početna > Vijesti > Topvijesti > Dvojica ministara dogovorili otvaranje željezničkih prijelaza

Dvojica ministara dogovorili otvaranje željezničkih prijelaza

Dvojica ministara dogovorili otvaranje željezničkih prijelaza
7. ožujak 2016. objavljeno u 18:30

Foto: MUP

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u ponedjeljak, 7. ožujka, susreo se u Budimpešti s mađarskim ministrom unutarnjih poslova Sándorom Pintérom. Ministri su dogovorili ponovnu uspostavu triju graničnih željezničkih prijelaza  Murakeresztúr-Kotoriba, Gyékényes-Koprivnica i Magyarbóly - Beli Manastir koji su bili zatvoreni zbog migrantske krize.

Nakon sastanka ministar Vlaho Orepić je rekao kako je siguran da će ovaj sastanak otvoriti novo poglavlje suradnje dviju zemalja u području unutarnjih poslova koje će obilježiti dijalog, zajedničko djelovanje i suradnju u cilju očuvanja europske sigurnosti.

- Svjesni smo kako rješavanju migrantske krize moramo pristupiti zajednički i vjerujem kako smo spremni nositi se sa svim izazovima koji nas čekaju na tom putu. Republika Hrvatska u Mađarskoj vidi snažnog i pouzdanog partnera u iznalaženju zajedničkog europskog rješenja u prevladavanju migrantske krize te vjerujem kako ponovnom uspostavom triju graničnih željezničkih prijelaza udaramo temelj od kojeg krećemo zajedno na taj put – rekao je ministar Orepić.

Podsjetio je kako je Republika Hrvatska u procesu pristupanja Schengenu te da također vjeruje kako imamo snažnu podršku Mađarske.

- Upravo Memorandumom o suglasnosti o jačanju suradnje između naših dvaju Ministarstava u pogledu pune primjene schengenske pravne stečevine izrazili smo svoju čvrstu namjeru za suradnjom u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvima. Obvezali smo se razmjenjivati svoja iskustva i najbolje prakse koje je Mađarska stekla tijekom pristupanja i djelovanja u Schengenskom prostoru – izjavio je Vlaho Orepić.

Ministar Orepić je rekao kako vjeruje kako će suradnja na području unutarnjih poslova napredovati i kako će ovaj sastanak biti samo jedan u nizu potvrda dobre i učinkovite policijske suradnje koja je vidljiva kroz projekte poput Sigurne turističke sezone u kojem sudjelujemo još od 2006. godine te zajedničkog projekta razminiranja.

Nakon povratka iz Budimpešte ministar Orepić je u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova dao izjavu i za hrvatske medije. Još jednom je iskazao zadovoljstvo s današnjim sastankom.

- S mađarskim kolegom otvorili smo danas tri željeznička prijelaza. Krenulo se u jednom smjeru novih odnosa s Mađarskom koji će biti sigurno uz jednu srdačna suradnju i iskreni odnos.  Naša obveza je ako u Mađarsku uđe neprijavljena osoba da je u roku vratimo ako nije prošla legalno – rekao je.

Dodao je kako danas u Republiku Hrvatsku nije ušao niti jedan migrant.

- Ključni procesi se provode na makedonsko-grčkoj granici. Mislim na profilaciju i zaštitu zelene granice i to su doslovno 'vrata Europe' u ovom trenutku – rekao je ministar Orepić i zaključio kako je suradnja zemalja balkanske rute odlična te da granice nisu zatvorene već se provodi profilacija.

Registarske pločice

Ministar Vlaho Orepić je odgovorio i na aktualna pitanja. Na novinarsko pitanje o novim registarskim pločicama, ministar je rekao kako će one ostati stare, odnosno da će se na prazan dio pločice dodati grb Europske unije.

- U ovom trenutku izlagati se bilo kakvim troškovima nema smisla - rekao je.

O stanu

Odgovorio je i na pitanje zašto živi u privatnom, a ne u državnom stanu.

- Kad sam postao ministar uselio sam kod rodbine u Zagrebu gdje sam bio mjesec dana. Istovremeno sam podnio zahtjev za rješavanje stambenog pitanja. Nije bilo na raspolaganju službenog stana pa smo krenuli na tržište – objasnio je i napomenuo da smještaj ministra unutarnjih poslova podrazumijeva i neke sigurnosne kriterije koji trebaju biti zadovoljeni.

- U tom trenutku ušlo se u najpovoljniji stan. Do nekog konačnog rješenja ja ću uistinu participirati u tim troškovima. Ako ne u cijelosti, u značajnijem dijelu, dok se ne nađe drugo rješenje – izjavio je ministar Vlaho Orepić.
19.7.2018.Priopćenje Sindikata policije Hrvatske o izmjeni Uredbe o plaćama
19.7.2018.Konačni prijedlog Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana
19.7.2018.Povećanje plaće za policijske službenike više i visoke stručne spreme
19.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti za zanimanje policajac
19.7.2018.Slavonski Brod vatreno dočekao svog zemljaka Mandžukića
18.7.2018.Izložba plakata Muzeja policije na Policijskoj akademiji
18.7.2018.Savjetovanje sa zaninteresiranom javnošću za Pravilnik o boravku u prihvatnom centru za strance
17.7.2018.Pripadnici interventne policije na međunarodnom tečaju
17.7.2018.Poziv kandidatima za zanimanje policajac na testiranje u Osijeku
17.7.2018.Osiguranje povodom dočeka nogometne reprezentacije Republike Hrvatske
16.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti za zanimanje policajac
13.7.2018.Ponosni sinovi i kćeri Hrvatske
13.7.2018.Zagrebačka županija, generator hrvatskog gospodarstva
13.7.2018.Poziv na provjeru zdravstvene sposobnosti za zanimanje policajac
13.7.2018.Poziv kandidatima za zanimanje policajac na testiranje u Splitu
13.7.2018.Obavijest građanima
13.7.2018.Ministar Božinović u Innsbrucku na Vijeću ministara
12.7.2018.Poziv kandidatima za zanimanje policajac na testiranje u Dubrovniku
11.7.2018.U Sisku održan preventivni projekt „Dan kao san“
11.7.2018.U Hrvatsku preseljena četvrta skupina izbjeglica iz Turske


str.: 1 od 646. Ukupno: 12918 zapisa.