početna > Vijesti > Topvijesti > GRAĐANI OPREZ: učestale prijevare putem Internet oglasa

GRAĐANI OPREZ: učestale prijevare putem Internet oglasa

GRAĐANI OPREZ: učestale prijevare putem Internet oglasa
2. veljača 2016. objavljeno u 11:29

Foto: Ilustracija

Građani sve češće prijavljuju prijevare putem Interneta, a najčešći oblik cyber kriminala jest kupnja atraktivnih proizvoda po često nerealnim cijenama. Tako su jučer, 1. veljače, u PU bjelovarsko-bilogorskoj zaprimljene dvije prijave za kaznena djela prijevare preko portala za oglašavanje.

U Bjelovaru se dogodio slučaj prijevare putem portala za oglašavanje gdje je prodavatelj prevario osobu koja je naručila vojni nož „Bajunetu“, a primila kinesku kopiju njemačkog borbenog noža. Također, jedna je osoba dogovorila razmjenu zlatnog prstena za mobilni telefon, no vlasnik mobitela uređaj nije poslao niti je više dostupan.

Počinitelji ovakve vrste kaznenih djela preko Interneta nude na prodaju određeni proizvod za koji postoji zainteresiranost većeg broja ljudi kao što su atraktivni modeli mobitela, dresovi poznatih sportaša i slično. Oštećena osoba na zahtjev počinitelja plaća uplatom na tekući račun ili na račun otvoren u nekoj od sportskih kladionica, s tim da se proizvod uopće ne dostavi zainteresiranoj osobi ili joj dostavi bezvrijedan predmet.

Preko društvenih mreža (npr. Facebooka) počinitelj koristi profil anonimne osobe ili osobe koja je poznata široj javnosti. Takav profil može se pribaviti na sljedeće načine:

• kreiranjem novog profila, korištenjem tuđih ili izmišljenih identifikacijskih podataka,

• pribavljanjem pristupnih podataka (korisničkog imena i zaporke) određenog profila od treće osobe koja je te podatke pribavila na protuzakonit način,

• preuzimanjem tuđeg profila kaznenim djelom.

Preko tako pribavljenog profila počinitelj "nudi na prodaju" određeni proizvod.

Također, počinitelj na portalu za oglašavanje kreira profil pri čemu može koristiti identifikacijske podatke stvarne ili izmišljene osobe te preko kreiranog profila počinitelj "nudi na prodaju" određeni proizvod.

Jedna od karakteristika ovakvog oblika kriminaliteta je i to da počinitelj traži da se novac uplati u što kraćem vremenskom roku jer npr. "postoji mogućnost da željeni artikli budu rasprodani" i slično. Na taj način počinitelj radi pritisak na zainteresiranu osobu koju tako navodi da reagira što prije i bez razmišljanja.

Mjere koje građani mogu poduzeti u cilju samozaštite:

• oprez prilikom opisane vrste „kupoprodaje“: originalni proizvodi prodaju se na za to predviđenim mjestima (portalima), na točno utvrđeni način (proceduri) i po cijenama koje su adekvatne poslovnoj politici svakog pojedinog branda;

• bez obzira na požurivanje „prodavača“ i njihovo upozorenje da se „može dogoditi da sva roba uskoro bude rasprodana“ – ne žuriti u odluci i pokušati se dodatno raspitati o čemu se radi. Savjet se može potražiti kod prijatelja i poznanika, ali i na otvorenim izvorima na Internetu;

• koristiti ažurne antivirusne i antispyware programe.

Ukoliko bi prilikom opisane ili slične "kupoprodaje" građani ipak bili oštećeni jer im nakon uplate dogovorenog iznosa nije dostavljen predmet koji su "kupili" ili im je dostavljen bezvrijedan predmet, prijavu mogu dostaviti na uobičajeni način pozivom na broj 192 ili osobno u najbližu policijsku postaju.19.8.2018.Obilježena 27. obljetnica obrane Policijske postaje Daruvar i središta grada Daruvara
18.8.2018.Pomorski policajci PU istarske spasili maloljetnog stranca
18.8.2018.NAJAVA: Izvješćivanje predsjednika Vlade RH o tijeku protupožarne sezone 2018.
17.8.2018.Pomoćnik ministra i zamjenik glavnog ravnatelja policije u posjetu PU istarskoj
17.8.2018.Upozorenje vozačima
16.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
14.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
14.8.2018.Blagdan Velike Gospe
13.8.2018.U Belom Manastiru obilježena 27. obljetnica smrtnog stradavanja hrvatskih policajaca
10.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti-PU zadarska i dr.
10.8.2018.Zaplijenjeno oko 150 kg razne droge
10.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti - PU vukovarsko srijemska
9.8.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti- PU brodsko-posavska i splitsko-dalmatinska
7.8.2018.Internetske prijevare
6.8.2018.303. Sinjska alka
1.8.2018.DALJ: 27. obljetnica tragične pogibije daljskih branitelja
1.8.2018."Ljepota lažnog sjaja"- izložba u Kneževoj palači u Zadru
31.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti
31.7.2018.Poziv za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa
30.7.2018.Poziv kandidatima za pružanje pravne pomoći u postupku povratka


str.: 1 od 648. Ukupno: 12953 zapisa.