početna > Vijesti > Topvijesti > Dvojica ministara dogovorili otvaranje željezničkih prijelaza

Dvojica ministara dogovorili otvaranje željezničkih prijelaza

Dvojica ministara dogovorili otvaranje željezničkih prijelaza
7. ožujak 2016. objavljeno u 18:30

Foto: MUP

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u ponedjeljak, 7. ožujka, susreo se u Budimpešti s mađarskim ministrom unutarnjih poslova Sándorom Pintérom. Ministri su dogovorili ponovnu uspostavu triju graničnih željezničkih prijelaza  Murakeresztúr-Kotoriba, Gyékényes-Koprivnica i Magyarbóly - Beli Manastir koji su bili zatvoreni zbog migrantske krize.

Nakon sastanka ministar Vlaho Orepić je rekao kako je siguran da će ovaj sastanak otvoriti novo poglavlje suradnje dviju zemalja u području unutarnjih poslova koje će obilježiti dijalog, zajedničko djelovanje i suradnju u cilju očuvanja europske sigurnosti.

- Svjesni smo kako rješavanju migrantske krize moramo pristupiti zajednički i vjerujem kako smo spremni nositi se sa svim izazovima koji nas čekaju na tom putu. Republika Hrvatska u Mađarskoj vidi snažnog i pouzdanog partnera u iznalaženju zajedničkog europskog rješenja u prevladavanju migrantske krize te vjerujem kako ponovnom uspostavom triju graničnih željezničkih prijelaza udaramo temelj od kojeg krećemo zajedno na taj put – rekao je ministar Orepić.

Podsjetio je kako je Republika Hrvatska u procesu pristupanja Schengenu te da također vjeruje kako imamo snažnu podršku Mađarske.

- Upravo Memorandumom o suglasnosti o jačanju suradnje između naših dvaju Ministarstava u pogledu pune primjene schengenske pravne stečevine izrazili smo svoju čvrstu namjeru za suradnjom u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvima. Obvezali smo se razmjenjivati svoja iskustva i najbolje prakse koje je Mađarska stekla tijekom pristupanja i djelovanja u Schengenskom prostoru – izjavio je Vlaho Orepić.

Ministar Orepić je rekao kako vjeruje kako će suradnja na području unutarnjih poslova napredovati i kako će ovaj sastanak biti samo jedan u nizu potvrda dobre i učinkovite policijske suradnje koja je vidljiva kroz projekte poput Sigurne turističke sezone u kojem sudjelujemo još od 2006. godine te zajedničkog projekta razminiranja.

Nakon povratka iz Budimpešte ministar Orepić je u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova dao izjavu i za hrvatske medije. Još jednom je iskazao zadovoljstvo s današnjim sastankom.

- S mađarskim kolegom otvorili smo danas tri željeznička prijelaza. Krenulo se u jednom smjeru novih odnosa s Mađarskom koji će biti sigurno uz jednu srdačna suradnju i iskreni odnos.  Naša obveza je ako u Mađarsku uđe neprijavljena osoba da je u roku vratimo ako nije prošla legalno – rekao je.

Dodao je kako danas u Republiku Hrvatsku nije ušao niti jedan migrant.

- Ključni procesi se provode na makedonsko-grčkoj granici. Mislim na profilaciju i zaštitu zelene granice i to su doslovno 'vrata Europe' u ovom trenutku – rekao je ministar Orepić i zaključio kako je suradnja zemalja balkanske rute odlična te da granice nisu zatvorene već se provodi profilacija.

Registarske pločice

Ministar Vlaho Orepić je odgovorio i na aktualna pitanja. Na novinarsko pitanje o novim registarskim pločicama, ministar je rekao kako će one ostati stare, odnosno da će se na prazan dio pločice dodati grb Europske unije.

- U ovom trenutku izlagati se bilo kakvim troškovima nema smisla - rekao je.

O stanu

Odgovorio je i na pitanje zašto živi u privatnom, a ne u državnom stanu.

- Kad sam postao ministar uselio sam kod rodbine u Zagrebu gdje sam bio mjesec dana. Istovremeno sam podnio zahtjev za rješavanje stambenog pitanja. Nije bilo na raspolaganju službenog stana pa smo krenuli na tržište – objasnio je i napomenuo da smještaj ministra unutarnjih poslova podrazumijeva i neke sigurnosne kriterije koji trebaju biti zadovoljeni.

- U tom trenutku ušlo se u najpovoljniji stan. Do nekog konačnog rješenja ja ću uistinu participirati u tim troškovima. Ako ne u cijelosti, u značajnijem dijelu, dok se ne nađe drugo rješenje – izjavio je ministar Vlaho Orepić.
21.9.2018.Svečano je otvorena izložba „Policija kroz fotografiju“
21.9.2018.Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama
21.9.2018.Poduzimanje pojačanih aktivnosti prometne policije do kraja 2018.
21.9.2018.Prijavljen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika
20.9.2018.Najava izložbe "Policija kroz fotografiju"
20.9.2018.Poštujte naše znakove u Vatroslavu Lisinskom
19.9.2018.Nastavak preventivne akcije "Poštujte naše znakove"
19.9.2018.Napredni tečaj za policijske službenike protueksplozijske zaštite
18.9.2018.Policijski službenik osvojio medalje na natjecanju u gađanju
18.9.2018.Izložba fotografija „Interventna policija - pogled kroz objektiv“
17.9.2018.Spektakularna godišnja vježba Interventne policije
17.9.2018.Hrvatska policija postaje prepoznata kao brand izvan RH
17.9.2018.Predstavljena knjiga „TONFA“ i edukativna Cyber igra
17.9.2018.U Hrvacama obilježena 27. godišnjica pogibije hrvatskih redarstvenika
17.9.2018.27. godišnjica oslobađanja požeške vojarne te Dan hrvatskih branitelja
17.9.2018.Ostvareni rezultati policajaca sportaša
14.9.2018.Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH
14.9.2018.Poziv na testiranje kandidatima/kandidatkinjama
14.9.2018.Priopćenje: Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika
13.9.2018.Poboljšanje uvjeta stanovanja policijskih službenika u PU istarskoj


str.: 1 od 652. Ukupno: 13022 zapisa.