pridonose zaštiti. Pomoću razumne tolerancije treba njegovati odnose sa susjedima i pod sloganom koji i policija provodi preventivne aktivnosti „DOBAR SUSJED - SIGURAN STAN“, svi zajedno pridonosimo većoj sigurnosti.
 • sigurnost kreće od ulaznih vrata. Ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu na ulaznim vratima ali i prozorima. Mehanička se zaštita odnosi na zaštitu cilindričnog uloška od lomljenja, prihvatnu metalnu pločicu na dovratniku i na samu bravu koja treba biti čvrste konstrukcije, posebno njezin zasun. Elektronska zaštita signalizira neovlašten ulazak u stan i također odvraća potencijalnog počinitelja.
 • obratite pozornost na sumnjive osobe. Iznenadite ih upitom:"Trebate li pomoć ?" i sl. Kad vam se takve osobe obrate na budite lakomisleni već pokažite sumnjičavost. Pokušajte zapamtiti njihove fizičke osobine, vozilo i sl.
 • popišite vrijedne tehničke predmete (računala, bicikle, mobitele i sl..)  zapišite njihove serijske brojeve. Za vrijedne stvari (novac i nakit) koje držite u domu ugradite kućni sef. Ukoliko za vrijeme blagdana putujete izvan mjesta stanovanja vrijedne stvari i nakit pohranite u sefovima ili kod osoba od povjerenja.
 • po mjestu događaja krećite se samo ako je to nužno kako ne bi uništavali tragove. Nazovite policiju na broj 192.

Za podrobnije savjete o zaštiti vašeg doma možete se obratiti upitom na e-mail: zagrebacka@policija.hr ili na internetskoj stranici Policijske uprave zagrebačke dok će policijski službenici izlaskom na teren savjetovat građane o mogućnostima tehničke ili mehaničke zaštite u privatnim ili poslovnim objektima.18.6.2018."KOLUMBO" ZAVRŠEN U SVIM ZEMLJAMA
18.6.2018.FRONTEX-ova obuka policijskih službenika granične policije
16.6.2018.Stožer za sigurnu turističku sezonu otvoren u PU zadarskoj
15.6.2018.Horst Seehofer podržao ulazak Hrvatske u Schengenski prostor
15.6.2018.Završen 4. modul programa „Partnership for education“
15.6.2018.FRONTEX obuka za vodiče službenih pasa za detekciju eksploziva
15.6.2018.Istarska policija zaplijenila više od 12 kg marihuane
15.6.2018.OA Kolumbo: koordinirana akcija više zemalja
14.6.2018.Ministarska konferencija Salzburškog foruma
14.6.2018.Ministar na Međunarodnom forumu o domovinskoj sigurnosti u Jeruzalemu
14.6.2018.Izložba: Policija i navijači
13.6.2018.Donacija za Mobilni preventivni centar policije u PU međimurskoj
13.6.2018.Splitska policija pronašla više od 400 kg marihuane
13.6.2018.Radni sastanak žena interventne policije Hrvatske i Njemačke
12.6.2018.Ministar Božinović do kraja tjedna u Izraelu, Rumunjskoj i Njemačkoj
12.6.2018.Sastanak čelnika policija Hrvatske i BiH
11.6.2018.Savjetovanje o Pravilniku o statusu i radu državljana trećih zemalja
11.6.2018.Dan otvorenih vrata u Slavonskom Brodu
11.6.2018.Održan sastanak s konzularnim predstavnicima
11.6.2018.U Novom Marofu održan I. Sajam sigurnosti i prevencije


str.: 1 od 643. Ukupno: 12857 zapisa.