početna > Ministarstvo > Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću

 

Od 27. travnja 2015. godine sva savjetovanja provode se preko portala središnjeg portala za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću „e-Savjetovanja“.

Što su to e-Savjetovanja i kako se uključiti saznajte ovdje.

Savjetovanja Ministarstva unutarnjih poslova možete pogledati ovdje

 

Savjetovanje i uključivanje javnosti u postupak donošenja propisa provodi se u svrhu prikupljanja informacija o interesima, stavovima i prijedlozima zainteresirane javnosti vezanim uz određenu javnu politiku s ciljem podizanja razine razumijevanja i prihvaćanja ciljeva politike, ali i uočavanja slabosti i negativnih učinaka javne politike koje treba na vrijeme otkloniti.

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 21. studenoga 2009. godine prihvatila je Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata (NN 140/09).

Na temelju Kodeksa, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske izradio je Smjernice za primjenu Kodeksa.

Usvajanjem Kodeksa Republika Hrvatska pridružuje se skupini razvijenih europskih demokracija koje su uspostavile jasne standarde i mjere savjetovanja državnih tijela sa zainteresiranom javnošću u postupcima kreiranja novih zakona, drugih propisa i akata.

Kodeksom se utvrđuju opća načela, standardi i mjere za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata državnih tijela, kojima se uređuju pitanja i zauzimaju stavovi od interesa za opću dobrobit (zaštita i promicanje ljudskih prava, javne službe, pravosuđe, zaštita okoliša i drugo).

Krajnji je cilj Kodeksa olakšati interakciju s građanima i predstavnicima zainteresirane javnosti u demokratskom procesu te potaknuti aktivnije sudjelovanje građana u javnom životu. 

Koordinatorica za savjetovanje u Ministarstvu unutarnjih poslova:

Ana Marija Vojković

Kabinet ministra

Služba za odnose s javnošću

Ulica grada Vukovara 33

10 000 Zagreb

Tel.: 00 385 1 6122 649

Fax: 00 385 1 6122 771

E-mail: savjetovanje@mup.hr