početna > Vijesti > Dvojica ministara dogovorili otvaranje željezničkih prijelaza

Dvojica ministara dogovorili otvaranje željezničkih prijelaza

Dvojica ministara dogovorili otvaranje željezničkih prijelaza
7. ožujak 2016. objavljeno u 18:30

Foto: MUP

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u ponedjeljak, 7. ožujka, susreo se u Budimpešti s mađarskim ministrom unutarnjih poslova Sándorom Pintérom. Ministri su dogovorili ponovnu uspostavu triju graničnih željezničkih prijelaza  Murakeresztúr-Kotoriba, Gyékényes-Koprivnica i Magyarbóly - Beli Manastir koji su bili zatvoreni zbog migrantske krize.

Nakon sastanka ministar Vlaho Orepić je rekao kako je siguran da će ovaj sastanak otvoriti novo poglavlje suradnje dviju zemalja u području unutarnjih poslova koje će obilježiti dijalog, zajedničko djelovanje i suradnju u cilju očuvanja europske sigurnosti.

- Svjesni smo kako rješavanju migrantske krize moramo pristupiti zajednički i vjerujem kako smo spremni nositi se sa svim izazovima koji nas čekaju na tom putu. Republika Hrvatska u Mađarskoj vidi snažnog i pouzdanog partnera u iznalaženju zajedničkog europskog rješenja u prevladavanju migrantske krize te vjerujem kako ponovnom uspostavom triju graničnih željezničkih prijelaza udaramo temelj od kojeg krećemo zajedno na taj put – rekao je ministar Orepić.

Podsjetio je kako je Republika Hrvatska u procesu pristupanja Schengenu te da također vjeruje kako imamo snažnu podršku Mađarske.

- Upravo Memorandumom o suglasnosti o jačanju suradnje između naših dvaju Ministarstava u pogledu pune primjene schengenske pravne stečevine izrazili smo svoju čvrstu namjeru za suradnjom u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvima. Obvezali smo se razmjenjivati svoja iskustva i najbolje prakse koje je Mađarska stekla tijekom pristupanja i djelovanja u Schengenskom prostoru – izjavio je Vlaho Orepić.

Ministar Orepić je rekao kako vjeruje kako će suradnja na području unutarnjih poslova napredovati i kako će ovaj sastanak biti samo jedan u nizu potvrda dobre i učinkovite policijske suradnje koja je vidljiva kroz projekte poput Sigurne turističke sezone u kojem sudjelujemo još od 2006. godine te zajedničkog projekta razminiranja.

Nakon povratka iz Budimpešte ministar Orepić je u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova dao izjavu i za hrvatske medije. Još jednom je iskazao zadovoljstvo s današnjim sastankom.

- S mađarskim kolegom otvorili smo danas tri željeznička prijelaza. Krenulo se u jednom smjeru novih odnosa s Mađarskom koji će biti sigurno uz jednu srdačna suradnju i iskreni odnos.  Naša obveza je ako u Mađarsku uđe neprijavljena osoba da je u roku vratimo ako nije prošla legalno – rekao je.

Dodao je kako danas u Republiku Hrvatsku nije ušao niti jedan migrant.

- Ključni procesi se provode na makedonsko-grčkoj granici. Mislim na profilaciju i zaštitu zelene granice i to su doslovno 'vrata Europe' u ovom trenutku – rekao je ministar Orepić i zaključio kako je suradnja zemalja balkanske rute odlična te da granice nisu zatvorene već se provodi profilacija.

Registarske pločice

Ministar Vlaho Orepić je odgovorio i na aktualna pitanja. Na novinarsko pitanje o novim registarskim pločicama, ministar je rekao kako će one ostati stare, odnosno da će se na prazan dio pločice dodati grb Europske unije.

- U ovom trenutku izlagati se bilo kakvim troškovima nema smisla - rekao je.

O stanu

Odgovorio je i na pitanje zašto živi u privatnom, a ne u državnom stanu.

- Kad sam postao ministar uselio sam kod rodbine u Zagrebu gdje sam bio mjesec dana. Istovremeno sam podnio zahtjev za rješavanje stambenog pitanja. Nije bilo na raspolaganju službenog stana pa smo krenuli na tržište – objasnio je i napomenuo da smještaj ministra unutarnjih poslova podrazumijeva i neke sigurnosne kriterije koji trebaju biti zadovoljeni.

- U tom trenutku ušlo se u najpovoljniji stan. Do nekog konačnog rješenja ja ću uistinu participirati u tim troškovima. Ako ne u cijelosti, u značajnijem dijelu, dok se ne nađe drugo rješenje – izjavio je ministar Vlaho Orepić.
31.10.2018.Na sjednici Vlade RH prihvaćeni legislativni prijedlozi MUP-a
26.10.2018.Na sjednici Vlade ministar Božinović govorio o turističkoj sezoni 2018.
26.10.2018.#CyberScams: Sedam najčešćih financijskih online prijevara
26.10.2018. Stanje na graničnom prijelazu Maljevac
26.10.2018.Zimsko računanje vremena i savjeti za vozače
25.10.2018.U Međimurju održan preventivni program "Poštujte naše znakove"
25.10.2018.Suradnja Policijske akademije i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagreb
25.10.2018.Uhvaćen u prekoračenju dopuštene brzine za više od 110 km/h
25.10.2018.Marina Sverić - dobitnica nagrade za policajku godine
25.10.2018.Operativna akcija Pollos
25.10.2018.Prvenstvo Hrvatske u plivanju za osobe s intelektualnim teškoćama
24.10.2018.U Makarskoj ministar Božinović potpisao ugovor vrijedan pola milijuna kuna za obnovu PP Makarska
23.10.2018.Odgovor MUP-a RH Platformi 112
23.10.2018. Hrvatska policija neće dopustiti nezakonite prelaske granice
23.10.2018.Sporazum o zajedničkom ulaganju Ministarstva unutarnjih poslova i Grada Senja
23.10.2018.Pojačani nadzor prometa proteklog vikenda
23.10.2018.Polaznici Policijske škole na svečanosti povodom Dana darivatelja krvi
23.10.2018.Razvoj e-učenja u obrazovnom sustavu MUP-a - Policijska akademija
22.10.2018.Akcija „Poštujte naše znakove“ u Okučanima
22.10.2018.Provedba projekta nadzora državne granice


str.: 1 od 656. Ukupno: 13113 zapisa.